Dodik o ustroju vlasti u BiH: Ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno

Dodik

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik zanijekao je tvrdnje predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i HDZ BiH Dragana Čovića da je postignut dogovor o konačnom ustroju vlasti u zemlji i vlast ne mora ni biti formirana ako je uvjet za to nastavak puta prema članstvu u NATO-u.

Ništa nismo potpisali i ništa nismo dogovorili. Ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno, kazao je Dodik novinarima u Sarajevu pred kojima se pojavio dva sata nakon što su Izetbegović i Čović izjavili kako je na sastanku tijekom dana dogovorena raspodjela ministarstava na državnoj razini pa su tako stvorene pretpostavke za uspostavu Vijeća ministara BiH u novom sazivu, što se čeka još od izbora u listopadu 2018. 

Izetbegović je prije zapravo potvrdio kako je ostalo nerješeno pitanje aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), što ovisi o donošenju Godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP), ali je izrazio nadu kako će se i ta zapreka otkloniti.

Čović je kazao kako očekuje da će se naći "kompromisno rješenje", no Dodik tvrdi kako nikakav kompromis nije moguć.

- Mi nećemo odustati od toga da nećemo MAP, bio je izričit Dodik.
Njegova je teza da se uspostava Vijeća ministara ne može ničim uvjetovati jer će zbog toga trpjeti europski put BiH.

- To je daleko važnije od MAP-a i bilo kojeg drugog pitanja, kazao je Dodik ističući kako je aktiviranje MAP-a uvjet koji postavlja Izetbegović, a da srpska strana na to neće pristati ni pod kojim uvjetima.

Kazao je kako Izetbegović pokušava na "sumnjiv način" ishoditi aktiviranje MAP-a uz pozitivno mišljenje o ANP-u koje bi u sjedište NATO-a poslala sadašnja ministrica obrane iz HDZ-a Marina Pendeš, a onda bi bošnjački ministar koji bi preuzeo njezinu poziciju u novom mandatu to nastavio "gurati" bez suglasnosti Vijeća ministara odosno njegovih članova iz reda srpskog naroda.

Dodik također tvrdi kako Izetbegović zapravo planira uvesti u Vijeće ministara BiH i Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) i dati mu poziciju ministra sigurnosti iako njegova stranka do sada nije pristala ni na kakvo koaliranje sa SDA-om.

HDZ BiH djelomice je zadovoljan, kazao je novinarima nakon sastanka u Sarajevu predsjednik te stranke Dragan Čović. Objasnio je kako bi kadrovi HDZ-a BiH ubuduće trebali voditi ministarstvo civilnih poslova, a zadržat će upravljanje ministarstvima financija i pravosuđa.

Istodobno bi HDZ BiH imao tri zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je kako je postignut dogovor da ta stranka ubuduće vodi ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti i obrane.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, u skladu s ranijim dogovorom, predložit će predsjedatelja Vijeća ministara i postaviti svoje ministre za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, za izbjeglice i ljudska prava te ministra prometa i komunikacija. 

Iako je odmah nakon sastanka stranačkih lidera održana i sjednica Predsjedništva BiH, na njoj nije imenovan predsjedatelj Vijeća ministara, a Izetbegović i Čović su izrazili očekivanje da će se to dogoditi uskoro, ali su potvrdili i kako postoji još jedno pitanje koje prije toga valja razriješiti.

Riječ je o odnosu SNSD-a prema donošenju godišnjeg plana reformi (ANP), koji traži NATO kako bi BiH mogla dobiti aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u Alijansi (MAP).

- Sada je stvar u aktivaciji MAP-a, ostalo je približeno i usuglašeno, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, Milorad Dodik je inzistirao na prekidu pregovora upravo kada se raspravljalo o tom pitanju, čime se samo još jednom potvrdilo kako SNSD i SDA imaju suprotstavljena stajališta o tome treba li BiH nastaviti približavanje prema članstvu u NATO-u.

- Ne vidimo da je moguće imenovati mandatara koji će dovoditi u pitanje opredijeljenost BiH kada je NATO-put u pitanju, kazao je Izetbegović.

Čovićevo je tumačenje sadašnje situacije kako je nužno nastaviti tragati za rješenjem koje bi bilo kompromisno i da to treba učiniti što prije jer je od provedbe izbora u BiH prošlo gotovo pola godine, a vlast još nije formirana na svim razinama.

Novu izvršnu vlast nije dobila ni Federacija BiH, gdje bi također trebali koalirati HDZ BiH i SDA, no pregovori o tome još nisu ni počeli.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/505936/bih-usuglasena-podjela-drzavnih-ministarstava-ostaje-problem-clanstvo-u-nato-u

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.