Sturgeon: Škotska ne može biti zatočena u Britaniji

Sturgeon: Škotska ne može biti zatočena u Britaniji

Velika Britanija ne može zatočiti Škotsku i mora joj omogućiti održavanje referenduma o neovisnosti jer se suočava s izlaskom iz Europske unije protiv svoje volje, rekla je u nedjelju čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon.

Nakon pobjede na izborima, britanski premijer Boris Johnson poručio je Sturgeon da ne kani dopustiti održavanje još jednoga referenduma u Škotskoj, inzistirajući na tomu da je glasanje protiv neovisnosti godine 2014. zapravo bio referendum koji se "održava jednom u generaciji".

Sturgeon je za BBC kazala kako smatra da SNP ima pravo tražiti još jedno glasanje pošto je na izborima u Škotskoj ta stranka osvojila 48 od 59 mjesta.

- Ako se Škotskoj ne dopusti održavanje još jednog glasanja, bit će to "subverzija demokracije", smatra Sturgeon te dodaje da "Škotska ne može biti zatočena u Velikoj Britaniji protiv svoje volje."

Obećala je da će ovaj tjedan objaviti "detaljne demokratske argumente" prema kojima regionalna vlada nakon pobjede na izborima ima legitimitet i ovlasti za održavanje drugoga referenduma o neovisnosti.

Na referendumu o brexitu 2016., 62 posto škotskih birača odlučilo je ostati u EU-u, dok je širom Britanije 52 posto glasalo za brexit.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/566471/sturgeon-skotska-ne-moze-biti-zatocena-u-britaniji

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.