Pokušaj državnog udara u etiopskoj pokrajini Amhari - tvrdi vlada

Pokušaj državnog udara u etiopskoj pokrajini Amhari - tvrdi vlada

Etiopska vlada je u subotu objavila da je "naoružana skupina" u autonomnoj pokrajini Amhari, na sjeverozapadu zemlje, pokušala izvesti "državni udar", ne otkrivajući pojedinosti.

- Pokušaj državnog udara u autonomnoj pokrajini Amhari protivan je ustavu a namjera mu je potkopati skupo plaćen mir na tome području, piše u priopćenju iz ureda premijera Abiyja Ahmeda.

- Taj nezakoniti pokušaj moraju osuditi svi Etiopljani a savezna vlada raspolaže svim mogućnostima da pobijedi tu naoružanu skupinu, dodaje se.

Premijer nije otkrio nikakvu informaciju o tom napadu u Amhari, jednoj od devet autonomnih pokrajina u Etiopiji, drugoj po broju stanovnika, kojoj je na čelu predsjednik Ambachew Mekonen.

Novinar u Bahir Daru, glavnom gradu pokrajine, rekao je za AFP da su se nedugo nakon zalaska sunca čuli pucnji iz vatrenog oružja i nisu prestajali sljedećih sati. Pucnjava se poslije smirila, dodao je.

Nakon dolaska na vlast u travnju 2018. nakon dvogodišnjih nemira u Etiopiji, premijer Abiy Ahmed je nastojao demokratizirati zemlju legalizirajući disidentske skupine, kažnjavajući kršenje ljudskih prava i jačajući medijsku slobodu. Usto je počeo provoditi gospodarske reforme.

No mora se boriti sa čestim međuetničkim napetostima koje su većinom povezane s posjedovanjem zemlje i s iskorištavanjem prirodnih bogatstava i koje nerijetko prerastaju u sukobe u toj zemlji s više od 100 milijuna stanovnika.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/522795/pokusaj-drzavnog-udara-u-etiopskoj-pokrajini-amhari-tvrdi-vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.