Europa se zaključava, bolnice sve punije

Europa se zaključava, bolnice sve punije

Broj novozaraženih koronavirusom posljednja dva dana u Europi ponovno prelazi 200 tisuća. U

Francuska će zatvoriti još tri departmana. Tako se ovi departmani pridružuju među dosadašnjih 16 gdje je i čitava pariška regija. U Švicarskoj je na intenzivnoj sve više pacijenata, a Belgija uvodi nova ograničenja pa se ni u trgovine, osim onih prehrambenim proizvodima, više neće moći bez dogovora. Finska vlada traži zatvaranje, a za nepoštivanje mjera i novčane kazne. Istočna Austrija uvodi zaključavanje za Uskrs.

 

U Srbiji službeno prijavljeno 5.075 umrlih od posljedica infekcije koronavirusom

Srbija, unatoč ograničenjima i djelomičnom zatvaranju,već danima ne uspijeva obuzdati širenje koronavirusa. Kako javlja RTS, sve je više bolnica u crvenoj zoni, postotak pozitivnih među testiranima je visok. Hospitalizirano je 6 577 osoba, a na respiratorima su 242 pacijenta. 

Tamošnji krizni stožer smatra da je besmisleno i razmišljati o ublažavanju mjera, na čemu inzistiraju ugostitelji i brojne druge djelatnosti pogođene zatvaranjem ili propisanim ograničenjima.

- Sve dok god imamo više primljenih nego otpuštenih pacijenata zaraženih koronavirusom ne možemo govoriti o popuštanju mjera, bilo bi besmisleno", poručio je danas član Kriznog stožera, imunolog Srđa Janković i podsjetio na zahtjeve medicinskog dijela stožera da mjere budu još oštrije, uz potpuno dvotjedno zaključavanje.

Janković je za Radio-televiziju Srbije ponovio poziv da se sve postojeće mjere striktno poštuju i upozorio da broj zaraženih nastavlja rasti, što stvara veliki pritisak na zdravstveni sustav pa se na bolničko liječenje primaju samo najteži pacijenti.

Ruski Fond za izravne investicije (RDIF) i srbijanski Institut za virusologiju, cjepiva i serume Torlak objavili su jučer da su postigli dogovor o proizvodnji ruskog cjepiva Sputnjik V protiv koronavirusa u Srbiji koja bi mogla započeti do svibnja u postrojenjima Torlaka, prenijela je agencija Tanjug. Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u jugoistočnoj Europi koja će proizvoditi cjepivo Sputnjik V i ono će se kasnije moći izvoziti u susjedne države, navedeno je u priopćenju.

U BiH broj zaraženih i umrlih nastavlja rasti unatoč strožim mjerama ograničenja

U Bosni i Hercegovini novi rekord u trećem valu pandemije jer je zaraza potvrđena, prema jučerašnjim podacima, kod 1965 osoba, a umrlo je čak 77 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran COVID-19.

Širenje zaraze za sada nisu zaustavile ni razmjerno stroge mjere ograničenja, koje su na snazi u gotovo svim dijelovima zemlje. Na snazi je zabrana rada ugostiteljskih objekata, teretana i sportskih centara, okupljanja su ograničena na najviše 20 osoba, a u Federaciji BiH zabranjeno je i kretanje u noćnim satima.

U Bosnu i Hercegovinu sinoć je dopremljeno prvih 23 tisuće doza cjepiva protiv koronavirusa, naručenih posredstvom međunarodnog mehanizma COVAX još u rujnu prošle godine.

BiH je kroz mehanizam COVAX naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača te sada, nakon prve pošiljke, očekuje i dodatnu, s cjepivom AstraZenece od 26 tisuća doza, dok nema jasnih naznaka kada će stići preostali dio iz naručenog kontigenta za kojega je ta država već platila 13 milijuna dolara.

Slovenija  "jako zakoračila" u treći val epidemije


Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da je Slovenija "jako zakoračila" u treći val epidemije koronavirusa, uglavnom zbog "bitno većeg" širenja britanske varijante virusa, tako da u zadnja dva tjedna broj potvrđenih zaraza raste za 25 slučajeva dnevno.

Na intenzivnim odjelima zapaža se porast broja mlađih pacijenata, a udio britanske inačice virusa među zaraženima je sve veći, upozorio je.

