Državni inspektori započeli nadzor tržnica

Državni inspektori započeli nadzor tržnica

Državni inspektori započeli su nadzor tržnica. Potkraj rujna 106 inspektora obišlo je glavne tržnice u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Nadgledali su sve, od prijave radnika do higijene prostora, opreme, djelatnika i sanitarnih iskaznica.

Ponuda na riječkoj tržnici velika, a cijene "paprene". Ponedjeljkom kao i svugdje drugdje, kupaca manje. Kupuje se i po komad, ne samo na kilogram, jer umijeće je kupiti domaće i zdravo, uz ionako već rastegnute plaće i mirovine.

Krizu osjećaju i kupci i prodavači.

- Utječe ova korona kriza, odrazilo se i na nas proizvođače, tako da je pala prodaja. Ali, zahvaljujući da imamo domaću kvalitetnu robu i konstantne mušterije, ljudi nas cijene, govori Branko Ivković.

A najmovi su na mjesec i do 2 tisuće kuna po štandu.

- Ajooooj, kad su poplave onda bude katastrofa, onda je stvarno jako loše. Trebalo bi natkriti malo bolje, ruglo jedno. Nikada nije bilo gore nego što je sada na tržnici, naglašava Marko Pilipović.

I dok je paviljon ribarnice jedan od ljepših, onaj za meso najosvjetljeniji, kat paviljona za mliječne proizvode već godinu i pol, otkako je epidemije, zjapi prazan.

- Naši kupci kupuju po potrebi koliko im treba za dan, a imamo ove na veliko ugostitelje i za sada sve ide. Jeste li zadovoljno smještajem na Riječkoj tržnici? Pa jesmo, ali moglo bi biti puno lijepše, naglašava Ana Tomić.

A ljepše će biti onda kada gradska tvrtka Rijeka plus, u čijoj je nadležnosti riječka tržnica, dobije rezultate nadzora Državnog inspektorata, s čijom akcijom nisu bili upoznati. Nakon izvida tržnica u četiri najveća hrvatska grada, državni su inspektori uvrdili 69 povreda propisa, realizirat će prekršajne postupke i naloge, a na licu mjesta izrekli su i 11 novčanih kazni, u ukupnom iznosu od 40 tisuća i 700 kuna. Tijekom samog inspekcijskog nadzora otklonjeno je čak 28 povreda propisa.

Slične nadzore nastavljaju i na tržnicama na malo, u svim ostalim gradovima Hrvatske.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/drzavni-inspektori-zapoceli-nadzor-trznica-3142326

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.