Uspostavljen on-line portal Fine za korištenje gospodarskih mjera poslovnih subjekata

fina

U svrhu očuvanja gospodarske aktivnosti i likvidnosti gospodarskih subjekata, uspostavljen je jedinstven on-line portal Financijske agencije, na kojem se gospodarski subjekti čije je poslovanje ugroženo uslijed COVID-19 pandemije, od 31. ožujka mogu prijaviti za korištenje mjera odobravanja kredita za likvidnost i radni kapital, odgoda plaćanja i reprograma kredita.  Podnositelji prijave koji se mogu registrirati za spomenute mjere na portalu su trgovačka društva, obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva čije poslovne aktivnosti su u okolnostima epidemije ugrožene ili u potpunosti emogućene. 

Institucije kojima će inicijalni zahtjevi podnositelja prijave na portalu MJERE biti proslijeđene su sve banke koje imaju odobrenje za rad u Republici Hrvatskoj, HBOR, HAMAG-BICRO. Osim banaka, HBOR-a i HAMAG-BICRO-a u aktivnostima uspostave ovog jedinstvenog on-line portala sudjeluju i predstavnici Ministarstva Financija, Hrvatska narodna banka i, naravno, FINA, obzirom da uspostava jedinstvenog on-line MJERE portala omogućuje izvršavanje njihovih obveza praćenja i izvještavanja o realizaciji mjera očuvanja razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti, prema postojećim mandatima spomenutih institucija.
 
Prijava kroz mjere portala ne podrazumijeva automatsko odobrenje kredita podnositeljima inicijalnog zahtjeva.   
Sustav centralizirano prikuplja prijave i nakon provjere unesenih podataka šalje podatke iz prijave bankama. Svaka banka po primitku i obradi podataka iz prijave, povratno kontaktira prijavitelja mjere i izravno preuzima daljnji proces odobrenja kredita sukladno svojim kriterijima. 
Od 31. ožujka 2020. podnositeljima zahtjeva na portal dostupna je opcija prijave za mjeru kredita likvidnost i radni kapital, registracija u sustav, unos podataka za gospodarski subjekt koji je predmet prijave, odabir kreditne institucije u kojoj želi da se razmotri njegova prijava te sljedeće obvezne izjave:   
 
1. Izjava o procijenjenom smanjenju prihoda u 2020. u odnosu na 2019.;

2. Izjava o padu prihoda u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019.;

3. Procijenjen iznos potrebnih kreditnih sredstava.

Usprkos nastalim okolnostima, ulažu se ogromni napori kako bi se u najkraćem roku omogućio cjeloviti postupak on line prijave na portal koji će uključivati sve tri mjere za financijsku likvidnost, te kako bi se u postupku prijave pružila potrebna pomoć i podrška.  
U idućih nekoliko dana putem portala će biti omogućen unos i drugih potrebnih podataka nužnih bankama za evaluaciju zahtjeva za sve tri mjere. 
Također, banke u ovom trenutku pripremaju operativnu provedbu korištenja mjera odgode kreditnih obveza za fizičke osobe (građane) te će u najskorijem roku obavijestiti svoje klijente o njihovim mogućnostima putem službenih kanala komunikacije. 
Više informacija o provedbi gospodarskih mjera za poslovne subjekte pronađite ovdje.
 https://www.hub.hr/hr/uspostavljen-line-portal-fine-za-koristenje-gospodarskih-mjera-poslovnih-subjekata

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.