Ostvaren status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge

svinje

Na dan 19. lipnja 2020. godine Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede  službenu informaciju od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) da je Republika Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge. Dodjela statusa zemlje službeno slobodne od klasične svinjske kuge rezultat je rada veterinarske struke i dosljednosti u provođenju mjera iskorjenjivanja, nadziranja i implementacije preventivnih mjera te ima neizmjeran značaj za svinjogojsku proizvodnju u RH i poljoprivredu u cjelini.

U cilju omogućavanja slobodne trgovine živim svinjama, mesom i proizvodima od mesa svinja na tržište EU i treće zemlje, Republika Hrvatska je od 1. siječnja 2005. godine zabranila preventivno cijepljene protiv klasične svinjske kuge. To je ujedno i bilo i u cilju  usklađivanja politike kontrole ove bolesti koju provode sve države članice EU. Zadnji slučaj klasične svinjske kuge u RH u domaćih svinja bio je potvrđen ožujku 2008. godine, a u divljih svinja u studenom 2008. godine. 

Radi  razumijevanja važnosti navedenog, želimo istaknuti da je Svjetska organizacije za zdravlje životinja (OIE) međuvladina organizacija koja objedinjuje veterinarske službe 182 država diljem svijeta i održava trajne odnose s gotovo 75 drugih međunarodnih i regionalnih organizacija. Postavljeni zdravstveni standardi na svjetskoj razini su upravo standardi od strane OIE-a. Standardi za koje nema pravila u EU zakonodavstvu zamjenjuju se standardima OIE-a. U trendu globalizacije, zdravstvene mjere imaju sve veću važnost u cilju osiguravanja međunarodne trgovine životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. U svjetlu toga, Sporazum o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera (SPS sporazum) potiče članove Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da baziraju mjere na međunarodnim standardima, smjernicama i preporukama. OIE je WTO referenca za standarde koji se odnose na zdravlje životinja i zoonoze.

„Ovim putem želim zahvaliti svima koji su u sustavu provedbe veterinarske djelatnosti, koji su svojim radom i znanjem doprinijeli ovom uspjehu. Također, posebno želim zahvaliti i uzgajivačima svinja i lovcima koji su ključna karika u lancu zaštite zdravlja životinja. Ovo je čvrsti dokaz da samo uz suradnju možemo postići uspjeh“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.