Smanjenje PDV-a na plin, hranu, higijenske proizvode.../ video

Smanjenje PDV-a na plin, hranu, higijenske proizvode.../ video

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade najavio je nove mjere u sustavu PDV-a - zakonskim će izmjenama stopa PDV na plin i toplinsku energiju biti trajno snižena s 25 na 13 posto, čime se PDV na struju, plin i na toplinsku energiju izjednačava.

Vlada je u srijedu predstavila 4,8 milijardi kuna vrijedan paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, njima će se limitirati rast cijena električne energije na 9,6 posto te plina na najviše do 20 posto, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd.

- U ovim iznimnim okolnostima, PDV na plin će se smanjiti s 25 na 5 posto od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. godine, istaknuo je Plenković. 

PDV na pelet, briket, sječku i ogrjevno drvo spušta se s 25 na 13 posto.

Da bi se građanima olakšalo i smanjio udar na njihov standard, ide se dodatno i na smanjenje stope PDV-a na hranu - s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječja hrana, troškovi u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) te s 25 na 5 posto na maslac i margarin.

PDV na higijenske uloške i tampone bit će snižen s 25 na 13 posto, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 posto na 5 posto.

Vrijednost poreznih rasterećenja kroz sustav PDV-a procjenjuje se na 2,1 milijarde kuna.

 IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/smanjenje-pdv-a-plin-hranu-poljoprivredne-proizvode-5489246

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.