Imenovano Povjerenstvo za izradu Akcijskoga plana za prevenciju nasilja u školama

Imenovano Povjerenstvo za izradu Akcijskoga plana za prevenciju nasilja u školama

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak imenovala je Povjerenstvo za izradu Akcijskoga plana za prevenciju nasilja u školama u čiji su rad uključeni predstavnici državnih tijela, udruga, sindikata i drugih organizacija.

Povjerenstvo, kojemu je na čelu državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) Branka Ramljak, prvi će sastanak održati 28. siječnja u Ministarstvu, a nacrt Akcijskoga plana mora izraditi do 24. lipnja.
Akcijski plan obuhvatit će izmjene zakonske regulative, tj. zakona i pravilnika, projekte prevencije nasilja u školama i edukaciju, sustav podrške učenicima, učiteljima i roditeljima te kampanju podizanja svijesti o nultoj toleranciji na nasilje u školama.

Uz predsjednicu Branku Ramljak, iz MZO su u rad Povjerenstva uključeni pomoćnici ministrice Lidija Kralj, Momir Karin i Vlado Prskalo te Sanja Horvatić i Darko Tot.
Članovi povjerenstva su i Suzana Hitrec (Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja), Biserka Šćurić (Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola), Martina Tomić Latinac (UNICEF) te Dejana Bouillet kao članica i Sanja Radić kao njezina zamjenica, obje iz Hrvatske udruge socijalnih pedagog.
Iz Hrvatskog psihološkog društva u rad povjerenstva uključena je Melanija Slaviček, a iz Hrvatskoga pedagogijskog društva Edita Slunjski.

U izradu Akcijskoga plana za prevenciju nasilja u školama uključeni su i predstavnici sindikata: Igor Radeka (Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja), Branimir Mihalinec kao član i Nijaz Karić kao njegov zamjenik (obojica Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske) te Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja kao članica i Dajana Krnek iz Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola kao njezina zamjenica.
Osim njih, u povjerenstvu su i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović kao članica i Ester Radmilo kao njezina zamjenica, Darija Delić iz Službe prevencije Ravnateljstva policije kao članica i Dragan Josipović iz Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, kao njezin zamjenik te Alma Rovis Brandić iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Izradu Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama ministrica Divjak najavila je na pripremnom sastanku predstavnika Vertikale sindikata obrazovanja, udruga srednjoškolskih i osnovnoškolskih ravnatelja saveza i komora održanom u prosincu prošle godine.

Izvor: (HINA, Vlada)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.