Iran poručuje da se Britanci trebaju bojati protumjera Teherana

Iran poručuje da se Britanci trebaju bojati protumjera Teherana

Sutra istječe rok koji je Iran dao zapadnim silama za ublažavanje sankcija. U suprotnom Teheran prijeti da će nastaviti obogaćivati uran iznad dogovorene granice. Istodobno, napetost dodatno podgrijava i situacija zbog zaustavljenog iranskog tankera nedaleko od Gibraltara. 

Britansko zadržavanje iranskog tankera u četvrtak kod Gibraltara navodi Iran na recipročnu mjeru. Iz vjerskih krugova te države poslana je poruka da se Britanci trebaju bojati protumjera Teherana. 

- Postoje javni zahtjevi da Iran poduzme mjere odmazde ili zapljene britanskih brodova u Perzijskom zaljevu ili barem nešto poput inspekcijskog nadzora nad njima. Jer objava fotografija britanskih čizama na iranskom tankeru naštetila je nacionalnom ponosu iranske javnosti, kazao je politički analitičar iz Teherana Hamid Gholamzadeh. 

Brod Grace 1 u vodama je nedaleko od gibraltarskih stijena, na njemu su sada policija i carinici, a 28 članova posade tretira se kao svjedoke u istrazi o kršenju sankcija. 

No ako za sada i nije poduzeo ništa prema zapadnim plovilima u blizini svojih obala, Iran ne miruje u drugim protumjerama. Iz Teherana je potvrđeno da nakon jednostranog američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma, iranski nuklearni stručnjaci ubrzavaju obogaćivanje urana. 

- U prvom koraku prešli smo zalihu od 300 kilograma obogaćenog urana, a drugi korak poduzimamo od sutra i razina obogaćivanja više neće biti 3 cijela 67 posto, nego koliko god nam je potrebno za naš mirnodopski nuklearni program. Pa tako za nuklearku Bushehr trebamo pet posto obogaćeni uran, i to je posve mirnodopski cilj, rekao je savjetnik ajatolaha Alija Hamneija Ali Akbar Velayati. 

Savjetnik ajatolaha Hamneija najavljuje da će Iran i dalje biti uporan, ali neće prvi poduzimati korake. 

- Druga strana postupno je prekršila nuklearni sporazum, Amerikanci izravno, Europljani neizravno. Reagirat ćemo u skladu s time koliko ga oni krše. Mi smanjujemo svoje obveze onoliko koliko oni smanjuju svoje. Kada se oni vrate ispunjavanju obveza, i mi ćemo - dodao je. 

Ubrzavanje obogaćivanja urana moglo bi za manje od godine dana dovesti do količine dovoljne za izradu nuklearnog oružja.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/525874/iran-porucuje-da-se-britanci-trebaju-bojati-protumjera-teherana

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.