U Zagrebu održan sastanak hrvatske i njemačke ministrice poljoprivrede

U Zagrebu održan sastanak hrvatske i njemačke ministrice poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i njemačka ministrica za hranu i poljoprivredu Julia Klöckner sastale su se u petak, 6. ožujka 2020., u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu. Teme sastanka njemačke i hrvatske delegacije bile su paket Zajedničke poljoprivredne politike te prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.
 
U okviru prijedloga reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), Uredba o strateškim planovima središnji je element reformskog paketa kojom se utvrđuju pravila za izravna plaćanja, sektorske intervencije i ruralni razvoj te se predviđa prelazak na novi model provedbe ZPP koji se temelji na uspješnosti. Europska komisija kroz prijedlog Uredbe želi osigurati temelje za održivu poljoprivredu s težnjom da Zajednička poljoprivredna politika bude jednostavnija, pametnija i modernija. Prijedlog sadrži povećanu ambiciju u pogledu očuvanja okoliša i ublažavanja ili prilagodbe klimatskim promjenama. U sklopu Uredbe je predložen novi model provedbe koji napušta dosadašnju provedbu na temelju usklađenosti s nizom propisanih uvjeta te uvodi provedbu na temelju uspješnosti dostizanja zadanih ciljeva. Istovremeno se veliki dio nadležnosti EU prebacuje na same države članice, čime se povećava supsidijarnost za države članice odnosno daje im se odgovornost i zadaća učinkovitog rješavanja nacionalnih pitanja.
 
„U razgovoru s ministricom Klöckner dotakli smo se nekoliko važnih tema, jedna od njih je i donošenje Uredbe o prijelaznim pravilima, koje će s obzirom na zakašnjeli dogovor oko višegodišnjeg financijskog okvira, osigurati neometano financiranje hrvatskih, njemačkih, svih poljoprivrednika u Europskoj uniji u 2021. godini. Izuzetno mi je drago što smo se usuglasile oko vrlo bitnih tema i prioriteta, a to su prije svega položaj i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, generacijska obnova u ruralnom prostoru i još snažnija i fokusiranija podrška putem ZPP-a za mlade te unapređenje mjera za stvaranje zajedničke EU platforme za još veću dobrobit životinja“, zaključila je ministrica Vučković.
 
Na sastanku su još jednom potvrđeni prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije pa je tako detektirano najvažnijim nastavak i eventualni dogovor oko prijedloga ZPP-a te prijelazna uredba kako bi se izbjegli mogući prekidi u provedbi u slučaju kašnjenja u usvajanju paketa ZPP-a, oboje ovisno o tome hoće li biti postignut dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru. Također, neki od prioriteta su i sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja radi suzbijanja i iskorjenjivanja bolesti životinja s naglaskom na bjesnoću, borba protiv prijevara u vezi s hranom te aktivnosti povezane s Međunarodnom godinom biljnog zdravstva. Na unapređenju šumarstva će se inzistirati kroz raspravu o budućoj strategiji EU-a o šumama, aktivnosti povezane s pravno obvezujućim sporazumom o šumama te pripreme za 15. zasjedanje UN-ovog foruma za šume, uz važnu raspravu o budućem Europskom pomorskom i ribarskom fondu za razdoblje nakon 2020. godine i Uredbi o kontrolama u sektoru ribarstva.
 
„Čestitamo Hrvatskoj na predsjedanju Vijećem EU i na svemu onom što smo je do sada postignuto, kao i na izuzetno uspješnom predstavljanju Hrvatske kao zemlje partner na Zelenom tjednu 2020 u Berlinu. Na današnjem sastanku usuglasili smo tri važne točke - poticanje poljoprivrednika koje treba opskrbiti odgovarajućim financijskim sredstvima kako bi postigli ciljeve, poticanje mladih poljoprivrednika te usmjeravanje visokih ambicija u pogledu zaštite okoliša i klime prema rezultatima, manje prema procesima u smislu smanjenja birokracije. Tijekom predstojećeg predsjedanja Vijećem EU, Njemačka se želi fokusirati na dobrobit životinja kako bi potrošači mogli prepoznati one proizvođače koji vode brigu o dobrobiti životinja,“ istaknula je njemačka ministrica za prehranu i poljoprivredu Julia Klöckner.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.