Belje osvojilo zlatnu medalju za Baranjski kulen

Belje osvojilo zlatnu medalju za Baranjski kulen

Na 21. ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina koje je održano u Osijeku u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek, ove godine je pristiglo 24 najbolja primjerka kulena registriranih proizvođača širom Slavonije i Baranje.

Dr.sc. Goran Kušec, predsjednik ocjenjivačke komisije u ovogodišnjem ocjenjivanju, posebno ističe kvalitetu kulena. „Na tržištu postoji značajna razliku između proizvoda koji nose generički naziv kulen, kao vrsta trajne salame, i tradicionalnih kulena koje mi ocjenjujemo. S obzirom da je riječ o vrhunskom prehrambenom proizvodu inzistiramo na profesionalnom pristupu od tradicionalne pripreme do zrenja kulena pa su na ovom ocjenjivanju prisutna obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke koje se primarno bave proizvodnjom i plasmanom kulena na tržište. Kao ocjenjivačka komisija možemo izraziti zadovoljstvo visokom i ujednačenom kvalitetom svih ovogodišnjih uzoraka. Imali smo prilike kušati i ocjeniti tradicionalne kulene najznačajnijih proizvođača ove vrhunske suhomesnate delicije od kojih su najbolji nagrađeni zlatnim medaljama.“

Baranjski kulen iz Belja proizvodi se prema strogo definiranoj specifikaciji udruge proizvođača Baranjski kulen i nositelj je zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Europske unije. ZOZP znak na ambalaži jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i načina proizvodnje koji je karakterističan za područje Baranje.

„Specifičnost Baranjskog kulena je ujednačena granulacija prilikom usitnjavanja mesa (8mm) te korištenje papra u proizvodnji. Cijeli proces proizvodnje, od pripreme nadjeva preko punjenja u prirodni ovitak do dimljenja, odvija se ručno na tradicionalan način. Samo zrenje Baranjskog kulena traje nekoliko mjeseci, čime on postiže svoj prepoznatljivi i vrlo cijenjen izgled i okus, te iznimno visoku kvalitetu potvrđenu i najnovijom zlatnom medaljom“ naglasio je Miodrag Komlenić direktor proizvodnje Baranjskog kulena u Belju i predsjednik udruge Baranjski kulen.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.