Mihalinec: Mi nismo od Vlade dobili poziv na razgovore

Mihalinec: Mi nismo od Vlade dobili poziv na razgovore

Prosvjetnim djelatnicima danas je 30. dan štrajka. Osnovnim i srednjim školama danas će se pridružiti  i fakulteti. Školski sindikati za ponedjeljak najavljuju veliki prosvjed na glavnom zagrebačkom trgu.

Branimir Mihalinec čelnik srednjoškolskog sindikata kazao je na konferenciji za novinare da on nema poziv Vlade na sastanak.

- Onda je to vjerojatno jednak poziv kao i od ovih prethodnih. Mi očekujemo poziv na sastanak. Danas ne šutimo već govorimo. Mi ćemo se odazvati na sastanak na kojemu će se tražiti rješenje za naše probleme, kazao je Mihalinec.

Naglasio je da bi se sastanku mogli odazvati u ponedjeljak nakon 14 sati, nakon što završi prosvjed, dodao je. 

- Ponovno se sa sjednice Vlade šire dezinformacije da sindikati obrazovanja ne želi doći na sastanke na kojima bi se riješilo pitanje štrajka. Još uvijek, 30 dana koliko traje štrajk, u Vladi misle da će zaostajanje plaća u obrazovanju riješiti povećanjem osnovice, kazao je Mihalinec i ponovio da će prosvjed biti u ponedjeljak u 12.05 pod nazivom "Hrvatska mora bolje".

- Odbijamo svaku insinuaciju da su zahtjevi zaposlenih u odgoju i obrazovanju, zahtjevi za promjenu vlasti u Republici Hrvatskoj, dodaje Mihalinec.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je uoči sjednice Vlade kako je bitno da učenici konačno krenu na nastavu. Spomenula je pritom i nove kurikulume te istaknula da je to veliki reformski zahvat u hrvatskim školama.

- Svi imamo zadaću traženja rješenja i u tom smislu sam razgovarala jučer s premijerom, a na njemu je dalje odluka, kazala je Divjak.

- Predlažem rješenja, sve što sam rekla iza toga stojim, ali je najvažnije da u svakom koraku koji slijedimo imamo jasan cilj, a to su učenici koji se moraju vratiti u škole, a u školama moraju raditi motivirani učitelji, rekla je ministrica Divjak uoči sjednice Vlade.

Na pitanje vidi li kraj štrajku, poručila je kako sindikati moraju razmotriti ponude koje će Vlada staviti na stol.

- Na taj način moramo doći do strategije suradnje koja će svima biti prihvatljiva, i koja će, ne samo završiti štrajk, nego i pokazati učenicima da se odrasli ljudi, ako razgovaraju na temelju argumenata, ako imaju dobre i jasne ciljeve, mogu i moraju dogovoriti, smatra Divjak.

Ministrica je komentirala i moguću smjenu, rekavši kako je njena pozicija u Vladi da provodi reformske procese u znanosti i obrazovanju.

- Važno je da procesi reforme idu dalje, za ljude bitno da su razumni i oni koji dolaze i odlaze da se drže politike kontinuiteta i unaprjeđenje onoga što je bilo, i da imaju jasne ciljeve. Kada bi svi tako radili mislim da bi išli puno brže naprijed, objasnila je ministrica.

Smatra da ako razgovaramo o međuljudskim odnosima u Vladi, da onda bježimo od najvažnijih problema, to jest da se ne rješava trenutni problem.

- Građani, učitelji i učenici očekuju od nas da rješavamo probleme, a ne da se bavimo time kako se tko u nekoj situaciji osjeća, zaključila je ministrica.

Aladrović: Jedino dogovorom možemo prekinuti štrajk

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je uoči sjednice Vlade kako se jedino dogovorom između Vlade i sindikata može izaći iz štrajka u sustavu obrazovanja te je ponovno apelirao na postizanje dogovora.

- Smatram da se treba komunicirati, sindikate smo jučer očekivali na pregovorima o osnovici, no oni se nisu pojavili, bili su na Markovu trgu. Apeliram na dogovor i smatram da jedino dogovorom možemo izaći iz ove situacije, rekao je.

Nije želio komentirati treba li ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak otići sa svoje pozicije, kazavši je da se ne želi upuštati u takve kvalifikacije.

Marić: Koeficijenti su u ingerenciji Vlade

Ministar financija Zdravko Marić naglasio je uoči sjednice Vlade da su koeficijenti, zbog kojih štrajkaju prosvjetni djelatnici,  isključivo u ingerenciji Vlade.

- To nije predmet pregovora. No unatoč tome, kada se napravi analiza, apsoultno smo spremni sjesti za stol s predstavnicima sindikata, kao i sa svima drugima te o toj temi raspraviti, rekao je Marić.  

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/560703/maric-koeficijenti-nisu-predmet-pregovora

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.