Svijet strahuje od novog rata, Putin nudi oružje

Svijet strahuje od novog rata, Putin nudi oružje

Ne popuštaju napetosti na Bliskom istoku. Iranska revolucionarna garda zaplijenila je još jedan tanker u Perzijskom zaljevu koji je navodno krijumčario naftu za Ujedinjene Arapske Emirate. Dogodilo se to samo dan nakon što je Washington za napade dronovima na najveću svjetsku rafineriju - u Saudijskoj Arabiji - okrivio upravo Iran. SAD i danas najavljuje odmazdu.

Iran zaplijenio još jedan tanker
Nakon napada rastu cijene nafte 

Sjedinjene Države objavile su satelitske snimke i pozivaju se na obavještajne informacije kako bi dokazale da iza napada na saudijska naftna postrojenja stoji Iran. Neimenovani američki dužnosnici ističu da smjer i opseg napada pokazuju da odgovornost nije na jemenskim pobunjenicima hutistima. No iranska strana odgovornost za napad uporno poriče.

Cijena nafte skočila najviše od 1988. godine

Nakon napada bespilotnim letjelicama na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su više od 10 posto, na najvišu razinu u šest mjeseci. Prema Bloombergu, riječ je o najvećem skoku cijene nafte u jednom danu još od 1988. godine. Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici hutisti, koje podupire Iran.

Donald Trump ipak ništa ne prepušta slučaju pa je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi. Odbacuje sva nagađanja o skorom susretu s iranskim predsjednikom Rohanijem. A zapaljivu atmosferu u Perzijskom zaljevu dodatno podgrijava Iranska revolucionarna garda. Zaplijenili su tanker koji je navodno krijumčario 250.000 litara dizela za Ujedinjene Arapske Emirate. Pojedninosti o državljanstvu članova posade zasad nisu poznate.

Prepolovljena proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji

Iako to ne želi javno priznati, Saudijska Arabija pretrpjela je težak udarac. Kako tvrde neovisni izvori, od uobičajne proizvodnje od 10 milijuna barela dnevno, danas se, prema procjenama, govori o proizvodnji od samo pet milijuna barela. I dalje se traže krivci za napad koji je pogodio cijelo svjetsko tržište nafte.

Adam Schiff, predsjedatelj senatskog odbora za obavještajni rad, kaže da, iako odbor još nije zasjedao, misli da sa sigurnošću može reći da hutisti, koji su preuzeli odgovornost "jednostavno nisu bili sposobni izvesti takav napad bez izravne pomoći Irana". Iranci su im morali dati dronove za napad, tvrdi Schiff.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji je u Ankari na susretu s predsjednicima Putinom i Erdoganom, odbacuje bilo kakvu umiješanost svoje zemlje u napade na naftna postrojenja. Jedini način da se uspostavi mir u ovoj regiji jest da SAD prestane sa svojom politikom izravne invazije, poručuje.

U Saudijskoj Arabiji šok i nevjerica. Nitko nije ni pomislio da je zemlja tako ranjiva. Uvjereni su da iza svega stoji neka velika sila. Ovo nije samo napad na njihovu zemlju, ovo je napad na cijeli svijet i na svjetsko gospodarstvo, komentira Ahmed Alanzi, stanovnik Rijada.

Putin nudi oružje Saudijskoj Arabiji

- Spremni smo ponuditi odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji i bilo bi dovoljno da političko vodstvo te zemlje donese mudru odluku kao što su to svojevremeno učinili čelnici Irana kupivši S-300 ili kao što je to učinio turski predsjednik i od nas kupio najnovije S-400 'Triumph' - sustav protuzračne obrane", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon sastanka s čelnicima Turske i Irana Tayyipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem. To oružje, naglasio je, zaštitilo bi bilo koje infrastrukturno postrojenje Saudijske Arabije.

Čelnici Irana, Turske i Rusije okupili su se kako bi razgovarali o načinu uspostave mira na sjeverozapadu Sirije. Ruski predsjednik Putin i iranski predsjednik Rohani od početka podržavaju Asada, dok su Turska, SAD, EU i arapski saveznici podržavali različite pobunjeničke frakcije. Govoreći o Siriji, Putin je rekao da se mir u toj zemlji može postići samo političkim i diplomatskim sredstvima.

Cijena nafte odmah je porasla, nastaje lančana reakcija

- Uz očekivano povećanje cijene nafte, porast će i cijena zlata. No najviše će, zbog svega, biti pogođene tvrtke koje se bave prijevozom. Pogotovo zrakoplovne i pomorske kompanije, poručuje Francis Lun, ravnatelj Burze Hong Konga. S obzirom na to da napad na saudijska naftna postrojenja ima tako velik utjecaj na cijene u svijetu, Trump je odobrio privremeno korištenje nafte iz američkih strateških izvora, kako bi se barem umanjio prvi šok.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/542448/trump-odobrio-koristenje-americkih-naftnih-rezervi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.