Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković u službenom posjetu Srbiji

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković u službenom posjetu Srbiji

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković započeo je dvodnevni službeni posjet Srbiji sastankom sa svojom kolegicom, predsjednicom srbijanskog parlamenta Majom Gojković.

Riječ je o prvom službenom posjetu predsjednika Sabora Srbiji uopće, kažu iz Jandrokovićeva ureda.

 

Susret s predsjednicom srbijanskog parlamenta Majom Gojkovićem

Jandroković je istaknuo da je zadovoljan razgovorima s predsjednicom srbijanskog parlamenta te je naglasio da ih smatra nastavkom političkog dijaloga koji je počeo susretom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Živimo u iznimno složenim okolnostima, puno je međunarodnih izazova i važno je da razgovaramo. Svjesni smo da imamo otvorenih pitanja iz prošlosti i da ih moramo rješavati, međutim, do rješenja ne možemo doći ako ne razgovaramo, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Razgovarali smo o suradnji povezanoj s Europskom unijom. Hrvatska je zainteresirana da proces proširenja ide dalje. Naš je interes da sve zemlje s prostora jugoistočne Europe jednog dana dostignu punopravno članstvo u EU-u. I spremni smo ponuditi svoja iskustva i znanja koja smo stekli u procesu pregovaranja i ulaska u EU, rekao je Jandroković.

Istaknuo je i da su razgovarali o gospodarskim odnosima te je naglasio da će danas otvoriti predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Beogradu, istaknuvši da je to jasan znak kako postoji veliki interes poduzetnika s obje strane da međusobno surađuju.

Dio razgovora posvetili smo i zaštiti nacionalnih manjina. Izrazili smo zadovoljstvo pozitivnim pomacima koji su se dogodili nakon posjeta predsjednika Vučića Hrvatskoj. Kada je u pitanju hrvatska manjina, mislim na otvaranje lektorata za hrvatski jezik na Novosadskom sveučilištu, na realizaciju projekta obnove rodne kuće bana Jelačića. Rekao sam predsjednici Gojković da bez obzira na neke izjave koje su se čule ovih dana, a imaju negativnu konotaciju za hrvatsku manjinu u Srbiji, to nam nije prihvatljivo, ali da oni koje žele vratiti odnose na neka druga prošla vremena, neće nam diktirati ritam i da ćemo ritam diktirati mi koji smo zainteresirani za bolju i kvalitetniju budućnost hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković rekla je da je ovaj susret važan signal za razvoj i unaprijeđenje bilateralnih posjeta jer njime su otvorena nova vrata suradnje dva parlamenta. Želimo unaprijediti odnose i potaknuti razvoj i na drugim nivoima vlasti koji su započeti i inicirani prilikom posjeta predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Posebna tema razgovora bilo je unaprijeđenje položaja prava nacionalnih manjina kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj, rekla je Gojković, te dodala obostrana želja nam je da ova posjeta, kao i ona što je bila na predsjedničkom nivou bude poticaj našim međudržavnim komisijama, predstavnicima izvršne vlasti da vrijedno i posvećeno rade na rješavanju otovorenih pitanja.

Istaknula je i da su posebnu pažnju posvetili procesu europskih integracija Srbije i načinu kako nam hrvatski Sabor može pomoći.

Nakon sastanka s predsjednicom srbijanskog parlamenta, Jandroković će održati govor na svečanom otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Beogradu. Otvaranje ureda Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Beogradu bit će i povod za razgovore o jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja. Bit će riječi i o europskoj suradnji između dviju država, u okviru pristupnog procesa Srbije Europskoj uniji.

Planiran susret s Vučućem i Brnabić

Sutra Jandrokovića očekuju susreti s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a potom će se u Subotici popodne sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvatskim nacionalnim vijećem.

Važna tema službenog posjeta, dodaje se u priopćenju, bit će pitanje položaja i prava hrvatske manjine u Srbiji, a tim povodom Jandroković će posjetiti Suboticu i o položaju hrvatske manjine razgovarati s njezinim predstavnicima u Srbiji.

 

HRT/HIA.com.hr
foto:Tanjug

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.