Svjetska diplomacija traži rješenje za ukrajinsko-rusku krizu, u Kijevu je njemački kancelar

Svjetska diplomacija traži rješenje za ukrajinsko-rusku krizu, u Kijevu je njemački kancelar

Stanje na istoku Europe u fokusu je svjetske diplomacije, i dalje se traži mirno rješenje sukoba. U Kijev je doputovao njemački kancelar koji inzistira na ozbiljnom dijalogu s Rusijom o europskoj sigurnosti. Ukrajini je ponudio novi kredit od 150 milijuna eura za stabilizaciju gospodarstva. Zelenski je premještanje stranih veleposlanstava iz Kijeva na zapad Ukrajine ocijenio velikom pogreškom.

U Kijev je Olaf Scholz stigao u znak solidarnosti s Ukrajincima. Vjerojatno je i on bio u nevjerici nakon što je ukrajinski veleposlanik u Londonu u intervjuu za Radio BBC izletio s rečenicom kako je Ukrajina fleksibilna vezano uz ulazak u NATO ako to spriječava rat s Rusijom. U kasnijoj kontroli štete sve je svedeno na nesporazum i veleposlanikov pogrešan izbor riječi.

- Dobro vam je poznata ukrajinska želja za članstvom u Uniji, osiguravanjem naših granica, budućim članstvom u NATO-u. Željeli bismo ući u NATO. To bi pridonijelo našoj sigurnosti, osiguralo teritorijalni suverenitet. Članstvo u NATO-u zapisano je u našemu ustavu, kazao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik. 

- Želim još jednom naglasiti njemačko stajalište - nema mjesta pregovorima o ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Od Rusije stoga očekujemo da poduzme jasne korake u deeskalaciji trenutačnog stanja. Njemački je stav da bi daljnja vojna agresija protiv Ukrajine imala ozbiljne političke, ekonomske i geostrateške posljedice za Rusiju. To ću naglasiti i sutra u Moskvi predsjedniku Putinu, izjavio je Olaf Scholz, njemački kancelar. 

Scholza su u Kijevu dočekali aktivisti s porukama o Putinu kao ratnom kriminalcu i masovnom ubojici. Traže od njega da Njemačka, kao jamac mira u Europi, zaustavi moguću rusku invaziju i kao posljedicu pokolj ukrajinskih civila te višemilijunski izbjeglički zbjeg.

- Kancelar Scholz trebao bi u sankcije uključiti i Sjeverni tok 2, tada Putin ne bi mogao ucjenjivati Europu energentima. Također bi sankcije trebale biti uvedene i onima koji za Putina peru novac u Njemačkoj, istaknuo je Ostap Kryvdyk iz Pokreta protiv kapitulacije.

Njemačka istodobno u Litvu šalje dodatnih 350 vojnika i 100 vojnih vozila, kako bi ojačala NATO-ovu prisutnost u toj baltičkoj republici, gdje njezini vojnici ionako čine polovinu kontingenta Sjevernoatlantskog saveza. Neuobičajeno za skupinu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, kojom predsjeda upravo Berlin, izdano je, pak, zajedničko priopćenje političkog predznaka.

- Ministri financija skupine G7 također pridonose deeskalaciji situacije na način da jačaju ukrajinsku poziciju. Pobrinut ćemo se za ukrajinsku financijsku stabilnost. Istodobno dajemo do znanja Kremlju da ćemo međunarodno utvrđene granice braniti zajednički, i kada je riječ o financijskom sektoru. Rusiju u slučaju invazije čekaju teške sankcije, i u financijskom sektoru, kazao je Christian Lindner, njemački ministar financija.

U razgovoru s Putinom pred kamerama Sergej Lavrov tvrdi da je SAD dao konkretne prijedloge glede sigurnosnih jamstava za Rusku Federaciju, uključujući balističke sustave kratkog i srednjeg dometa, ali da su odgovori iz Europske unije i NATO-a nezadovoljavajući.

- Nisu iscrpljene mogućnosti kada je riječ o suvislom i predanom objašnjavanju ispravnosti naše pozicije i spremnosti za slušanje protuargumenata. Naravno, pregovori ne bi trebali trajati beskrajno, ali u ovoj fazi predlažem njihov nastavak i intenziviranje kontakata, rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Sve veći broj Kijevljana vikendom prolazi temeljnu vojnu obuku kako bi bili spremni u slučaju ruskog napada. Vlasnik jednog restorana u glavnom gradu Ukrajine svakom stanovniku koji kupi pištolj nudi - besplatnu pizzu.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/svjetska-diplomacija-trazi-rjesenje-za-ukrajinsko-rusku-krizu-u-kijevu-je-njemacki-kancelar-5448222

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.