On je potvrdio da je vlada na sinoćnjoj sjednici donijela odluku po kojoj će se u zemlju od petka moći ulaziti samo s negativnim PCR testom, a ne s brzim testom, kao do sada, uz vrlo rijetke izuzetke poput osoba koje preko granice obrađuju svoju zemlju, uz uvjet da se vrate u roku deset sati. Negativni PCR test bit će i uvjet za izlazak iz karantene, a ne samo broj dana kao dosad.

Austrija se zatvara za Uskrs

Beč i druge dvije pokrajine u istočnoj Austriji će tijekom Uskrsa zatvoriti sve trgovine koje nisu nužne za svakodnevni život, javljaju u srijedu austrijski mediji, navodeći kao razlog porast zaraza koronavirusom i pritisak na jedinice intenzivne njege.

Beč, Donja Austrija i Gradišće, koje graniči s Mađarskom, razrađuju strože restikcijske mjere s ministarstvom zdravstva, nakon što je vlada odlučila da će dosadašnje mjere u ostalim dijelovima zemlje ostati nepromijenjene.

Od devet pokrajina, spomenute tri su najpogođenije epidemijom covida-19 i imaju veći broj zaraženih britanskom varijantom koronavirusa. Ministar zdravstva Rudolf Anschober upozorava na "prijeteći kolaps" na odjelima intenzivne njege u istočnoj Austriji.

Sve trgovine osim prehrambenih se u istočnoj Austriji zatvaraju od 1. do 6. travnja. Trgovine su i inače zatvorene na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak. Uskrsni praznici za đake će se u trima provincijama produljiti s jednog na dva tjedna, ili će se drugi tjedan nastava odvijati na daljinu.

Maske za lice, obavezne u javnom prijevozu i trgovinama, morat će se nositi i u ostalim zatvorenim prostorima.

Francuska uvela zatvaranje za još tri departmana


Pandemija covida-19 ponovno jača u gotovo svim dijelovima Francuske, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran, dodajući da će se zatvoriti još tri departmana, među kojima i onaj u kojemu je grad Lyon.

Pariška regija i dobar dio sjeverne Francuske već su u trećem 'lockdownu'. Ondje uglavnom rade samo dućani s nužnom robom, a kretanje je ograničeno na najviše 10 kilometara od kuće.

- Pandemija covida-19 ubrzava se gotovo svugdje u Francuskoj, rekao je Veran, dodajući da će pritisak na bolnički sustav nastaviti rasti u sljedećim danima. Pokazala se potreba za proširenjem zaštitnih mjera u trima departmanima, Rhone (na istoku), Aube (sjeveroistok) i Nievre (središte), rekao je ministar na tiskovnoj konferenciji.

Tako se ovi departmani pridružuju 16 departmana - među kojima čitava pariška regija - u kojima su ovog vikenda proglašene mjere "pojačane blokade". Nove restrikcije stupaju na snagu u ponoć. Među tim mjerama su i zabrana putovanja između regija i smanjivanje broja učenika u razredima u srednjim školama na pola. Virus, napose britanski soj, koji se smatra zaraznijim i opasnijim, u ožujku se proširio svuda u Francuskoj, što su epidemiolozi predvidjeli još u siječnju.

U četvrtak je na intenzivnoj skrbi bilo više od 4700 bolesnika, a prošlog tjedna je premašen broj od 200.000 novozaraženih, prvi put od početka studenog.

Cijepljenje, zahvaljujući kojemu je znatno pala stopa smrtnosti starijih osoba u specijaliziranim ustanovama, napreduje (6,8 milijuna prvih doza i 2,5 milijuna drugih doza), ali presporo da bi se zaštitilo čitavo stanovništvo, ocjenjuje agencija France presse. Francuska je u četvrtak objavila da ima 225 novih smrtnih slučajeva, ukupno 93.378, kao i 45.641 novi slučaj zaraze.

Švicarska se bori s trećim valom, na intenzivnoj sve više pacijenata


Švicarski ministar zdravstva Alain Berset nakon švicarskog summita o cjepivima koji je održan jučer u Bernu, navodi da će njegova zemlja dobiti 10,5 milijuna cjepiva od dobavljača, uključujući Pfizer i Modernu i to do srpnja. . To bi bilo dovoljno za cijepljenje svih u Švicarskoj koji žele injekciju, rekao je Berset.

