Privatni sektor mora biti najvažniji korisnik EU sredstava za oporavak gospodarstva

Privatni sektor mora biti najvažniji korisnik EU sredstava za oporavak gospodarstva

Na virtualnom sastanku Europskih javnih komora u okviru Eurochambresa naglašena je presudna važnost Plana oporavka EU i slijedećeg dugoročnog proračuna Unije za izlazak europskog gospodarstva iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Radi se o najvećem paketu poticaja koji je EU do sada financirala iz svog proračuna, a kako bi se sredstva mogla početi koristiti što prije, potrebna je žurna potvrda cijelog financijskog paketa od strane Vijeća EU. Komore stoga potiču sve države članice za jednoglasnu podršku na Vijeću 10. i 11. prosinca.

Predstavnici komora naglasili su važnost sudjelovanja u savjetovanju u izradi i provedbi Nacionalnih planova oporavka prema kojem će se koristiti financijska sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost iz kojeg Hrvatska treba dobiti 8,3 milijardi eura.

U ime Hrvatske gospodarske komore na sastanku je sudjelovala Glavna tajnica Marina Rožić koja je u raspravi o pripremi Nacionalnih planova oporavka izvijestila kako je HGK putem svojeg predstavnika zastupljena u Radnoj skupini te kako trenutno traju konzultacije o izradi s ministarstvima i Komisijom, nakon čega bi trebala uslijediti rasprava s gospodarsko-socijalnim partnerima o cjelovitom dokumentu.

„HGK će pri tome zastupati interese privatnog sektora u kontekstu sredstava koja će biti stavljena na raspolaganje u sklopu ovog plana. Privatni sektor, kao najsnažniji generator razvoja i novih radnih mjesta, mora naći svoje mjesto kao jedan od najvažnijih korisnika ovih sredstava, ne samo u smislu pomoći u premošćivanju krize i trenutnih teškoća, već i u svojim ulaganjima te podizanju kapaciteta i konkurentnosti poslovanja“, istaknula je Rožić, dodavši kako će se inzistirat na korištenju domaćih dobavljača i izvođača radova na svim javnim projektima u koje će se sredstva ovog plana oporavka usmjeriti.

Predsjednik Eurochambresa Christoph Leitl naglasio je kako su komore pouzdan partner donositeljima odluka, posebno u ovom trenutku kada gospodarstvo trpi velike posljedice. „Ponovno uspostavljanje neometanog funkcioniranja jedinstvenog tržišta, dovršetak tržišta kapitala, energije i digitalnog tržišta temelj je gospodarskog oporavka i rasta u EU. Stoga se i ciljevi nacionalnih planova oporavka moraju temeljiti  na  zelenoj i digitalnoj tranziciji  s jasnim planovima i učinkovitim mjerama da bi naše članice, posebno male i srednje, bile u stanju voditi proces oporavka", naglasio je Leitl.

Rožić je, između ostalog, izvijestila članove o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj te mjerama za pomoć gospodarstvu u saniranju negativnih posljedica utjecaja korona krize na poslovanje članica. Dotakla se i odricanja HGK od članarina za razdoblje kada tvrtkama nije omogućen rad, ali i o nizu drugih mjera koje je HGK predložila, a Vlada RH usvojila, a zahvaćaju proizvodne i uslužne sektore.

Govorila je i o projektu Digitalne komore – komunikacijske platforme za poslovne subjekte, javnu upravu i građane – kojom je HGK kroz osam novih e-usluga provela digitalizaciju javnih servisa i internih poslovnih procesa za potporu rada s članicama.

Inače, na sastanku su sudjelovale sve članice Eurochambresa s javnim statusom, a to su komore iz Njemačke, Austrije, Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Luksemburga, Nizozemske, Srbije, BiH, Crne Gore, Turske i Hrvatske.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.