Zračna luka u Hong Kongu otkazala letove, policija upotrijebila vodene topove

Hong Kong- Airport

Uprava hongkongške zračne luke, jedne od najprometnijih na svijetu, otkazala je sve današnje letove zbog prosvjednika koji već četvrti dan nastavljaju mirne prosvjede na aerodromu, a policija je po prvi put otkako su krenuli prosvjedi upotrijebila vodene topove, javile su agencije.

Osim letova za koje je već obavljen proces čekiranja i dolaznih letova koji već jesu na putu prema Hong Kongu, svi ostali letovi su otkazani za ostatak današnjega dana - priopćila je uprava.

Promet na cestama prema zračnoj luci  vrlo je gust, a parkiralište je puno, napominje uprava.

Sve nasilniji prosvjedi gurnuli su Hong Kong u najozbiljniju krizu proteklih desetljeća i predstavljaju jedan od najvećih izazova kineskome predsjedniku Xiju Jinpingu nakon što je došao na vlast 2012.

Policija u ponedjeljak je protiv prosvjednika upotrijebila vodene topove kao znak upozorenja da vlasti postrožuju stav zbog nasilja koje već dva mjeseca traje u azijskome financijskom središtu.

Trojica predstavnika prosvjednika optužila su na konferenciji za novinare policiju za brutalnost ponovivši zahtjev za neovisnim tijelom koje bi istražilo incidente prekomjerne uporabe sile.

Prosvjedi su počeli 9. lipnja protiv prijedloga zakona o kaznenom izručenju u Kinu, koji je u međuvremenu povučen, no prosvjedi su se nastavili protiv policijske brutalnosti i upotrebe sile.

Hong Kong se vratio pod kinesku vlast 1997. i zadržat će odvojen pravni sustav do 2047. na temelju načela "jedna zemlja, dva sustava".

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/534482/zracna-luka-u-hong-kongu-otkazala-letove-policija-upotrijebila-vodene-topove

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.