Počela rasprava o novom Zakonu o radu

Počela rasprava o novom Zakonu o radu

U tijeku su razgovori Vlade, poslodavaca i sindikata o novom Zakonu o radu. Vlada smatra da se Zakon treba modernizirati, s obzirom na iskustva s pandemijom u kojoj je velik broj njih počeo raditi od kuće, a poslodavci da u takvim oklonostima radno zakonodavstvo nije do kraja uređeno.

U sindikalnom uredu za besplatnu pravnu pomoć desetak puta dnevno zazvoni telefon jer pitanja o pravima radnika je mnogo. U vrijeme pandemije još ih je i više jer je, zbog dvomjesečnog zaključavanja gospodarstva, dio radnika poslan na rad od kuće.

- Jako puno poslodavaca je evidentiralo, obračunavalo i isplaćivalo to razdoblje kao razdoblje godišnjih odmora što po prirodi stvari to nije bilo, navodi Gordana Palajsa, voditeljica javnopravnih poslova, Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Radnici su za to doznali tek kada su vidjeli platne liste.

- Mi smo savjetovali našim radnicima da pišu zahtjeve za zaštitu prava i da evetualno oni koji se odluče pokrenu sudske sporove. Zasada imamo samo jedan takav sudski spor koji je u tijeku i vidjet ćemo kako će on okončati, rekla je Palajsa.

Iako postojeći zakon o radu definira rad na daljinu, neke stavke očito se moraju doraditi.

- Moraju se definirati i zaštita na radu i koje su obveze poslodavca i koje su obveze radnika i naravno da to mora biti pristanak i jednih i drugih. Mora se potpisat dodatak ugovora o radu. To bi sve definirali kroz novi zakon o radu, objasnio je Dragan Jelić, državni tajnik i voditelj Radne skupine u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Među njima su i troškovi zbog rada od kuće, a koje treba platiti poslodavac.

- Mi ćemo svakako pokušati inzistirati na tome da se poslodavci porezno oslobode tih davanja. Dakle, poslodavci će ih plaćati radniku, ali tražimo da država tu uskoči na način da to budu neporezno priznati troškovi poslodavca, istaknuo je Hrvoje Seifert iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Pitanje rada na određeno vrijeme bit će važna tema jer jedna četvrtina ukupno zaposlenih u Hrvatskoj ima takve ugovore.

- Gotovo dvostruko više od prosjeka Europe, Europa se kreće negdje oko 15,5-16%, mi smo došli na 25% i to je problem koji se treba riješit to je jedan od razloga zašto ljudi odlaze vani, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

- Broj ugovora o radu na određeno vrijeme može se smanjiti ali jedino intervencijom u Zakonu o radu, smatra Palajsa.

Otkazivanje ugovora na neodređeno te otpremnine i otkazni rokovi također će biti važne teme. Nacrt novog zakona trebao bi biti gotov potkraj godine, a njegova primjena planirana je od srpnja 2022.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/pocela-rasprava-o-novom-zakonu-o-radu-2267254

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.