Vlada: Preraspodijeljeno 2,1 milijarde kuna za mjere saniranja posljedica epidemije

VRH
Ugrađivanje videozapisa

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici u Zagrebu održana 223. sjednica Vlade. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 12 točaka.
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj. Kazao je da je zaraženih u ovom trenutku 1.334 osoba, a od ukupno 13.125 testiranih pozitivno je 10,1 posto.
Također, naglasio je da Hrvatska, u usporedbi s drugim zemljama, još uvijek ima linearnu liniju oboljelih i nema značajnog porasta.Što se tiče Doma za starije i nemoćne u Splitu, ministar Beroš kazao je da kod pacijenata nema znakova težih komplikacija, ali je zbog starije životne dobi potreban maksimalan oprez.
Izvijestio je i da se u bolnici u Biogradu, koja je žarište zaraze u Zadarskoj županiji, ispituju okolnosti ulaska infekcije u bolnicu, ona je dezinficirana i pripremljena za prijem pozitivnih bolesnika.
Ministar je istaknuo kako se ulažu posebni napori u suzbijanju lažnih informacija i vijesti. Pozvao je na dodatni oprez i oslanjanje na isključivo službene podatke. „Lažne tvrdnje vezane uz pandemiju koronavirusa mogu ugroziti ljudske živote i dodatno jačaju anksioznost i paniku. Stoga pozivam nadodatni oprez i oslanjanje isključivo na službene izvore podataka", rekao je ministar.Na kraju, pozvao je građane da za vrijeme predstojećih uskrsnih blagdana ostanu doma te im poručio da je ključ uspjeha u borbi s pandemijom koronavirusa u njihovim rukama.„Ključ uspjeha je u našim rukama. Ovih blagdana važnije je nego ikada ostati doma. Za zdraviju budućnost moramo djelovati sada i odlučno", zaključio je.

Otvaranje tržnica i produljeno vrijeme rada trgovina, ali stroga kontrola rada

Što se tiče aktivnosti Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je da je dosad doneseno 26 mjera, ali se posebno osvrnuo na pred uskršnje mjere otvaranja rada tržnica i produžetak rada trgovina.„To nisu mjere popuštanja, vodili smo se zaštitom domaće proizvodnje i željom da građani dobiju svježe namirnice, ali sve je to sa striktnim uputama“, kazao je ministar i dodao da će se provedba mjera strogo pratiti te reagirati na kršenje tih mjera, pa čak i obustavom rada na pojedinim mjestima.„Život i zdravlje ljudi je i dalje na prvom mjestu“, zaključio je ministar Božinović.

Sanitarni inspektori moći će narediti samoizolaciju i karantenu

U hitnu saborsku proceduru upućene su izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.Ministar zdravstva Beroš kazao je da se izmjenama, u cilju zaštite pučanstva od zaraznih bolesti čije sprječavanje i suzbijanje je od interesa za državu, bolest COVID-19 određuje zaraznom bolešću na koju se primjenjuju odredbe zakona.
Kako bi se propisane epidemiološke mjere mogle što učinkovitije provoditi, prijedlogom izmjena i dopuna zakona dodatno se uređuju mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, uključujući i izolaciju u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru (samoizolacija), kao i područja nadležnosti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata, a sanitarni inspektori moći će narediti samoizolaciju i karantenu i kazne do 15.000 kuna.
„Cilj koji se želi postići je osiguranje provedbe epidemiolških mjera u svrhu ograničavanja širenja bolesti COVID-19 uzrokovane novim koronavirusom, kako bi se zaštitilo pučanstvo od ugroze izazvane ovom epidemijom. Zbog brzine širenja ove bolesti i donijete odluke o proglašenje epidemije bolesti COVID-19 te potrebe brzog djelovanja, zakon je potrebno donijeti po hitnom postupku pa se predlaže da na snagu stupi prvog dana od objave u Narodnim novinama", rekao je ministar Beroš.

Potpore športskim klubovima, kraći rok za donošenje propozicija i sustava natjecanja

Vlada je donijela i zaključak u vezi mjera pomoći u sustavu športa uslijed epidemije koronavirusa i predložila dopune Zakona o sportu.„Zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa te odluke Stožera o zabrani održavanja svih športskih natjecanja i treninga, sektor športa našao se u problemima, a ovim mjerama pokušavamo pomoći športu da preživi krizno razdoblje", rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport
Tomislav Družak.Naime, preraspodjelom unutar proračuna Državnog ureda za šport osigurano je 40 milijuna kuna pomoći športskim klubovima za ublažavanje posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa, a Vlada je stoga u saborsku proceduru uputila dopune Zakona o sportu kojima se Uredu omogućava da dodjeljuje potpore klubovima.
„Dva su glavna problema“, kazao je državni tajnik Družak, „nemogućnost zaključivanja natjecanja u sezoni 2019./2020. i utvrđivanje propozicija natjecanja za iduću natjecateljsku sezonu te upitnost opstojnosti velikog broja sportskih udruga i klubova koji zbog gubitka prihoda nemaju mogućnost isplate plaće radnicima“.

