Plenković nakon raspuštanja Sabora: S demokratskim legitimitetom stabilne vlade za smjele odluke koje slijede

Plenković nakon raspuštanja Sabora: S demokratskim legitimitetom stabilne vlade za smjele odluke koje slijede

"Glavni razlog zbog kojeg smo kao najveća stranka u vladajućoj koaliciji u parlamentarnoj većini predložili raspuštanje Hrvatskog sabora našim partnerima, a svi su to podržali i glasali vrlo uvjerljivo danas je sljedeći: Hrvatska se suočila s dva velika problema u posljednjih nekoliko mjeseci. izazovi, jedan je borba protiv pandemije koronavirusa, epidemije u Hrvatskoj, a drugi je bitka za radna mjesta i gospodarski oporavak, što je vlada paralelno vodila ", rekao je Plenković na konferenciji za novinare,18. svibnja, nakon što je 9. sabor službeno raspušten u ponedjeljak. ,

Oba su izazova bila izuzetno zahtjevna i značila su maksimalno angažiranje svih nas, dodao je.
 
Istaknuo je da je Hrvatska, zahvaljujući pravovremenim mjerama i odgovornom ponašanju svih građana koji su pokazali vrlo visok stupanj osobne i društvene odgovornosti, smanjila infekciju na minimum, usporila širenje i danima bilježila samo jednoznamenkasti broj novooboljelih.
 
"Usporedno, ova je situacija vrlo dobra. Na taj smo način pokazali da država djeluje, da je naš zdravstveni sustav uporan i mogu reći da bismo u ovoj prvoj fazi bitke protiv covid-19 mogli biti izuzetno dobri i kvalitetni u suočavanju s njegovom posljedice ", rekao je premijer.
 
Nitko ne zna što će se dogoditi tijekom pada ili kasnije
 
S obzirom da je Hrvatska u izbornoj godini i nitko ne može sa sigurnošću znati niti pretpostaviti što će se dogoditi na jesen ili kasnije, tijekom zime sljedeće godine, vlada je, kako je naglasio, sada smatrala da je sada pravo vrijeme da se Hrvatski će građani moći izaći na birališta.
 
"Nalazimo se u izbornoj godini - 11. rujna su bili posljednji izbori - dakle, svaki trenutak izbora, kad god ga predsjednik izabere u ustavnom roku koji ima, redoviti su izbori", rekao je Plenković. "Bolje je izaći na birališta u situaciji u kojoj znamo da se epidemija praktički smiri na najmanju moguću varijantu, nego da se dogodi u situaciji kada bi neki novi val epidemije - nadam se da neće biti - bio značajniji. morali bismo donijeti važne i važne odluke za hrvatsko društvo i ne bismo bili sigurni možemo li organizirati normalne izbore u uvjetima u kojima svi imaju jednake šanse “, rekao je hrvatski premijer. 
 
Usredotočit ćemo se na ono osnovno: ekonomski rast, socijalnu solidarnost i snažne institucije
 
Premijer Plenković najavio je da će uskoro biti predstavljen izborni program HDZ-a koji će se fokusirati na stabilnost, gospodarski rast, socijalnu solidarnost, jačanje institucija i "novu vrstu hrvatskog suvereniteta u promijenjenim okolnostima".
 
"HDZ intenzivno radi na programu koji će biti najavljen uskoro", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u ponedjeljak, navodeći postignuća svoje vlade i poručujući da će program stranke uključivati ​​učinke pandemije koronavirusa.
 
 "Vjerujem da će kad naši birači odluče na izborima dobro vidjeti tko može što učiniti, tko je što napravio, tko iza čega", rekao je Plenković.
 
Naglasio je da trenutna vlada nije vlada populizma, demagogije, podizanja najnižih strasti, niti vlada koja će naglasiti ideološke podjele u društvu. "Suprotno. Pokušat ćemo sve te teme smanjiti - našim političkim razmišljanjem, našim programom, stavovima - i usredotočiti se na ono što je važno, a što je važno, ekonomski rast, socijalnu solidarnost i jake institucije. I na neki način, mogu reći, novu vrstu hrvatske suverenitet, najblaže rečeno, u promijenjenim okolnostima “, najavio je.
 
Objasnio je da se u kontekstu koronavirusne pandemije na globalnoj razini pokazala uloga države i "poruka da se hrvatska država u svojih prvih 30 godina znala suočiti s velikim izazovom gdje je bogatija, demokratska tradicija starijih država, financijski jače institucije brojniji i iskusniji - reagirali slabije ". 
Spomenuo je vrlo dobru reakciju zdravstvenog sustava, sustava civilne zaštite, kao i dobru reakciju u gospodarskom smislu (državna pomoć privatnom sektoru). 
"Vjerujem da će se ljudi, kada glasaju, pobrinuti za to", dodao je, napominjući da će na izborima "tražiti novo, obnovljeno povjerenje hrvatskih birača i novi legitimitet".
 
