Bez panike kad je u pitanju koronavirus, sve su službe podigle pripravnost

Bez panike kad je u pitanju koronavirus, sve su službe podigle pripravnost

U izjavi novinarima nakon panela, predsjednik Vlade čestitao je Sigurnosno-obavještajnoj agenciji na organizaciji i današnjem potpisivanju pisma namjere, što smatra korakom u dobrom smjeru da se tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije i u ovoj domeni napravi iskorak.
Kazao je da je, u određenoj mjeri, i ova konferencija svojevrsno otvaranje sigurnosno-obavještajnih agencija javnosti.
 
"U vrijeme današnjega globalnog komuniciranja, jasno je da vidljiviju i u smislu strateške komunikacije, značajniju ulogu, moraju imati sve nadležne službe koje se bave obavještajnim radom i zaštitom", naglasio je. 
 
Otkrio je da će Europski obavještajni kolegij imati sjedište u Parizu, gdje će biti tajništvo za koordinaciju aktivnosti, a seminari, skupovi, konferencije poput današnje, povremeno će se organizirati u zemljama koje će u cijelom procesu sudjelovati.
 
Hrvatska kao jedan od pokretačkih aktera
 
"Do sada su 23 države izrazile spremnost da sudjeluju  u ovom procesu", naveo je Plenković. Dodao je da je upravo Hrvatska jedan od aktera koji ovu priču pokreću.
 
"Obavili smo niz razgovora s francuskim partnerima,  u oba bilateralna posjeta Francuskoj sam o tome razgovarao s Macronom, a ravnatelj Markić je imao i više susreta sa svojim kolegama, tako da je Hrvatska jedna od predvodnica među onima koji to organiziraju", naglasio je Plenković, ocijenivši  to dobrim za profiliranje i bolju suradnju.
 
"Ovo što se radi na akademskoj razini obrazovanja, prepoznavanja nekih budućih problema, gdje će nam tješnja suradnja biti potrebna, u biti je dodatni doprinos većoj približenosti službi u operativnoj suradnji", smatra predsjednik Vlade. 
 
"Ona nam koristi da sve ono što neka služba posjeduje, a korisno je i nekim drugim službama, da ta vrsta dijeljenja informacija, sigurnosno relevantnih saznanja, pomogne u različitim oblicima kriza ili prijetnji", istaknuo je. 
 
Dodao je da je stupanj razvijenosti, međusobne komunikacije i razmjene informacija, naročito među europskim zemljama, sve bolji i sve viši i da zadržavanje sigurnosno relevantnih informacija nije praksa koju bi trebalo podržavati.
 
Prirodan iskorak u strateškim pitanjima i operativnoj suradnji
 
"Na temelju odluka donesenih na Vijeću za nacionalnu sigurnost, naše sigurnosno-obavještajne agencije, VSOA i SOA, donose plan suradnje s  drugim službama i ta mreža kontakata, sporazuma, uspostave različitih oblika operativne suradnje iz godine u godinu je sve veća pa je tako i broj relevantnih informacija značajniji.
 
Predsjednik Vlade ocijenio je da veća vidljivost Hrvatske u međunarodnoj obavještajnoj zajednici nipošto ne predstavlja dvosjekli mač kad je riječ o njezinoj izloženosti.
 
"Mislim da je ovo prirodan i normalan iskorak – to nije operativna suradnja nego obavještajni koledž koji se bavi strateškim pitanjima, komuniciranjem, obrazovanjem, prepoznavanjem, interakcijom između onih u operativi i onih u teoriji, kao i onih koji sve to prate, poput medija", napomenuo je Plenković, upozorivši na velik broj stranih medija koji su nazočili današnjoj konferenciji.
 
Bez panike kad je u pitanju koronavirus
 
Upitan o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo i turizam, predsjednik Vlade podsjetio je da je na jučerašnjoj sjednici Stožera civilne zaštite i ta tema analizirana.
 
"Kao što sam i jučer kazao na konferenciji za medije nakon sjednice stožera, na kojoj je bio i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar financija Zdravko Marić, to je jedna nova okolnost čije efekte na gospodarstvo u ovom trenutku nitko ne može sagledati u potpunosti.
 
Dodao je da se radi o nekoj vrsti eksternoga šoka te će Vlada učiniti sve da život, prije svega, normalno funkcionira.
 
"Treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, zalihama, jer uopće nismo u takvoj situaciji niti u takvoj fazi", poručio je Plenković, dodajući da će Vlada ostati stopostotno transparentna te će u realnom vremenu o svim relevantnim informacijama izvještavati javnost.
 
"Sve što budemo znali mi, znat će i javnost, tako će i ostati. Sve su službe podigle svoju pripravnost, danas se sastaju šefovi županijskih stožera civilne zaštite, uglavnom su to dožupani po službenoj dužnosti, tako da smo u cijelosti umreženi. Naveo je da Državni inspektorat pojačava svoje aktivnosti, kao i epidemiološke službe, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, da se podiže pripravnost u zdravstvenim ustanovama, radi na osiguravanju odgovarajućih prostora za karantene, ukoliko budu potrebne i za izolaciju pacijenata. 
 
