VLADA: Paket mjera za pomoć turizmu - odgode plaćanja i potpore za likvidnost

VLADA: Paket mjera za pomoć turizmu - odgode plaćanja i potpore za likvidnost

Odgoda plaćanja turističke članarine i pristojbe, naknada za koncesije za zemljište u kampovima, ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, potpore za financiranje obrtnih sredstava i poboljšanje likvidnosti - mjere su pomoći turizmu iz paketa mjera koje je jučer prihvatila Vlada RH.

Mjere za turizam sastavni su dio prihvaćenih mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, a prema prijedlogu Ministarstva turizma odgoda plaćanja turističke članarine vrijedi za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače, dok se odgoda plaćanja turističke pristojbe odnosi na paušal te pristojbe koju plaćaju privatni iznajmljivači.

Za te mjere, kao i ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata te za potpore za financiranje obrtnih sredstava i poboljšanje likvidnosti važno je, kako je kazao ministar turizma Gari Cappelli, dopuniti zakone o ugostiteljskoj djelatnosti te turističkoj pristojbi, dok je za koncesijske naknade potrebno dopuniti Uredbu o postupku, načinu i uvjetima za dobivanje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu RH.

"Time se također predlaže odgoda plaćanja koncesijske naknade do 30. studenoga, s ciljem ublažavanja prvog financijskog udara na turistički sektor", objasnio je ministar.

Iznoseći da koncesijske naknade za zemljište godišnje donesu oko 25 milijuna kuna, a turističke članarine i turističke pristojbe ukupno godišnje gotovo milijardu kuna, Cappelli je dodao da je "dobro da se zna koji je to red veličine, jer će i to na neki način isto biti jedan vid likvidnosti koji će se pustiti hotelskim kućama, privatnom smještaju i drugima u turizmu".

Vezano za ugostiteljske objekte, a s obzirom na izvanrednu situaciju epidemije koronavirusa, dopunom zakona kojeg je prihvatila Vlada će se omogućiti da Stožer civilne zaštite RH u uvjetima posebnih okolnosti privremeno uredi ili zabrani rad ugostiteljskih objekata, ograniči ili na drugačiji način uredi radno vrijeme ugostiteljskih objekata koje će se primjenjivati na pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost.

"Cilj tih dopuna je da se u izvanrednim situacijama na efikasan i brz način može djelovati u cilju sprječavanja daljnje ugroze, a odgode plaćanja su za tri mjeseca, s mogućnošću da se, ako bude potrebno, može još korigirati, zato nam je važna i mogućnost tri plus tri", kazao je ministar Cappelli.

Objašnjava i da se dopunom zakona o turističkoj pristojbi ministru omogućava da pravilnikom propiše odgodu ili oslobođenje od plaćanja turističke pristojbe za obveznike plaćanja turističke pristojbe.

Za vrijeme trajanja te odgode ili oslobođenja od plaćanja turističke pristojbe nadležni inspektori neće podnositi optužne prijedloge za pokretanje prekršajnih postupaka, odnosno izdavanje prekršajnih naloga, niti naplaćivati novčanu kaznu na mjestu izvršenja prekršaja za obveznike navedene u pravilniku koji će donijeti ministar turizma.

Na potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanje likvidnosti mogu računati ugroženi gospodarstvenici u turizmu..

Komentirajući na sjednici Vlade stanje u turizmu, ministar je ocijenio da je prednost u cijeloj situaciji što turizam u prva tri mjeseca ostvaruje samo oko 5 posto ukupnih godišnjih prihoda u turizmu, tako da to, po njemu, neće biti velike štete.

"No, sada ulazimo u drugi kvartal, gdje se ostvari oko 27 posto ukupnih godišnjih prihoda u turizmu i sigurno će se osjetiti negativni utjecaji ove situacije. Stoga su i mjere jako važne, posebice za očuvanje radnih mjesta, kao i to što smo se oko mjera razgovarali i sa drugim ministarstvima, sa svima u sektoru i složili se", zaključio je ministar. 

(Hina/FaH)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.