Sastanak ministara obrane Sjevernoatlantskog saveza

Sastanak ministara obrane Sjevernoatlantskog saveza

Ministar Banožić sudjelovao je na redovnom sastanku ministara obrane članica NATO-a 16. i 17. veljače 2022. godine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Drugog dana sastanka pod predsjedanjem Glavnog tajnika Jensa Stoltenberga ministrima obrane Saveza pridružili su se ministri obrane Ukrajine i Gruzije, prilikom čega su razmijenjena mišljenja o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u crnomorskoj regiji kao i o suradnji tih zemalja s NATO-om. Ministri obrane NATO-a ovom prigodom su iznova ponovili svoju snažnu podršku punom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti obje države. Ukrajina i Gruzija imaju posebne partnerske odnose sa Savezom u okviru njihovih statusa NATO Partnera ojačanih mogućnosti (NATO Enhanced Opportunities Partner – EOP). Zahvaljujući tome, Ukrajina i Gruzija postale su još uspješnije u provođenju obrambenih reformi na putu ka euroatlantskim integracijama. Saveznice su pozdravile navedene napore ovih država u njihovim reformskim procesima te su se usuglasile u namjeri nastavka pružanja praktične pomoći Ukrajini i Gruziji. Osim toga, ministri su zahvalili Ukrajini i Gruziji na njihovom doprinosu međunarodnoj sigurnosti kroz NATO-ove aktivnosti, misije i operacije.

S obzirom da je za ovu sjednicu bio predviđen nešto kraći vremenski format, u ime Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije govorila je ministrica obrane Sjeverne Makedonije gđa. Slavjanka Petrovska. Kroz zajedničku izjavu Hrvatska je izrazila nepokolebljivu podršku ukrajinskom i gruzijskom suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnom integritetu u okviru međunarodno priznatih granica. Također, izražena je hrvatska zabrinutost zbog ruskog djelovanja na istoku Europe ali i na području Zapadnog Balkana te su pohvaljeni napori Ukrajine i Gruzije u mirnom rješavanju napetosti diplomatskim putem. Naposljetku je još jednom izražena podrška zaključcima s NATO-ovog summita u Bukureštu 2008. godine, NATO-ovoj politici Otvorenih vrata i pravu svake države da sama odlučuje o svojim sigurnosnim aranžmanima.

Sastanak ministara obrane završio je održavanjem posebne sjednice posvećene NATO-EU suradnji, na kojoj su sudjelovali partneri iz Finske i Švedske te visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Tom prigodom svi prisutni izrazili su zadovoljstvo partnerstvom između NATO-a i Europske unije koje su ocijenili snažnijim nego ikada prije, što je posebno važno u trenutnoj sigurnosnoj situaciji na istoku Europe. NATO i EU zajedno surađuju u brojnim područjima od ključne važnosti za europsku sigurnost poput održavanja stabilnosti na području Zapadnog Balkana, suradnje u cyber domeni te suradnje na području pomorske sigurnosti u Sredozemlju. Obje organizacije rade na svojim novim strateškim dokumentima – NATO na Strateškom konceptu i Europska unija na Strateškom kompasu. Iako se radi o dokumentima koji su različiti u svom pristupu, prisutni su se složili oko potrebe za njihovom komplementarnošću i međusobnom nadopunjavanju kako bi se osigurala koherentnost u globalnom pristupu sigurnosti.

Ministar Banožić ponovio je stav Hrvatske po pitanju trenutne sigurnosne situacije na istoku Europe te kako se je potrebno pridržavati dva temeljna načela – da je rješavanje sukoba silom neprihvatljivo i da svaka nacija ima pravo sama birati svoj put. Osim toga, ministar je rekao da je za Hrvatsku kao članicu obje organizacije od najveće moguće važnosti zadržati koheziju između NATO-a i Europske unije te nastaviti održavati međusobnu solidarnost jer dijelimo odgovornost za sigurnost euroatlantskog područja. Banožić je također istaknuo kako je NATO bio i ostat će temelj europske kolektivne sigurnosti. Složio se da izrada NATO Strateškog koncepta i EU Strateškog kompasa treba biti vođena komplementarnošću kao temeljnom idejom. Izrazio je nadu da će NATO-EU deklaracija o zajedničkoj suradnji biti usvojena čim prije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.