"Sve je to u ovom trenutku onako kako treba biti i mislim da ne treba dizati pretjeranu paniku, niti činiti bilo što izvan okvira. Prema tome, idite u šoping normalno, a ne tako da drugi ne mogu kupiti namirnice", upozorio je predsjednik Vlade.
 
Dogovor s manjinama oko zakona o popisu stanovništva već je postignut
 
Upitan o komunikaciji s manjinama kad se radi o zakonu o popisu birača, predsjednik Vlade kazao je da je dogovor o tome postignut već prošloga tjedna te da glasovanja o tome nije bilo zbog incidenta koji se dogodio. Dodao je da to nije pitanje koje bi destabiliziralo vladajuću većinu, te za sutra najavio sastanak parlamentarne većine na kojoj će se to još jednom raspraviti.
 
Politička stabilnost u interesu je hrvatskih građana
 
Novinare je zanimalo ima li problema među koalicijskim partnerima po pitanju  rada nedjeljom.

"Ne vidim dramu u odnosima koalicijskih partnera", kazao je. "Unatoč svim pokušajima i napadima na parlamentarnu većinu, mandat će biti odrađen u cijelosti i do kraja", ustvrdio je.
 
"Ponavljam svima koji smatraju da je dobro ići na izbore svakih pet minuta – za Hrvatsku, za hrvatsko gospodarstvo i institucije, za demokraciju, za investicijski i kreditni rejting, za zapošljavanje, za rast plaća u javnom  državnom i privatnom sektoru, za veće mirovine, potreban vam je preduvjet političke stabilnosti. Svi oni koji to ne razumiju, su politički nepismeni i neodgovorni, i to  ljudi trebaju razumjeti i shvatiti", poručio je.
 
Ponovio je da će se parlamentarna većina, u interesu hrvatskih građana, održati do kraja mandata, jednako čvrsto kao zadnje tri i pol godine, što je jedini smisao onoga što Vlada radi.
 
Jelenić je radio profesionalno i zakonito, ali jedna mu se procjena vratila kao bumerang
 
Upitan o mogućem stegovnom postupku protiv bivšeg glavnog državnog odvjetnika Jelenića, predsjednik Vlade ponajprije se ogradio od mogućih internih propisa Državnog odvjetništva, pravilnika ili etičkog kodeksa te je podsjetio da je sve o tome rekao već prošloga tjedna. 
 
"Ono što je meni bilo bitno je da integritet Državnog odvjetništva bude neupitan i zato sam i izravno rekao gospodinu Jeleniću da u ovakvim okolnostima i s obzirom na svu mistifikaciju koja se događa ili dovođenje u nekakvu okolnosnu situaciju gdje bi eventualno, zbog nekog slučaja koji je došao godinu i pol ili dvije godine kasnije, to bilo dovedeno u pitanje, da je primjerenije to što je podnio ostavku. Ta je stvar sada na saborskom odboru  za pravosuđe je ta stvar završena, i to sad ostaje pitanje Državnog odvjetništva", ponovio je.
 
Upitan je li SOA znala da je Jelenić mason predsjednik Vlade je ocijenio da se ne radi o nečem što bi trebalo biti provjereno od strane nekog trećeg.
 
"To je zdravorazumsko pitanje, je li to nužno u preuzimanju jedne od najvažnije dužnosti uopće u hrvatskom pravosudnom sustavu.  Ako ste pravnik, možete biti sudac Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Glavni državni odvjetnik, dekan Pravnog fakulteta, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore ili ministar pravosuđa… U tom kontekstu, bez obzira kontrolira li vas netko drugi ili ne, donosite procjene koje vam se kasnije u nekom ovakvom slučaju, vrate kao bumerang", pojasnio je Plenković. 
 
"Zaista i dalje mislim da gospodin Jelenić nije učinio ništa protuzakonito, niti je na bilo koji način kompromitirao svoje djelovanje, mislim da je radio profesionalno i sukladno zakonima, međutim takva ga je okolnost dovela u situaciju koja je na toj dužnosti teško održiva. To je sve", dodao je predsjednik Vlade.
 
Puno povjerenje u Danijela Markića
 
Na upit o mogućem produženju mandata Danijela Markića na čelu SOA-e, predsjednik Vlade kazao je da on ima njegovo puno povjerenje i ukoliko i dalje želi biti ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije, tako će i ostati.
 
GRECO-ove preporuke su razumne i korektne; čim se izvješće prevede, bit će objavljeno
 
Na pitanje zbog čega već ranije doneseno izvješće GRECO-a za Hrvatsku još nije objavljeno, predsjednik Vlade je kazao da je izvješće vidio, ali ga nije detaljno proučio.
 
Kazao je da je izvješće korektno, da u njemu nema ničega dramatičnog niti posebnog kritičnog te da su neke preporuke iz tog izvješća posve razumne  i korektne.
 
"Tu nema nikakve mistifikacije", zaključio je Pleković.

Izvor: Vlada RH

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.