Varaždin uskoro dobiva novu sortirnicu za otpad u Motičnjaku

varaždin

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok i direktor gradske tvrtke ČISTOĆA d.o.o. Davor Skroza u petak su u Gradskoj vijećnici potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja.ČISTOĆA d.o.o. ovim Ugovorom osniva pravo građenja na svojoj nekretnini na lokaciji Motičnjak u korist Grada Varaždina radi izgradnje sortirnice, a sve kako bi se Grad bio u mogućnosti prijaviti na otvoreni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike te dostaviti projektni prijedlog za izgradnju i/ili opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala (sortirnica).

Cilj otvorenog poziva Ministarstva je pružanje potpore jedinicama lokalne samouprave u obliku dodjele bespovratnih sredstava koja će se koristiti za izgradnju i/ili opremanje sortirnice, a prijavu je potrebno podnijeti do 30. lipnja 2020. godine.Iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen po pojedinačnom projektnom prijedlogu iznosi maksimalno 85% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta, a maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen pojedinom prijavitelju (jedinici lokalne samouprave) iznosi 50.000.000,00 kn.

Grad ovim Ugovorom dobiva pravo izgradnje i opremanja sortirnice i vlasništvo nad izgrađenom sortirnicom na rok od 30 godina. S obzirom na to da gradska tvrtka ČISTOĆA d.o.o. za nekretninu na lokaciji Motičnjak ima gotov projekt za izgradnju sortirnice za koji je već dobivena građevinska dozvola, u dogovoru s Gradom Varaždinom usuglašeno je da se Gradu prepusti izgradnja i opremanje sortirnice na lokaciji Motičnjak te je u tijeku izmjena dokumentacije potrebne za izgradnju sortirnice. Ministarstvo je kao jedine moguće prijavitelje na otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava odredilo jedinice lokalne samouprave, a ne i trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave pa se tako na poziv ne može prijaviti gradska tvrtka Čistoća već to mora učiniti Grad Varaždin.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.