Usporavanje rasta globalnoga gospodarstva moglo bi utjecati na pad razine cijena nafte

Usporavanje rasta globalnoga gospodarstva moglo bi utjecati na pad razine cijena nafte

Prema posljednjoj, revidiranoj projekciji Međunarodne agencije za energetiku (IEA), očekuje se usporavanje rasta cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. Naime, revidirane projekcije upućuju na blagu zabrinutost u vezi s usporavanjem globalnoga gospodarstva, posebice nakon  objave Kine koja najavljuje usporavanje svoga gospodarstva. Projekcije pokazuju kako bi upravo sporiji rast globalne ekonomije, odnosno njegova stagnacija, o kojoj se mnogo raspravlja u posljednje vrijeme, mogla utjecati na potrošnju nafte i naftnih derivata te vršiti pritisak na njihove cijene. Trenutni pritisci na rast cijena rezultat su i odluke članica organizacije OPEC+, koje od siječnja ove godine provode redukciju proizvodnje za otprilike 1,2 milijuna barela dnevno koja bi trebala trajati sve do lipnja 2019. godine.

Cijene sirove nafte pokazale su visoku volatilnost u posljednje vrijeme, a od početka ove godine bilježe blagi porast, posebice nakon snažnog pada u prosincu 2018.godine. Na londonskom tržištu cijena sirove nafte tipa Brent bilježi pozitivna kretanja, odnosno kreće se u projiciranom rasponu od 50 do 70 dolara po barelu. Posebice nakon nešto snažnijeg pada na početku veljače, koji je bio uzrokovan SAD-ovim nametanjem sankcija Venezueli, cijene sirove nafte stabilizirale su svoja kretanja. Upravo blokada uvoza venezuelanske nafte na američko tržište pridonijela je preusmjeravanju veće količine sirove nafte na tržište Kine. Identično kretanje bilježi i cijena sirove nafte WTI na američkom tržištu. Ipak valja naglasiti kako su cijene sirove nafte unatrag godinu dana na svojim najnižim razinama bez obzira na to što rastu, odnosno zabilježeni rast nije značajno visok. Ovim pozitivnim kretanjima pridonijela je i činjenica da je optimizam oko dogovora SAD – Kina sve veći. Trenutno cijene sirove nafte u porastu su zahvaljujući pritisku predsjednika SAD-a prema OPEC-u s izjavom o previsokim cijenama te upravo padu, odnosno smanjenju američkih zaliha sirove nafte za otprilike 8,6 milijuna barela u prošlom tjednu na 445,87 milijuna barela.

Kada promatramo godišnje razine kretanja cijena sirove nafte na tržištima, primjećuje se trend pada cijena, bez obzira na mjesečni rast razine cijena, konkretno cijene sirove nafte tipa Brent su u 2019. godini na 9% nižoj razini nego prethodne godine, dok je cijena sirove nafte WTI na otprilike 16% nižim razinama u odnosu na isto promatrano prošlogodišnje razdoblje.

S obzirom na projekcije, očekujemo da prosječna cijena nafte tipa Brent za prvo polugodište 2019. godine iznosi oko 67 dolara po barelu, dok bi se cijena sirove nafte WTI u prosjeku trebala kretati na oko 59 dolara po barelu, no Svjetska banka apostrofira visoku neizvjesnost kod prognoza.

Svjetska banka predviđa i dalje snažan rast potražnje za naftom i naftnim derivatima, ali i zabrinutost oko kretanja potražnje dođe li do usporavanja svjetskoga gospodarstva. Također će veći utjecaj na kretanja cijena sirove nafte u narednom periodu imati sankcije SAD-a prema Iranu i Venezueli, ali i sama proizvodnja nafte u Venezueli koja se unatrag dvije godine kontinuirano smanjuje.

Cijene sirove nafte u prvom kvartalu ove godine lagano rastu, no promatrajući godišnja kretanja možemo reći da su ipak cijene nafte na niskim razinama.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.