Šiljeg: Psihopatologija Kremlja je prešla u otvoreni masovni terorizam

ŠILJEG

Proteklih dana ukrajinski gradovi i civili nisu nikada masovnije i bezobzirnije napadnuti od početka ruske invazije. Gotovo sa zemljom je sravnjena dječja bolnica u Kijevu, stambeni kompleksi u Krivom Rihu - mrtvi se broje na desetke a ranjenih je tri puta više.

Prema Kijevu je u jednom trenutku ispaljeno više od 40 raketa, dronova što je nemoguće istodobno srušiti. Situaciju u Ukrajini komentirao je Željko Šiljeg, umirovljeni general HV-a.

Ulazimo li u najkrvaviju fazu rata?

Ukrajinci tvrde kako imaju dokaze da su Rusi namjerno gađali bolnicu, jer je upotrijebljena raketa KH-101, koja ima čak tri kormila, ukucanu rutu i metu, a ispalio ih je lovac-bombarder. Riječ je o raketama koje se sada prvi put koriste na ukrajinskom teritoriju. 


- Treba prvo spomenuti motiv. Dakle psihopatologija Kremlja je prešla u terorizam, masovni terorizam s određenim političkim ciljevima. Jer dosadašnji ciljevi nisu dali rezultata onoliko koliko je očekivano, naglasio je.

Dodao je da je raketa KH-101 toliko precizna da GPS sustav može promašiti samo u krugu od 10 do 20 metara.

- Raketa je snimljena u letu, ne samo jedna, i oni su izravno iz Kremlja zapovjedili odmazdu zbog određenih događanja i u Europi i u svijetu, nastavio je.

Je li ovo odmazda Kremlja za napad Ukrajinaca na plažu u Sevastopolju prije nekoliko dana?

- Ovaj događaj nije vezan za Sevastopolj nikako. Kada je u pitanju Sevastopolj i plaže u Sevastopolju, tamo je protuzračna obrana ruska skrenula i uništila ukrajinske projektile kako bi svijetu prikazali da Ukrajinci gađaju civilne ciljeve. Ovdje se radi o sasvim nečemu drugom. Ovo je teror i odgovor na nekoliko događanja u svijetu i u Europi, a posebno zbog izbora u Francuskoj jer su se nadali drugačijim rezultatima i da imaju potporu i da izvrše još veći udar na EU kao najstabilniju i najnapredniju zajednicu u povijesti čovječanstva kad su u pitanju ljudi i države, rekao je.

NATO reagirao s najavom da će odgovoriti na napad

Šamar je dobila cijela međunarodna zajednica, UN, SAD. NATO saveznice gotovo su smrznute sa svime što su vidjele.

U Washingtonu se održava summit NATO članica, obilježava se 75. godišnJica osnivanja Sjevernoatlantskog saveza i to se baš tada događa. Rusi nikad okrutniji nisu bili, biraju bolnicu i to najveću dječju bolnicu u Kijevu. dakle, šalje jednu poruku i NATO-u.

NATO je odmah reagirao s najavom da će odgovoriti na ovaj napad. Hoće li doći do ozbiljne eskalacije rata, i Zapada i Rusije? Hoće li sada mete po novom isključivo bili civilni ciljevi, više ne vojni pa čak ni energetski?

- Radi se o tome da kada sam spomenuo izbore u Francuskoj nisam mislio samo na njih nego i na summit NATO-a i na najavu Argentine da će podnijeti zahtjev za pristupanje NATO-u kako je izjavio njihov ministar obrane da se uključi u obranu demokracije i zapadnog svijeta, slobodnog svijeta. I da će nabaviti borbene zrakoplove F-16 i da će pomagati Ukrajini svim sredstvima koje su potrebne i koje ona ima na raspolaganju za pomoći Ukrajini, ustvrdio je.

- S druge strane ovdje se radi o dvije strategije. Imamo masovnu strategiju s istoka od strane Rusije i s druge strane sasvim drugu jednu taktiku Ukrajinaca koji izvode brze udare, nanose velike gubitke Rusima u ljudstvu i materijalnim sredstvima, čuvaju svoje ljude i kada govorimo o onome što se kroz medije provlači već nekoliko mjeseci, da Ukrajinci postupno gube teritorije, točno, izgubili su u godinu dana manje od 0,5% teritorija, pojasnio je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/siljeg-psihopatologija-kremlja-je-presla-u-masovni-terorizam-11651785

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.