Hrvatska udruga poslodavaca osnovala Koordinaciju neprehrambene trgovine i trgovačkih centara

Hrvatska udruga poslodavaca osnovala Koordinaciju neprehrambene trgovine i trgovačkih centara

Hrvatska udruga poslodavaca, neovisna udruga koja promiče poduzetnički duh, osnovala je HUP-Koordinaciju neprehrambene trgovine i trgovačkih centara. Sektor maloprodaje i veleprodaje u Republici Hrvatskoj zapošljava gotovo 207.000 osoba, od čega je 90.000 osoba zaposleno u neprehrambenoj trgovini i još 30.000 osoba u djelatnostima vezanim uz neprehrambenu trgovinu, a kao što su opskrba, održavanje, čišćenje, oglašavanje i niz drugih.Važnost neprehrambene trgovine je i po udjelu u PDV-u, s obzirom da se upravo u tom sektoru ostvaruje najviše izravne potrošnje građanima. Hrvatska udruga poslodavaca je prepoznala veličinu i važnost ovog sektora te je osnovala Koordinacija.

Predsjednik Koordinacije do održavanja redovne skupštine je Denis Čupić (F.O. / Grupa, Westgate Shopping City), a Slobodan Školnik (Emmezeta) i Jurica Lovrinčević (Pevex) su dopredsjednici. Među tvrtkama članicama Koordinacije su i Prima commerce, Varteks, Victus Grupa, Portanova, Aria, Tekstil promet, Ghetaldus, Calzedonia i drugi.

Koordinacija predlaže da se Jurica Lovrinčević, predsjednik uprave Pevexa, imenuje u Krizni stožer za gospodarstvo Vlade Republike Hrvatske kao predstavnik neprehrambene trgovine i trgovačkih centara koji izravno i neizravno zapošljavaju više od 130.000 zaposlenih što je gotovo 10% sveukupno zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na enormne posljedice epidemije COVID-19 na gospodarstvo, a posebice na sektor neprehrambenih trgovina koje imaju zabranu rada – već u sljedećim danima Koordinacija će uputiti svoje stajalište i mjere koje je nužno provesti da se unatoč velikim gubicima barem pokuša spasiti ovaj sektor od gašenja te sačuvaju radna mjesta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.