Stoga se zaključkom utvrđuju mjere pomoći sportu u vidu isplate potpore športskim udrugama i klubovima za ožujak, travanj i svibanj, a dopunama zakona osigurava se regularnost natjecanja omogućavanjem i kraćeg roka od godinu dana za donošenje propozicija i sustava natjecanja. Uz to,Središnjem državnom uredu omogućava se da daje potpore klubovima dok traju posebne okolnosti.
„Za navedene mjere ne trebaju posebna sredstva već su ona osigurana preraspodjelom unutar usvojenog proračuna Ureda i za tu je namjenu osigurano 40 milijuna kuna", istaknuo je državni tajnik Družak.

Za mjeru očuvanja radnih mjesta 1,87 milijardi kuna

Vlada je donijela odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu za 2020. godinu, radi saniranja posljedica epidemije koronavirusa.Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da se preraspodjelom osiguravaju uštede, odnosno financijska sredstva u iznosu od 2,1 milijarde kuna.„Gotovo 90 posto preraspodijeljenih sredstava, odnosno 1,87 milijardi kuna, namijenjeno je za provedbu mjere očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane epidemijom koronavirusom narušena gospodarska aktivnost“, kazao je ministar i nastavio:

„Za provedbu mjera Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) vezanih uz odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima osigurano je 80 milijuna kuna, a za financiranje nabave opreme za mikrobiološku dijagnostiku novog korona virusa, zaštitne opreme i dezinficijensa te za dežurstvo na telefonskim linijama u sklopu Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 53,2 milijuna kuna“.
Nadalje, za provedbu mjere za očuvanje radnih mjesta u pravnim osobama u sustavu sporta namijenjeno je 40 milijuna kuna, a za potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i fizičkim i pravnim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama te osiguranja sredstava fizičkim i pravnim osobama u području kulture za produženo razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte u kulturi planira se 34 milijuna kuna.
Za mjere potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu preraspodijeljeno je 25 milijuna kuna, a 20 milijuna kuna za provedbu mjere pomoći sektoru poljoprivrede zbog ograničenja prometa i povećanja manipulativnih troškova.
Iznos od 16,2 milijuna kuna osiguran je za nabavu zaštitne opreme, najam viličara i eko WC-a te deratizaciju sukladno zahtjevima Nacionalnog stožera civilne zaštite u situaciji epidemije koronavirusa, a za financiranje ostalih mjera namijenjeno je šest milijuna kuna.Ministar financija Marić posebno je naglasio da se potrebna sredstva za provedbu navedenih mjera osiguravaju uštedama, odnosno smanjenjem rashoda uz napomenu da se radi o prvoj preraspodjeli te da će za dva do tri tjedna uslijediti i druge.

Pomoć Bosni i Hercegovini za suzbijanje koronavirusa

Vlada je na sjednici dodijelila 43 milijuna kuna za poticaj zdravstva za suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 u Bosni i Hercegovini.Ministar Beroš kazao je da se sredstva dodjeljuju za suzbijanje bolesti  COVID-19 te podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.
Sredstva su osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske na pozicijama Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Ministarstvo zdravstva navedena sredstva doznačit će sukcesivno dok će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske navedena sredstva doznačiti jednokratno tijekom 2020. godine zdravstvenim ustanovama. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kazao je da se ova odluka donijela u razgovoru i dogovoru s ravnateljima bolnica u BiH, a premijer Plenković naglasio je da na ovaj način Hrvatska pokazuje solidarnost i podršku.

Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu posebno značajan za turizam

Vlada je u četvrtak u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, pri čemu je ministar državne imovine Mario Banožić naglasio njegov značaj za investicijsku aktivnost, posebice u turizmu i kampovima.
Ministar je podsjetio kako u Hrvatskoj danas postoji 76 kampova, površine više od 14 milijuna kvadratnih metara, a koji su bili predmet pretvorbe društvenih poduzeća prilikom čega su procijenjeni objekti, ali ne i zemljište oko njih.
Uz kampove je, prema procjenama, još i nešto više od 6 milijuna kvadratnih metara turističkog zemljišta.
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.