Novi model dodjela potpora još se dogovara

Novi model dodjela potpora još se dogovara

HTV je, zbog najave da će se potpore za očuvanje radnih mjesta uvjetovati cijepljenjem radnika, pratio snažne reakcije poslodavaca, sindikata, stručne javnosti. Kako doznajemo, riječ je samo o Vladinu stimulativnom prijedlogu kako bi se podignula odgovornost građana i razina procijepljenosti. Novi model dodjela potpora još se kroji u resornom ministarstvu.

Više od 70 posto naših turističkih djelatnika cijepljeno je. Bit će i više, jer moguće zatvaranje i prijevremeni završetak turističke sezone izazvan vlastitom neodgovornošću nitko ne priželjkuje. Lani je sezona završila već u kolovozu i takav scenarij ne smije se ponoviti, slažu se svi.

- Svakako moramo odvojiti one koji su odgovorni od onih koji su neodgovorni i ne možemo dozvoliti da oni koji su odgovorni trpe zbog ponašanja neodgovornih i dovedu u pitanje turističku sezonu, izjavila je ministrica turizma Nikolina Brnjac. 

Što o mogućnosti uvjetovanja potpora misli direktor Hrvatske udruge turizma?

- Ja sam uvijek više za mrkvu, nego za batinu. Mislim da u suradnji sa Vladom i nekim mjerama možemo animirati i ostatak dijelatnika da se cijepe, a znamo da je najbolji animator novac, rekao je Veljko Ostojić.  

Cijepljenje je slobodna volja pojedinca i poslodavci radnike ne mogu na to natjerati, no zbog toga ne žele trpjeti posljedice.

- Radi se o osobnom pravu radnika, a s druge strane, mislim da bi odgovor otkazom u tom slučaju bio protuustavan i protuzakonit i svakako prebrutalan za poslodavce koji u nekim sektorima imaju manjak radnika, ističe profesor radnog prava Viktor Gotovac.  

Nagrada odgovornima

Ipak, Vlada najavljuje razgovore s poslodavcima i sindikatima o stimulativnom modelu dodjele potpora za očuvanje radnih mjesta.

- Ne odustajemo od ideje da u zemlji poput Hrvatske, čiji BDP dobrim dijelom ovise o turizmu i ovoj turističkoj sezoni, dodatno nagradimo a one koji su neodgovorni da im na to ukažemo, ponovio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Nije važan samo turizam

Visoka procijepljenost važna je i u trgovini, građevinarstvu, industriji - jer bez punjenja proračuna - teško ćemo naprijed.

- Možda stvarno treba razmisliti o uvođenju obaveznog cijepljenja pa da svi znamo na čemu smo i probati u jesen ući na što sigurniji način, ali i očuvati gospodarsku aktivnost, mišljenja je direktor trgovačkog centra Westgate Denis Čupić

Vlada može zakonom propisati obvezu cijepljenja i stručnjaci u tome ne vide nikakav ustavnopravni problem.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/cijepljenje-kao-preduvjet-za-potpore-2275826

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.