TEN-T mreža: Bez prometa nema gospodarskog razvoja i standarda građana

TEN-T mreža: Bez prometa nema gospodarskog razvoja i standarda građana

Novim prijedlogom TEN-T mreže, čije su izmjene i dopune usvojene u travnju, Hrvatska se službeno nalazi na četiri europska prometna koridora. Velika je prilika da Hrvatska postane logističko središte srednje i jugoistočne Europe u uvozu i izvozu roba.

Ove promjene također imaju implikacije kada govorimo o infrastrukturi alternativnih goriva, upravljanju prometom, novim tehnologijama, povećanoj sigurnosti i digitalizaciji. Poruke su to s konferencije Prometna budućnost Republike Hrvatske - Što nam donose TEN-T koridori koja je u organizaciji HGK održana danas u Rijeci. 

"HGK se preko svoje Udruge luka i brodara aktivno uključila u reviziju TEN-T mreže, jer znamo da bez prometa nema razvoja gospodarstva i povećanja standarda građana. Kad je prijevoz tereta pouzdan , točne i redovite na određenoj trasi, duž te trase, velike mogućnosti za sve vrste industrije i usluga, a onda i same logistike Svaki razvoj nove i modernizacija postojeće prometne infrastrukture dovodi do razvoja gospodarstva, ali i demografskog razvoja. obnove. Smanjuje se pritisak na gradove pa padaju i cijene nekretnina i najamnina. Skraćuju se vremena putovanja putnika i robe, a onda padaju i cijene transporta", rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj, istaknuvši da sve su to dijelovi jednog velikog projekta koji je jedan od najvažnijih za prometni sustav u Hrvatskoj i planiran je dugi niz godina. 

"Na konferenciji HGK govorili smo o vrlo važnoj temi, a to je revizija TEN-T Uredbe koja je u tijeku. To je tema koja će odrediti i obilježiti budućnost Hrvatske kada govorimo o prometnoj infrastrukturi i prometnoj situaciji u Hrvatskoj. To je tema koja će obilježiti budućnost Hrvatske", kazao je. Završetkom procesa trijaloga i predloženom revizijom Uredbe, uz postojeća dva koridora, Republika Hrvatska će se pozicionirati na još dva koridora - Baltičko more - Jadransko more i Zapadni Balkan - Istočni Mediteran. Time će se otvoriti vrata za nova ulaganja, dodatne mogućnosti EU financiranja velikih infrastrukturnih projekata na području Istre, Dalmacije i Slavonije koji nisu bili adekvatno prepoznati u postojećoj TEN-T Uredbi, a koji su nakon ispunjenja strateških ciljeva ove Vlade, značit će daljnje pokretanje našeg gospodarstva“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuvši kako je dobro da o ovoj temi postoji konsenzus Vlade Republike Hrvatske Hrvatske i europskih predstavnika, svih sudionika i aktera, a s obzirom na važnost prihvaćanja svih ovih izmjena Uredbe. 

"Riječki prometni pravac od strateške je važnosti za cijelu državu i važan je stup gospodarskog razvoja Primorsko-goranske županije. Najznačajniji je najveća luka za robni promet u Republici Hrvatskoj, čiji potencijal svakako nadilazi prometa koji se danas ostvaruje Nakon velikih ulaganja u nove lučke kapacitete, u cestovnu mrežu koja luku izravno povezuje sa sustavom autocesta, kroz ovu mrežu europskih koridora koji obvezuju države da ih uvrste u svoje nacionalne prioritete, očekujemo da će nedostajući konačno će se izgraditi kilometri autoceste od Postojne do Rupe, modernizirat će se pruga od Rijeke prema zapadu te prema Zagrebu i Budimpešti, što će omogućiti daljnji razvoj riječke luke do punog potencijala, a bit će i značajan doprinos našem gospodarstvu i turizmu, jednoj od najvažnijih poluga rasta“, rekao je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina . 

Rekonstrukcija željezničke infrastrukture 

Izgradnja nove i modernizacija postojeće željezničke infrastrukture traje najmanje deset godina. Za to vrijeme potrebno je posebnim mjerama održavati postojeće tokove proizvoda, a istovremeno se početi pripremati za nove. Bit će potrebno dovoljno stručnog rada, pa se mora voditi računa da država i privatni sektor, zajedno s obrazovnim sustavom, odgovore na te izazove. 

"Ulaganja u infrastrukturu bit će dugoročna. Ne može se očekivati ​​da će se riješiti u kratkom roku, a sinergiju između upravitelja infrastrukture, izvođača radova i željezničkih prijevoznika treba pametno organizirati. Dok su radovi na rekonstrukciji i izgradnji ž. željeznička infrastruktura u tijeku, mora postojati dobro prilagođena organizacija prijevoza robe željeznicom kako bismo zadržali klijente/kupce koji koriste željezničke usluge“, rekao je direktor ENNA prometa Petar Glavaš . 

Inače, APM Terminals, tvrtka kćer najvećeg kontejnerskog brodara AP Moller-Maersk i Enna Logic, hrvatske logističke tvrtke koja posluje u sastavu PPD Grupe, uložit će ukupno 500 milijuna eura, uz koncesiju za narednu 50 godina, u jednom od najmodernijih terminala na svijetu s potpunom automatizacijom, projektu Rijeka Gateway. 

 Digitalizacija i automatizacija prometnih sustava 

Novi prometni pravci idu ruku pod ruku s primjenom tehnologija strojnog učenja i umjetne inteligencije u cilju sigurnijeg i bržeg cestovnog i željezničkog prometa, što je bila jedna od tema panela na konferenciji. Jedan od četiri specifična cilja Nacionalnog plana razvoja širokopojasnog interneta u Hrvatskoj od 2021. do 2027. je uvođenje 5G mreže u urbanim sredinama i duž glavnih prometnica. 

"Potrebna je kvalitetna infrastruktura, a prije svega 5G infrastruktura, koja je ključni pokretač za povezanu i automatiziranu mobilnost. Očekuje se da će ulaganje u 5G mrežu biti izazovno jer će zahtijevati gušću mrežu na širem području", poručili su iz Direktor tvrtke Odašiljači i veze (OIV) Mate Botica . 

Konferencija HGK okupila je uspješne hrvatske tvrtke iz područja prijevoza robe i putnika, kao i sva ključna tijela javne uprave s ciljem što boljeg prioriteta buduće modernizacije prometne infrastrukture u Hrvatskoj u sljedećih 20 godina, što će svakako pomoći tvrtkama u lakšem planiranju razvoja, kao i usluge prijevoza korisnika. U tom će procesu HGK i njezina udruženja brodarstva i logistike, cestovnog prometa, luka i špeditera te željezničkog prometa nastaviti raditi na izradi novih propisa i poticajnih mjera. 

Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta prihvatio je sve prijedloge o povezivanju nekoliko pravaca hrvatskih cesta i željeznica na Transeuropsku prometnu mrežu (TEN-T). U slučaju da se države članice usuglase oko teksta Uredbe i pripadajućih TEN-T karata, sljedeći korak je slanje prijedloga Uredbe Vijeću na usvajanje početkom prosinca ove godine. 

Partner konferencije je Croatia Airlines. Sponzori konferencije su: Altpro, Arriva Hrvatska Autotrans, ENNA transport, Hrvatske autoceste, HŽ Infrastruktura, Luka Split, Primaco šped, Rail Cargo Carrier Croatia, Odasiljači i veze i Quehenberger logistics.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.