Učenici Druge gimnazije su krajem travnja, u okviru terenske nastave, posjetili Lipik i Pakrac

Učenici Druge gimnazije su krajem travnja, u okviru terenske nastave, posjetili Lipik i Pakrac

Učenici Druge gimnazije krajem travnja u okviru terenske nastave posjetili su Lipik i Pakrac. Treća terenska nastava u sklopu projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ imala je za odredište zapadnu Slavoniju, gradove Lipik i Pakrac. Tijekom te terenske nastave učenici su puno naučili o prirodnoj i kulturnoj baštini tog dijela Slavonije i na licu mjesta saznati o događanjima u novijoj povijesti osobito onima u Domovinskom ratu.
Naravno da su pritom posjetili i Državnu ergelu Lipik gdje su se upoznali s uzgojem plemenite pasmine lipicanaca, koja je i jedna od posebnosti, simbola Lipika. Uz stručno vodstvo zaposlenika ergele, učenici su doznali zanimljive informacije o konjima i ergeli koja je u Domovinskom ratu bila sasvim uništena, a konji odvedeni u Srbiju da bi tek 2007. godine bili ponovno vraćeni u Lipik. Posjetili su gradove Lipik i Pakrac, te razgledali Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu i Muzej grada Pakraca.

Naglasak terenske nastave bio je na upoznavanju povijesti ovog kraja i saznali da su i taj dio naše domovine u ratu branili vojnici iz varaždinskog kraja. S njima su u posjetu svojoj nekadašnjoj liniji bojišnice bili i tadašnji pripadnici 104. brigade Hrvatske vojske („varaždinske brigade - Pume“) te im ispričali osobna svjedočanstva o događajima na zapadnoslavonskom ratištu 1991./92. godine. Nažalost, rat je na svima ostavio ožiljke koji teško zacjeljuju, a puno pripadnika te brigade je i poginulo tijekom ratnih djelovanja. Učenici su ovom prigodom obišli i nekoliko važnijih spomen područja na kojima su dostojanstveno odali počast poginulim braniteljima.   
Kraj svakog spomenika nekadašnji pripadnici 104. brigade Tihomir Hozmec i Marijan Huzjak ispričali su im svoja sjećanja na događaje koji su se na tim lokacijama događali tijekom rata. Bio je tu i umirovljeni brigadir Božidar Lujanac iz Pakraca, u to vrijeme pripadnik 76. Pakračkog samostalnog bataljuna, koji je učenicima iznio svoja ratna iskustva.


Danas učenici svjesni i njihove žrtve i junaštva s divljenjem prate junački otpor ukrajinskih vojnika protiv agresije na svoju zemlju, te ističu da se treba prisjećati da je sličnu agresiju prije tridesetak godina proživjela i naša domovina. Hrvatsku su tada branili i obranili naši junaci čija žrtva je svima nama omogućila život u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj. Na nama je samo obveza da se trudimo svojim radom i poštenjem tu našu državu učiniti što je moguće boljom, zaključuju. Na terenskoj nastavi sudjelovalo je 52 učenika škole te profesori povijesti (prof. Nikola Slunjski i Marko Rogulja) i tajnik Udruge veterana Puma Jurica Šare.

Zabilježio: Nikola Slunjski, prof.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.