Ministrica Murganić najavila dodatno povećanje rodiljnih naknada

Murganić

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić najavila je, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", povećanje rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci dopusta te izrazila nadu da će to povećanje stupiti na snagu od 1. siječnja iduće godine.

Istaknula je da se prate financijski učinci i proračunske mogućnosti. "Upravo iz tih razloga za 2019. smo u najavi stavili donošenje novog zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama iz razloga što bi htjeli bolje, jasnije, jednostavnije osigurati primjenu, ali i precizirati bolja prava i u tom ćemo zahvatu ići s povećanjem rodiljnih i roditeljskih naknada", kazala je.

Izrazila je nadu da će povećanje stupiti na snagu od 1. siječnja 2020. jer se zakon tek treba donijeti u ovoj godini.

Najavila je da će mjere biti predstavljene na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju koja bi se uskoro trebala održati.

Gradi se 200 novih vrtića

Murganić je podsjetila da je rodiljna naknada za drugih šest mjeseci u mandatu ove Vlade dvaput povećana i trenutno iznosi 3.991 kuna, dok je ranije bila 2.600 kuna.

"Dva puta u ovom mandatu idemo s tom mjerom jer znamo da ona, osim financijskog utjecaja na život mladih ljudi i djece, ima i vrlo važan psihološki značaj zbog rasta i razvoja te djece, da su duže s roditeljima i da imaju bolje obiteljsko okruženje", rekla je.

Vezano za najave da bi i očevi imali pravo na obavezni dio korištenja dopusta, kazala je da bi se uskoro trebala usvojiti europska direktiva koja to omogućava.

Ministrica je rekla da je potpisano 252 ugovora za sufinanciranje vrtića te se gradi 200 novih vrtića i to u kombinaciji državnog proračuna i EU sredstava.

"Imamo nove vrtiće, poboljšanje uvjeta, novo zapošljavanje i nove programe u vrtićima i ukupno na to je utrošeno 1,2 milijardi kuna", zaključila je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.