"Bez demokratskog legitimiteta teško je donositi zahtjevne i teške odluke koje predstoje. Stoga, na temelju naših postignuća i suočavanja s tim krizama, očekujemo da prođemo na izborima koji će nam dati povjerenje za još jedan mandat", rekao je.
 
Tražit ćemo partnere na temelju elemenata programa i svjetonazora
 
S obzirom da je izborni sustav takav da je nerealno očekivati ​​da jedna lista osvoji apsolutnu većinu u Saboru od 76 mjesta, rekao je da će HDZ nakon izbora "slijediti logiku koja se temelji na statutu stranke - svjetonazoru i programskim elementima koji nas mogu povezati. s nekim s kime želimo stvoriti stabilnu vladu ".
 
Govoreći o mogućoj suradnji s Domovinskim pokretom ili SDP-om, što je bila stvar novinara, rekao je da je teza o suradnji sa SDP-om, "koju su bacili neki drugi ljudi", toliko "istrošena da je nevjerojatna".
 
"Pa, nećemo svaki dan ići u medije kako bismo negirali nešto što nismo rekli. Ako netko drugi nametne tezu koja ne stoji - onda neka to sama protumači. Čini mi se više nego što je objašnjeno nekoliko puta", kazao je.
 
"Što se tiče partnerstva, tražit ćemo ih među onima s kojima možemo surađivati ​​za dobrobit hrvatskih građana. To je ključno i mislim da imamo puno posla pred sobom. Nažalost, u promijenjenim okolnostima i puno više nego što smo mislili." on je dodao.
 
Odbio je Penava tumačenje prijetnje
 
Plenković je odbacio tumačenje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da mu je prijetio kad je jutros rekao da Borovo preživljava zahvaljujući radu Vlade.
 
"Stvarno mi je teško protumačiti tu izjavu kada nabrojite situacije poput Petrokemije, poput Agrokora, brodogradilišta, Orljava i Borovo, možete nazvati nečim prijetnjom. Morate biti jako kreativni u smislu slušanja, percepcije i razumijevanja, tako da se tako nešto doživljava kao prijetnja. Ne znam je li to itko drugi tako doživio, nisam to ni namjeravao, niti bi to mogao netko čuti tako dobro “, rekao je Plenković.
 
Dodao je da je odnos Vlade i njega osobno prema Vukovaru uvijek isti, angažiran i spreman pomoći gradu. "Tako će biti i u budućnosti, jer, naravno, Vukovar to zaslužuje", rekao je, podsjetivši na aktivnosti Vlade povezane s razvojem tog grada.
 
Plenković je također odbacio interpretaciju da Penava može biti izbačen iz stranke jer pregovara o mogućem ulasku u Domovinski pokret Miroslava Škore.
 
"Ne znam tko dovodi u pitanje njegovo mjesto u HDZ-u? Ne pričam sa Skorom o njegovim planovima", rekao je Plenković i dodao da ne vidi razloga da Penava napusti stranku ili bude protjeran.
 
 "Penava je bila jedna od kandidatkinja za mjesto zamjenika predsjednika stranke (na unutarstranačkim izborima). To što je izgubio na tim izborima ne znači da ona sada mora krenuti negdje drugdje. Dakle, ko je na kraju u ovom mandatu napustio HDZ." , On je rekao.
 
 Dodao je da se može sjećati samo tri istaknute osobe - člana Predsjedništva koji je na gradskim izborima dobrovoljno izašao na listu ostalih stranaka koje su, prema Statutu HDZ-a, automatski prestale biti član HDZ-a, neke koji su, kako je rekao , učinio neke stvari za koje stranka nije znala i nije htjela tolerirati poput nasilja, a neke koji su „napravili neke nevjerovatne političke poteze, ali nismo mogli tolerirati“.
 
Potrebno konsenzus o zakonu o obnovi Zagreba
 
Ponovio je da zakon o obnovi Zagreba razorenog potresom, koji je trenutno u fazi javne rasprave, nije donesen u mandatu ovog Sabora, jer nisu postigli dogovor svi koji su uključeni u njegovu izradu, naglašavajući da je konsenzus potreban.
 
"Da se nije pogledao svaki detalj, da ono što Grad, graditelji, arhitekti, oni koji se bave zaštitom kulturne baštine, oni koji su zaduženi za državnu imovinu nisu uzeli u obzir - imali bismo zakon koji bi ušao u hitnu proceduru i napasti "Ne. Ne vidite da ga je netko napao, imamo samo tezu dijela političke oporbe u Gradu Zagrebu koji to problematizira", rekao je.
 
Također je naglasio da se "za razliku od politički angažiranih aktivista koji su bili tamo jutros" (prosvjed ispred Banskih dvora), njegova vlada odrekla punih plaća za ožujak, odmah nakon potresa. "Povrh toga, HDZ je uplatio 1,1 mil. Kuna u Fond za obnovu Zagreba. Koja je druga stranka to učinila, koji aktivisti su to učinili? Volio bih to vidjeti", dodao je.
 
(Izvor: HINA / Vlada)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.