Iz Kine stigli dijelovi rasponske konstrukcije Pelješkog mosta

Iz Kine stigli dijelovi rasponske konstrukcije Pelješkog mosta

Na sidrište luke Ploče, iz Kine je doplovio brod s dijelovima rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, teškima 3 800 tona, objavio je HRT.

Pandemija je usporila radove, ponajprije zbog nemogućnosti dopreme potrebnog materijala na gradilište. Ipak, Kinezi kao da su u utrci s vremenom - posljednjih tjedana znatno su ubrzali radove kako bi most bio gotov u roku, do 31. srpnja iduće godine.
Trinaest dijelova rasponske konstrukcije za budući Pelješki most impozantan je teret na brodu Pacific Alert. 10 ih je dugo 12 metara, jedan ima 36, a dva čak 52 metra.
- Brod je upravo usidrio na sidrište luke Ploče, najvjerojatnije će ostati do ponedjeljka dok se obave sve carinske formalnosti i nakon toga brod će se proslijediti na već određenu poziciju prema Pelješkom mostu, rekao je Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče.
Do te pozicije plovit će pod vodstvom lučkog peljara Petra Bušurela. Dosad je od sidrišta luke Ploče do Komarne vodio 33 broda s teretom za most.- Ovo je 34. brod i pričinjava mi veliko zadovoljstvo jer to je korak ka prometnom spajanju Republike Hrvatske, naglašava Petar Bušurelo, peljar u luci Ploče.Dvije hrvatske obale, ona u Brijesti i ona u Komarni, svakim su spojenim dijelom rasponske konstrukcije sve bliže jedna drugoj. Svaki spoj detaljno se pregledava. 
- Doista je privilegij hodati kolnikom Pelješkog mosta. Dosad je postavljeno 29 dijelova kolničke ili rasponske konstrukcije. 12 je spojeno betonom i to na šest stupova u moru, 12 je zavareno, po šest s pelješke i kopnene strane, a sljedećih pet zavarit će se u idućih 15-ak dana, naglašava Matija Sabol, kontrolor na gradilištu Pelješkog mosta. 
Onda će na red doći postavljanje danas pristiglih dijelova. Na gradilištu je određena pozicija na kojoj će se iskrcavati s broda.
- Zato će se koristiti brodske dizalice koje će raditi u timu i jedna velika pontonska dizalica koja se nalazi na Pelješkom mostu, kojoj je kapacitet preko tisuću tona, rekao je Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče.
Budući da je pregled broda i tereta brzo obavljen, on je već krenuo prema gradilištu, a iskrcavanje tereta počet će idući tjedan.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.