Hrvatski restorani u Michelinovu vodiču, vina s Decanterom, a Istra u Neistraženim kuhinjama Gordona Ramsaya na National Geographicu

Hrvatski restorani u Michelinovu vodiču, vina s Decanterom, a Istra u Neistraženim kuhinjama Gordona Ramsaya na National Geographicu

Hrvatski restorani u Michelinovu vodiču, hrvatska vina s Decanterovim priznanjima, a Istra u Neistraženim kuhinjama Gordona Ramsaya na National Geographicu 

Piše na oblizekima,Božica Brkan

Hrvatska turistička zajednica hrvatskoj javnosti od početka rujna objavljuju kako je Hrvatska bogatija za još tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom, a mediji ih redom mimohode raspitujući se za tajnu. Restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna Michelinova zvjezdica, dok su svoje zvjezdice zadržali restorani Pelegrini (Šibenik), 360°(Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja) i LD Terrace (Korčula).

Neobičan fingerfood: janjetina s tartufima (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić uputio je čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima:

Za cjelokupnu hrvatsku gastronomsku scenu dodjela prestižnih Michelinovih oznaka u okolnostima globalne pandemije korona virusa predstavlja izniman uspjeh. Navedeno je vrlo značajno i za hrvatski turizam jer naša zemlja sada ima ukupno 10 restorana s Michelinovom zvjezdicom, odnosno ukupno imamo 79 restorana s nekom od oznaka ovog prestižnog gastronomskog vodiča. Potvrda je to kvalitete hrvatske gastronomije, odnosno naše ukupne turističke ponude u ovom segmentu koji predstavlja jedan od glavnih motiva dolazaka za brojne ljubitelje putovanja diljem svijeta. Prisutnost naše zemlje u Michelinovim vodičima za nas predstavlja dodatnu promociju i vidljivost, ali i motivaciju u našim nastojanjima da Hrvatska bude istaknuta i međunarodno prepoznatljiva eno-gastronomska destinacija.  

Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelinova vodiča istakao je:

Hrvatska je posebno zanimljiva destinacija koja putnicima i gurmanima omogućuje uživanje u autentičnim i raznolikim gastronomskim doživljajima. Zemlja lokalnim chefovima nudi domaće proizvode iznimne kvalitete, što ih tjera da iz dana u dan nadmašuju sami sebe. Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je teško za vašu zemlju, ne samo zbog zdravstvene krize, već i zbog potresa. Unatoč svim izazovima, hrvatska kulinarska scena raste, osobito na obali i u glavnom gradu. Naši su inspektori uspjeli otkriti profesionalce koji su strastveni i predani svojoj zemlji.

I pannacotta – drugačija Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uz navedeno, na listu Bib Gourmand uvršteno je još sedam restorana, odnosno restorani Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) i Alla Beccaccia (Valbandon). Tako se Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 13  restorana s ovom Michelinovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ocjenjuje:

Uživanje u hrani i piću jedan je od najvažnijih dijelova turističkog iskustva, a Hrvatska kao zemlja izuzetno raznolike gastronomije te bogate gastronomske tradicije, koja se nalazi i na popisima nematerijalne kulturne baštine, mora u budućnosti sustavno ulagati u njenu promociju i razvoj. Brojna priznanja svjetski poznatih vodiča poput Michelina, veliko su priznanje za sve koji kontinuirano rade na unapređenju kvalitete pripreme, prezentacije te stvaranja cjelokupnog gastronomskog doživljaja. U godinama pred nama Hrvatsku želimo pozicionirati kao novu gastronomsku ikonu Europe kroz sustav poduzetničkog i poticajnog upravljanja lokalnim proizvodima, koji odražavaju autentičnost regionalnih gastronomskih identiteta i namirnica  kao i kroz interpretaciju tradicije kroz inovativan i održiv pristup. Ministarstvo turizma i sporta obradit će ovu važnu temu i kroz Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine.
 

Novo izdanje vodiča Michelin za Hrvatsku za 2021. godinu uključuje novu oznaku MICHELIN Green Star, koja je dodijeljena restoranu Zinfandel’s (Zagreb). Ta se oznaka dodjeljuje restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja je održiva i ekološki prihvatljiva.

Nove oznake, ističe se, rezultat su tajnog obilaska hrvatskih restorana profesionalnih inspektora Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.

Inovirana klasika (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

S najnovijim podacima o Michelinovim zvjezdicama te novim gastrovodičima poput pionirskoga 100 najboljih restorana, valja pohvaliti i kontinuitet i okruženje, jer ljetos je sve brujalo o brojnim uspješnim hrvatskim vinima s Decanterova najnovijeg ocjenjivanja ili s ocjenjivanja maslinovih ulja, a dobre se vijesti nastavljaju najavom kako su Istra i chef David Skoko, uz Meksiko, Teksas, Maine, Potoriko i Smoky Mountains, gosti u Neistraženim kuhinjama Gordona Ramsaya na National Geographicu. Jedno su lokalne samohvale, kojima smo pretrpani, a drugo odmjeravanje u nedvojbenoj svjetskoj konkurenciji.

Objav

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.