Ministrica Obuljen-Koržinek: Vlada konzistentno osuđuje napade na novinare

Obuljen Koržinek za N1: Vlada konzistentno osuđuje napade na novinare

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek osudila je jučerašnji napad na novinarku Dalmatinskog portala i snimateljicu N1 televizije ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića u splitskom predgrađu Sirobuja. Kazala je da Vlada uvijek osuđuje napade na novinare te da je riječ o iznimnoj važnoj profesiji.

"To je potpuno neprimjeren jezik za bilo koga. Pridružila bih se onom što je potpredsjednik Vlade Davor Božinović jučer i danas rekao i najoštrije osudila i ovaj napad na novinarke kao i događanja navečer", komentirala je u dnevniku N1 televizije ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jučerašnji napad na novinarku Dalmatinskog portala i snimateljicu N1 televizije, te okupljanje maskiranih muškaraca koji su nosili transparent s neprimjerenim porukama. 
 
"Novinari u ovom trenutku igraju iznimno važno ulogu, u krizi posebno, ali i inače, i bez obzira sviđa li nam se ili ne sviđa ono što novinari kažu, izgovore, napišu, sloboda i zaštita vaše profesije je nešto za što se zalažemo i ovakve napade ćemo uvijek osuditi", poručila je ministrica.
 
Što se tiče broja tužbi protiv novinara, rekla je da je to bio jedan trenutak te da je tadašnja analiza pokazala da ogroman broj tužbi završi bez osuđujuće presude, naglasivši pritom da su iz Vlade i tada pozivali na suzdržavanje od tužbi.
 
"Što se tiče napada uvijek smo reagirali, a podaci MUP-a pokazuju da se većinom počinitelji otkriju i sankcioniraju. Svi smo dužni stvarati ozračje međusobnog poštovanja", kaže Obuljen Koržinek.
 
"Prijetnje nisu način u kojem se u uređenom društvu bilo tko odnosi prema bilo kome. Prijetnje su nedopustive. Vidjeli ste da je izmjenom Kaznenog zakona Vlada dala još jedan doprinos zaštiti onih koji obavljaju javnu službu i time želimo doprinijeti da se u našem društvu smanje takva ponašanja", rekla je ministrica.
 
Na pitanje na koji će način Ministarstvo kulture pomoći novinarima i slobodnim umjetnicima, kazala je da su odmah nakon pokretanja mjera HZZ-a za očuvanje radnih mjesta, na inicijativu Ministarstva kulture u njih uključena i samostalna zanimanja, odnosno oni koji imaju regulirani status.
 
"Postoji problem freelancera i honoraraca koji obavljaju honorarne poslove, a nemaju definiran status i nisu u registru poreznih obveznika. Kao što to radimo za umjetnike, tako ćemo vidjeti na koji način i kojim različitim programskim potporama možemo pomoći. Već su pokrenuti fondovi za pluralizam medija i sve mjere koje idu prema poslodavcima idu i prema poslodavcima u medijima. Mi smo za 1300  umjetnika kojima država osigurava plaćanje doprinosa, omogućili sličnu mjeru kao što je mjera HZZ-a, da sačuvaju prihode, ali morali smo staviti određene granice. Netko tko nije ništa zarađivao, ne može se javiti na mjeru kojom se čuva radno mjesto", rekla je.
 
Kazala je također da je paralelno s time Ministarstvo kulture dalo fleksibilnost u trošenju programskih sredstava - oko 70 milijuna kuna koje je isplaćeno po različitim natječajima i usmjereno prema samostalnim umjetnicima, honorarcima i freelencerima. Dodala je da se tu ne postavlja limit. ''On se postavlja samo u mjerama u kojima se mora dokazati da ste ostali bez primanja koje ste prije imali'', zaključila je ministrica kulture.
 
Izvor: N1 / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.