Marić najavio hitne mjere za gospodarstvo među kojima su odgode plaćanja poreza i kredita te raniji povrat poreza

marić

Vlada i Sabor donijet će hitne mjere za gospodarstvo, a ministar Marić najavio je  u ponedjeljak u razgovoru za RTL  da će se donijeti odluka o odgodi plaćanja poreza i kredita te raniji povrat poreza.

 
 
"Svi smo svjesni situacije. Ovaj set mjera koji ćemo sutra predstaviti, smatramo da u kratkom roku može dati efekt. Je li to sve što mislimo učiniti, nije. Kirurški precizne mjere u tako kratkom rok ne možemo napraviti, ali najvažnije da ovo stavimo sutra u hitnu proceduru", rekao je Marić.
 
"Integralni dio tih mjera je likvidnost. S jedne strane tu su javna davanja - porez na dohodak, porez na dobit i doprinosi. Prema radnoj verziji, a detalje ćemo usuglasiti tijekom dana i noći do sjednice, govorimo o tri mjeseca odgode plaćanja s moguća još dodatna tri mjeseca ekstenzije. S druge strane, tu su kreditne i linije u suradnji s HBOR-om, HNB-om i HUB-om, svi su na neki način usmjereni da se sličan princip usmjeri na kreditne aranžman", kazao je. 
 
Odgoda plaćanja kredita možda će biti moguća i građanima.
 
"Kredite građana također smo uključili, banke su tu pokazale konstruktivnu suradnju i ja vjerujem da ćemo uspjeti i u tom dijelu nešto postići. Pogotovo u sektorima pogođenim koronavirusom, iako smatram da će malo tko proći neokrznut ovom krizom. Govorimo o razdoblju od oko tri mjeseca", rekao je Marić.
 
Na stolu je i ranija isplata povrata poreza.
 
"Sutra ćemo u paket ovih zakona staviti i Zakon o porezu na dohodak, da se omogući zakonski da se taj proces napravi što prije. Do sada je isplata povrata poreza išla u kolovozu, učinit ćemo sve da pomaknemo to mjesec, ako ne i dva mjeseca ranije. Ali to ne bih ništa obećavao, učinit ćemo sve što možemo", rekao je Marić.
 
Izvor: RTL / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.