Varaždinska županija dobila Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest jedinstven u Hrvatskoj i Europskoj uniji

centar

Jedan od prioritetnih ciljeva Varaždinske županije je obrazovanje. Kroz modele izgradnje i dogradnje školskih ustanova i sportskih objekata stvoreni su uvjeti za provođenje kvalitetnih obrazovnih programa koji nadilaze propisane zakonske standarde. Posebna ciljana skupina su nadareni učenici koji zahtijevaju drugačiji pristup rada upotrebom suvremenih nastavnih metoda i pomagala što se kroz redovni nastavni proces ne može u sadašnjim uvjetima ostvariti. Danas, 29. svibnja, župan Varaždinske županije Radimir Čačić (Reformisti) u Županijskoj palači predao je Zaključak o osnivanju novog Centra izvrsnosti iz nacionalne povijesti, te će navedeni centar biti 11. Centar izvrsnosti u Varaždinskoj županiji. Za sjedište Centra određuje se Druga gimnazija Varaždin, a voditeljicom Centra imenuje se ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan. 

- Dva su temelja znanja u okviru jučer, danas, sutra: matematika u spektru svih znanosti koja uključuju i tehničke te poznavanje povijesti koja objedinjuje i kulturu, umjetnost, ekonomiju i znanost. Nevjerojatno je da Hrvatska nema ni jedan Centar izvrsnosti za povijest u osnovnim i srednjim školama. Za osnivanje ovog Centra trebalo je prije svega hrabrosti jer nažalost u našoj zemlji povijest se ne proučava na način koji se dostojno može nazvati znanošću. Varaždinska županija primarno je utkana u povijest Hrvatske ali i Europe i svijeta i ovim Centrom će se tome pristupiti. Daleko smo najuspješniji u STEM području, a sad je naš spektar širenja znanja proširuje s poviješću i jako sam ponosan radi toga – rekao je župan Čačić. Ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan imenovana je voditeljicom novog Centra izvrsnosti. 

- Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest djeluje u okviru Centara izvrsnosti Varaždinske županije od školske godine 2020./2021 i kao što je župan rekao jedini je takav Centar izvrsnosti u Hrvatskoj ali i u Europskoj uniji.  Ovo što danas radimo je ključni i povijesni iskorak, za ovo je zaista trebalo imati snage i vizije. Ovo su stvari po pitanju reformacije i utemeljiteljstva povijesnih nacionalnih stvari. To kreće iz Varaždina, iz prve najstarije županije u Republici Hrvatskoj. I nije slučajno da je to upravo u Drugoj Gimnaziji, naime nju je utemeljio i osnovao 2006. godine upravo župan Radimir Čačić, a danas uoči 30-te obljetnice Dana državnosti Republike Hrvatske ponovno župan Čačić osniva Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest i na tome mu iskreno zahvaljujem – rekla je Grđan.

Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest za osnovne i srednje škole okuplja  i zainteresirane darovite, visokomotivirane i visoko sposobne osnovnoškolce i srednjoškolce iz cijele Varaždinske županije, ali i zastupa rad s nastavnicima i civilnim društvom.  Učenje i poučavanje temelji se na posebno osmišljenim modulima, koji su kreirani od strane mentora na temelju znanstvenih i stručnih istraživanja, osobnoga  iskustva i međusobne suradnje.  

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek objasnio je rad Centara izvrsnosti te viziju i način rada u sljedećoj školskoj godini, a prisjetio se i jednistvene povijesti vezane uz Malu školu Arhimed, kojom je profesor Ozimec davne 1985. gpdine pokrenuo poticanje inovacija i inovatorstva, začetaka centara izvrsnosti u Varaždinskoj županiji. Tijekom školske godine 2019./2020. Centre izvrsnosti Varaždinske županije polazilo je 889 učenika s kojima je radilo 147 mentora, a u rad centara izvrsnosti od 2002. godine do danas uloženo je preko 35 milijuna kuna. Centri izvrsnosti Varaždinske županije u travnju 2019. godine primili su u Budimpešti certifikat kojim su promovirani u Europski Talent Centre, jedini takav u Republici Hrvatskoj te jedan od 25 ETC koliko ih djeluje diljem svijeta. ETC vrlo aktivno djeluje na području RH, do sada je održana međunarodna konferencija na temu Rad s visokomotiviranim učenicima kao i 2 susreta registriranih ETP- u Hrvatskoj.  

Na današnjoj konferenciji za medije prisutni su bili i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, savjetnica župana Natalija Martinčević, voditeljice županijskih stručnih vijeća učitelja povijesti za Osnovne i Srednje škole Vera Hlapčić i Jadranka Jagenčić Šušnjić. Ispred ETC Hrvatska prisutan je bio mr.sc. i Robert Kelemen, zamjenik voditelja ETC-a Hrvatska i Sanja Herceg, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.   

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.