Ususret digitalnoj budućnosti: personalizacija je ključni aspekt digitalizacije

Ususret digitalnoj budućnosti: personalizacija je ključni aspekt digitalizacije

„Inicijativa Triju mora u političkom smislu je već dala konkretne rezultate, a dobra politička suradnja rezultirala je i jačanjem gospodarstava 12 zemalja koje u njoj sudjeluju. Poboljšavanje ekonomskih odnosa kroz povezivanje resursa od Jadrana do Baltika i Crnog mora svima će nam pomoći da uhvatimo korak s vodećim zemljama svijeta. Važnu ulogu na tom putu svakako će imati digitalne tehnologije koje već godinama usmjeravaju kretanja globalnoga gospodarstva“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na Forumu Inicijative triju mora pod nazivom Ususret digitalnoj budućnosti.

„Digitalizacija poslovanja za svaku tvrtku znači nešto drugo i svaka kompanija koja provodi digitalnu transformaciju poslovanja mora dobro razmisliti što joj to konkretno donosi. Personalizacija – to je ključni aspekt procesa, a ono što mora biti cilj svakog pokušaja digitalizacije poslovanja jest dodavanje nove vrijednosti“, poručio je Burilović, dodavši kako je HGK već ozbiljno zakoračila u digitalne vode, što je prepoznato i od strane EU.

„Digitalna pismenost od presudne je važnosti za aktivno sudjelovanje svakog građanina u sve više povezanom i međuovisnom društvu. Voljela bih da ovaj skup posveti posebnu pozornost digitalnoj pismenosti i važnosti podizanja svijesti o potrebi ulaganja u digitalne vještine, pri čemu primarni cilj mora biti osiguravanje jednostavnog i otvorenog pristupa digitalnih platformi svim građanima, uz pretpostavku jednake pokrivenosti brzim internetom svih područja - urbanih i ruralnih“, naglasila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, uz napomenu da je digitalizacija najzahvalnije sredstvo s pomoću kojeg naša gospodarstva mogu znatno podići svoju konkurentnost, a time i uspješnost u nastupu na europskom i globalnom tržištu.

„Prema ovogodišnjem DESI Indeksu vidljivo je kako od devet manje uspješnih država u području digitalizacije, čak njih šest dolazi iz reda država sudionica Inicijative triju mora. Smatram kako je to najbolji temelj za današnju diskusiju i prepoznavanje ključnih problema te u konačnici donošenje zaključaka koji će poslužiti kao temelj izgradnje naprednog digitalnog gospodarstva i društva“, kazala je Grabar-Kitarović.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, ukratko je predstavio sve mjere kojima Vlada potiče razvoj digitalizacije i najavio da uvođenjem e-računa od srpnja iduće godine nestaju papirnati računi.

„Vrlo je važno promoviranje istraživačkih projekata jer oni vode do inovacija, a značajan dio njih je upravo u ICT sektoru koji je nositelj digitalne transformacije. ICT industrija zapošljava više od 6 milijuna osoba i stvara dodana vrijednost veću od 580 milijardi eura na razini EU. Moguće je generirati gotovo 420 milijardi eura rasta samo u procesu digitalne transformacije. Proizvodnja postaje pametna, procesi se digitaliziraju kako bi rasla kvaliteta i smanjili se troškovi. Bez digitalizacije naše gospodarstvo neće biti sposobno odgovoriti na izazove tržište“, kazao je Horvat, dodavši kako veliki broj domaćih malih i srednjih poduzetnika tek mora zakoračiti u digitalnu modernizaciju poslovanja pri čemu im od velike pomoći mogu biti EU fondovi.

Priit Martinson iz PwC-a predstavio je proces digitalizacije estonske javne uprave i digitalizirani katalog projekata Inicijative triju mora.

„Tri su glavna stupa digitalnog društva: svi moraju imati digitalni identitet koji je važan zbog autentifikacije, mora se osigurati razmjena podatak između različitih baza kako bi sustav funkcionirao, a treća bitna stavka je tzv. e-residency koji omogućava strancima da mogu poslovati u Estoniji. Cilj je olakšati život građanima i poduzetnicima, ali i dati im osjećaj sigurnosti. Godišnje u Estoniji uštedimo 2 posto BDP-a kroz digitalizaciju javnih usluga“, pojasnio je Martinson, uz napomenu kako bi Inicijativa tri mora mogla postati puno privlačnija stranim investitorima ako bi sve države članice modernizirale svoju javnu upravu i jasno predstavile investicijske mogućnosti potencijalnim ulagačima.

Potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš je detaljnije prezentirao proces digitalizacije HGK.

 „Nova religija je dataizam – a štuje podatke. Čak 47 posto postojećih poslova je pod velikim rizikom da će biti zamijenjeni umjetnom inteligencijom u idućih 20 godina. Teško je predvidjeti kako će se tržište razvijati pa se posljedično i teško pripremiti za njega. Moramo se razvijati ukorak s tim promjenama pa u HGK analiziramo podatke i prema tome razvijamo nove usluge. Personaliziramo ih prema potrebi svake pojedine članice“, izjavio je Radoš, pripomenuvši kako rast za samo jedno mjesto na DESI indeksu znači rast produktivnosti po radniku od 50.000 eura.

U sklopu Foruma održan je i panel na temu izgradnje digitalnog gospodarstva i društva. Inicijativa triju mora obuhvaća 12 država članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora - Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju radi poticanja bržeg razvoja regije te suradnje država u različitim sektorima. S poštovanjem Sektor za kom

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.