BiH: Traži se rješenje za smještaj migranata

BiH: Traži se rješenje za smještaj migranata

Sve je napetija situacija s migrantima u Bosni i Hercegovini. Federacija BiH ponudila je dvije nove lokacije za njihov smještaj - dvadesetak kilometara od Sarajeva i Tuzle.

Time žele rasteretiti bihaćko područje, odnosno Unsko-sansku županiju koja je pod najvećim pritiskom. Republika Srpska i dalje ne dopušta migrantske kampove na svojem teritoriju.

"The Game" - tako migranti opisuju svoj put iz Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji. 

Prema službenim podacima u Bosnu i Hercegovinu je od početka 2019. godine, do 10. mjeseca ušlo više od 19 500 migranata. Od tog broja njih 7000 konstantno cirkuliraju na njezinu teritoriju koji je za njih tranzitna zona.

Afthab Bhatti, kršćanin iz Pakistana, već je četiri mjeseca u kampu „Ušivak". Nakon Grčke, Makedonije i Srbije tu čeka odobrenje za odlazak u Italiju. U svojoj je zemlji bio proganjan kao manjina i nije se osjećao sigurno. Softverski je inženjer i nada se skorom odlasku. Zadovoljan je uvjetima u kampu.

- Prije četiri mjeseca, kada sam stigao ovamo, dobio sam svu skrb koja mi je bila potrebna, govori Afthab  Bhatti, Pakistan.

"Ušivak" je migrantski kamp kojim upravlja država. Svi koji dođu, dobiju i odgovarajuću uslugu koja zadovoljava osnovne humanitarne uvjete, ali moraju se registrirati. Inače ne mogu boraviti u kampu. Kapacitet je 800 migranata.

Od tog  broja četrdesetak je familija, četrdeset i dvije žene, 70-ero djece. Ostatak su muškarci, odnosno maloljetnici bez pratnje kojih imamo 38, a ostali su tzv. kategorija "single man”, rekao je Stevan Jugović, Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Nima Mohamed s četvero malodobne djece stigla je iz Somalije.

- Njemačka, bilo koja zemlja, svejedno, važno je da je sigurno i da se moja djeca mogu školovati. To mi je sasvim dovoljno, rekla je Nima Mohamed, Somalija.

Europa je preko međunarodnih organizacija uložila 25 milijuna eura u smještajne kapacitete i zdravstvenu zaštitu migranata u Bosni i Hercegovini.

- Mislim da situacija još nije eskalirala jer su vremenski uvjeti zasad dobri, ali bojim se da bi mogla postati problematična i prerasti u humanitarnu krizu kada se temperature spuste ispod nule, naglašava Peter Van der Auweraert , voditelj IOM-a za BiH.
U „Ušivku" su i migranti koji su već bili na putu prema Zapadu, ali ih je hrvatska policija uhitila i vratila u Bosnu i Hercegovinu.

- Želimo sigurnost, želimo pregovore s predstavnicima hrvatske Vlade i Europske unije jer događaju nam se grozote, naglašava  Hassan Raza Syed, predstavnik Vijeća migranata u "Ušivku".

Operativna skupina za pitanje migranata Unsko-sanske županije donijela je novu odluku: migranti ne smiju napuštati kampove niti u njih mogu dolaziti novi. Onima koji su u kampovima „Bira" i „Miral" nudi se samo mogućnost odlaska prema granici s Hrvatskom.

Ograničenje kretanja migranata u kampovima Bira i Miral trebalo bi ostati na snazi sve dok se ne osposobe alternativne lokacije za njihov smještaj. Prema procjeni policije - u Unsko-sanskoj županiji trenutačno je smješteno oko 5200 migranata.

Onima koji tek stižu u Bihać, jedina je opcija privremeni boravak u dvadesetak kilometara udaljenom kampu Vučjak čije zatvaranje zbog nehumanih uvjeta traži Europska unija.

Stanovnici okupljeni na prosvjedu traže, pak, hitno zatvaranje kampova Bira i Miral i premještanje migranata.

- Viđeni su što rade i kako se ponašaju. Mi želimo da to prestane, da se izmjesti, da se Bira zatvori. Van grada mora biti centar. Ovakav centar nigdje u svijetu ne postoji nego samo u Bihaću, istaknuo je Fadil Dizdarević, stanovnik Bihaća.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/559064/bih-trazi-se-rjesenje-za-smjestaj-migranata

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.