Ova izjava dolazi u vrijeme kada je treći val pandemije pritisnuo Švicarsku, jer se broj inficiranih koronavirusom povećava, jednako kao i popunjenost kreveta na odjelima intenzivne njege. Za švicarsku vladu najbolje rješenje za obuzdavanje širenja pandemije i njezinog okončanja jest upravo cijepljenje.

Finska vlada traži zatvaranje, za nepoštivanje mjera i novčane kazne


Finska vlada je prije dva dana predložila zatvaranje u njihove domove stanovnika pet gradova, uključujući prijestolnicu Helsinki, kako bi se suzbio porast zaraza koronavirusom i hospitalizacija.

Prvo zatvaranje Finaca u njihove domove u pandemiji covida-19 podložno je glasanju u parlamentu i ocjeni ustavnopravnog odbora.

Vlada je ranije u ožujku zatvorila restorane i srednje škole diljem zemlje. Nordijska nacija s 5,5 milijuna stanovnika zabilježila je ukupno 73.516 zaraza i 811 umrlih. Jedna je od najmanje pogođenih zemalja u Europi.

- Ovo su sad gradovi s najtežom epidemiološkom situacijom, ali popis se može ažurirati ako se situacija promijeni, rekao je za Reuters Paivi Anttikoski, šef komunikacija u premijerovom uredu.

Stanovnici tih gradova moći će napuštati svoje domove samo iz nužnih razloga poput nabavke hrane ili putovanja u drugi dom. Nepoštivanje mjera novčano će se kažnjavati.

Belgija uvodi novo zatvaranje - u trgovine koje nisu nužne stanovnici će smjeti samo po dogovoru


Belgija će od sutra na četiri tjedna zatvoriti škole, trgovine, osim prehrambenih, i frizerske salone, u oštroj karanteni koja se uvodi zbog trećeg vala zaraza koronavirusom.

Godinu dana nakon prvog zatvaranja zbog pandemije, premijer Alexander De Croo rekao je na konferenciji za novinare da je varijanta virusa prvi put otkrivena u Britaniji postala dominantna u zemlji te da se zbog nje udvostručio broj pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnicama. Belgija je jedna od 19 država EU-a s porastom zaraze.

- Suočavamo se s trećim valom. Slomit ćemo ga, kao i prijašnji, rekao je De Croo. Odlučili smo se za kratkotrajnu bol. Tešku ćemo odluku donijeti, ali da nismo, posljedice bi bile ozbiljnije.

Škole će se zatvoriti od ponedjeljka, tjedan dana ranije nego što je planirano prije uskrsnih blagdana, a ponovo će se otvoriti 19. travnja. U trgovine koje nisu nužne, poput onih s odjećom, Belgijci će moći ići samo uz dogovor, a večernji policijski sat ostat će na snazi od 22 sata u Bruxellesu i drugdje od ponoći.

Ubuduće će se vani smjeti okupiti samo četiri osobe, a dosad se smjelo 10. Međutim, ljudima će i dalje biti omogućeno putovanje po zemlji. Frizerski i kozmetički saloni zatvorit će se samo nekoliko tjedana nakon što im je omogućeno ponovno otvaranje.

Rudi Vervoort, predsjednik regije Bruxellesa, rekao je da je situacija posebno zabrinjavajuća u glavnom gradu s obzirom na veću gustoću naseljenosti i upozorio na moguće uvođenje strožih lokalnih mjera.

U Belgiji je od covida-19 umrlo više od 22.000 ljudi, što je među najvećim stopama smrtnosti po glavi stanovnika na svijetu. Broj zaraženih, kojih je tri mjeseca dnevno u prosjeku bilo 2000, sada je više nego dvostruko veći.

Rumnjuska drastično pooštrava mjere


Drastično pooštravanje kretanja tijekom noći i skraćeno radno vrijeme trgovina samo su neke od mjera kojima rumunjski Nacionalni stožer za izvanredna stanja nastoji spriječiti povećanje zaraze koronavirusom. One će se primijeniti na područjima koja prelaze određenu razinu stope incidencije.

Stupanj zaraze dosegnuo je 6 i pol posto na tisuću stanovnika u glavnome gradu Bukureštu, približava se 8 posto u Ilfovu.

zemljama diljem europskog kontinenta borba s pandemijom donosi nova zaključavanja i strože mjere. U Srbiji je broj preminulih prešao 5000, BiH ne uspijeva zaustaviti širenje zaraze unatoč strožim mjerama. 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/eu/europa-se-zakljucava-bolnice-sve-punije-1230435

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.