Pavić: 500 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU zbog posljedica potresa

PAVIĆ

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić najavio je u četvrtak da će Hrvatska uskoro podnijeti zahtjev za Europski fond solidarnosti koji bi za obnovu potresa trebao dobiti više od 500 milijuna eura.Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Pavić je rekao da je rok za prijavu u Fond solidarnosti EU 14. lipnja i da očekuje da će Hrvatska i Grad Zagreb dobiti više od 500 milijuna eura iz fonda. Objašnjava da procjena štete od potresa završava ovog tjedna, mora se provesti prema metodologiji koju je priznala Europska komisija, sredstva se primaju u postotku same štete, a očekuje da će izvještaj biti poslan Komisiji vrlo brzo, i prije roka. Također ističe da se tijekom ljeta od fonda očekuje avansno plaćanje u iznosu od 100 milijuna eura, što je maksimum koji se može dobiti, te podsjetio da je za saniranje posljedica potresa dogovorena zajam Svjetske banke u iznosu od 200 milijuna dolara, a tu je 141 milijun kuna. Vlada se uputila na hitnu sanaciju. 

Već ove godine 55 milijardi eura na razini Unije za ekonomski oporavak
 

Pavić je u početku govorio o jučerašnjem prijedlogu Komisije o instrumentu za ekonomski oporavak od koronske krize vrijednom 750 milijardi eura, nazvanom "EU sljedeće generacije", a odnosio se na prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira ) za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti od 1,100 milijardi eura. Instrument se tako sastoji od 500 milijardi eura bespovratnih sredstava najteže pogođenim državama članicama i sektorima i 250 milijardi eura koje će se dodijeliti kao povoljni zajmovi, a ovaj plan gospodarskog oporavka predviđa 10 milijardi eura za Hrvatsku, od čega se oko 7,3 milijarde eura odnosi na potpore i 2,65 milijardi na kredite. 
Pavić kaže da će države članice izraditi nacionalne planove za oporavak sredstava, čeka se potpuna dokumentacija Komisije, a nakon sjednice Europskog vijeća, koja će biti održana 19. lipnja, uslijedi usvajanje čitave uredbe.
 
Iako će većina sredstava biti dostupna od sljedeće godine, Pavić ističe kako će se dio, 55 milijardi eura na razini cijele Unije, moći iskoristiti ove godine, što je dodatak kohezijskoj politici. 
Komisija je za višegodišnji proračun i za instrument za oporavak i otpornost predložila ukupno 1.850 milijardi eura, a kada zbrojite tri sigurnosne mreže dogovorene u travnju, u ukupnom iznosu od 540 milijardi eura, dostići će se vrijednost sredstava na raspolaganju za oporavak 2.400 milijardi eura. Stavljajući u kontekst važnosti 10 milijardi eura namijenjenih Hrvatskoj, Pavić je podsjetio da financijska omotnica za razdoblje 2014. - 2020. iznosi tek nešto više, 10,7 milijardi eura, od čega su, između ostalog, financirani Pelješki most i brojni drugi projekti. 
Kada se doda 10 milijuna eura sredstvima za Hrvatsku iz VFO-a za razdoblje 2021.-2027., Za koje Pavić očekuje da će biti darežljiviji od prethodnih, iznos će biti veći od 20 milijardi eura za Hrvatsku za sljedeću sedam godina, ističe ministar.U kontekstu predsjedavanja Vijećem EU, Pavić kaže da je Hrvatska dobila izdašnija sredstva i u većem postotku u odnosu na mnoge druge članice. "Vjerujemo da će ta sredstva značiti dodatni podsticaj ekonomskom razvoju i potpuni oporavak i povratak na razinu BDP-a prije krize sljedeće godine", rekao je Pavić.  
Također navodi da je Hrvatska do sada ugovorila 93 posto trenutne financijske omotnice, a više od 400 milijuna eura je iz nje preraspodijeljeno za potrebe zdravstvene opreme, zatim zajmovi za poduzetnike s 19 kredita, a sredstva je osigurao za mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.