Trump i Kim sastat će se na 'otoku na kojem smrt dolazi s leđa'

TRUMP I KIM

 Američki predsjednik i sjevernokorejski vođa krenuli su u nedjelju na povijesni summit u Singapur, ali dok se za prvog sigurno zna da je Air Foreceom One poletio iz Kanade gdje je sudjelovao na summitu G7, za drugog se tek pretpostavlja da je u svom privatnom mlažnjaku koji je poletio iz Pjongjanga. Donald Trump i Kim Jong-un u Singapur bi trebali sletjeti u nedjelju, s nekoliko sati razlike,kako piše Hina, a prenosi portal HRT.

 Trump je krenuo s optimizmom koji se iščitava iz njegovih riječi. "Imam osjećaj da Kim Jong-un želi učiniti nešto važno za svoj narod, i sada ima priliku... Ovo je jedinstvena prilika koja se neće nikada ponoviti", rekao je Trump na konferenciji u Kanadi, u okviru summita G7. "Tamo odlazimo s veoma pozitivnim duhom", zaključio je o nadolazećem susretu. Potom je krenuo na dvadesetosatni let prema Singapuru. Uz Trumpa u Singapur idu i državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, predstojnik Trumpova ureda John Kelly i glasnogovornica Sarah Sanders. Trump bi se trebao u ponedjeljak sastati sa singapurskim premijerom Lee Hsien Loongom.

 Kimov privatni mlažnjak poletio je iz Pjongjanga u nedjelju ujutro, javila je južnokorejska agencija Yonhap, bez dodatnih pojedinosti. Pretpostavlja se da je u njemu sjevernokorejski čelnik, ali za to potvrde nema. Teretni zrakoplov koji je pratio Kim Jong-una za nedavnog posjeta Kini također je poletio iz Pjongjanga. Kim bi se također po dolasku najprije trebao sastati sa singapurskim premijerom. Glavne teme summita u Singapuru bit će denuklearizacija korejskog poluotoka i eventualno postizanje mirovnog sporazuma na poluotoku.

 Kada se u utorak prvi put oči u oči nađu Trump i Kim pozadina njihova povijesna sastanka bit će sjajna. Otok Sentosa, južno od Singapura, obiluje bujnim zelenilom, luksuznim hotelima, prostranim golferskim terenima, blještavim kockarnicama, a ondje je i tematski park studija Universal. Otok je dom nekima od najbogatijih ljudi svijeta, s marinom u kojoj su usidrene luksuzne jahte i vilama uz plažu vrijednim desetke milijuna dolara. No ipak, iza sjajne i luksuzne tropske fasade Sentose krije se krvava povijest. 

 Do 1830. otok je među domaćim malajskim stanovnicima bio poznat pod nazivom Pulau Belakang Mati. Različita su tumačenja značenja tog imena na engleskom jeziku, no jedna od najpopularnijih interpretacija glasi - "otok na kojem smrt dolazi s leđa". Povjesničari različito interpretiraju razloge takvom nazivu pa neki pretpostavljaju da potječe iz doba kada su obližnjim vodama vladali gusari i drugi krvožedni razbojnici.No ništa manje tamna nije niti povijest otoka vezana uz Drugi svjetski rat. Ondje su okupacijske japanske snage uspostavile logor za britanske i australske zarobljenike nakon predaje savezničkih snaga 1942.. Potom su otočne plaže bile poprištem masovnih egzekucija velikog broja singapurskih Kineza, ubijanih uz optužbe za protujapanske aktivnosti.

 Godine 1972. singapurska vlada odlučila je okrenuti novu stranicu u povijesti otoka i razvijajući turizam i preimenovala ga u "Sentosa", što dolazi od malajske riječi koja označava stanje "mira i spokoja". Gotovo milijardu dolara javnih i privatnih investicija uloženo je u projekt kojim je otok pretvoren u turističku oazu kakav je danas. Jedna od njegovih atrakcija je i hotel Capella u kojem će se održati povijesni summit. Projektirao ga je slavni britanski arhitekt Norman Foster. Hotel je zapravo restaurirano kolonijalno zdanje u kojem su nekada odsjedali pripadnici britanske vojske, danas okruženo njegovanim travnjacima. Cijena sobe u Capelli kreće od 600 singapurskih dolara (2.800 kuna) pa do najskupljih apartmana koji koštaju 11.000 singapurskih dolara (više od 50.000 kuna).

Autor: D.M./HiNA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.