Ministar Fuchs: Škole će ostati decentralizirane u odnosu na nove opće mjere

Ministar

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da će škole ostati decentralizirane u odnosu na mjere koje će Vlada donijeti u četvrtak, jer njihov rad već predviđa sve strože i strože mjere. Uz to, objasnio je ministar, sve odluke u vezi s radom škola donijete su i donose se u izravnoj suradnji lokalnih stožera i epidemiologa s Ministarstvom obrazovanja i u suradnji tog ministarstva s Nacionalnim stožerom. 
Jer, izjavio je Fuchs, nadležno ministarstvo ne poduzima ništa što bi bilo suprotno Nacionalnom stožeru, ističući da nastava u osnovnim i srednjim školama za sada ostaje onakva kakva je napisana u uputama koje su predviđale sva tri oblika nastave - A, B i C, što je mrežni oblik nastave.

Važna i prioritetna nastava licem u lice

Nakon sastanka uskog kabineta Vlade, Fuchs je posvjedočio da je na sastanku zaključeno da je vrlo važno i prioritet držati nastavu "licem u lice", te da to znači da će se situacija i dalje ocjenjivati ​​s lokalnim sjedištima. S tim u vezi spomenuo je situaciju u Varaždinu, gdje su nakon zatvaranja ostalih institucija, restorana i kafića srednje škole prešle na C model, odnosno internetsku nastavu.Istaknuo je kako se još uvijek procjenjuje da je takav način usklađivanja nastave puno bolja opcija od prelaska cijele Hrvatske na internetsku nastavu te da bi takva odluka trebala biti donesena na razini vlade, a kasnije bi imala ozbiljne implikacije na provedbu države. matura, naravno i kvaliteta nastave.
Što se tiče sveučilišta, Fuchs je rekao da je nastava na sveučilištima praktički 70 posto na mreži, ali da se mora uzeti u obzir činjenica da postoji niz studijskih programa koji se ne mogu u potpunosti izvoditi na mreži, posebno u biomedicinskim poljima. neki drugi fakulteti.

Škole još uvijek nisu mjesta zaraze,

ministar je istaknuo kako se procjenjuje da škole još uvijek nisu mjesta zaraze.Spomenuo je da je prekjučer s austrijskim ministrom razgovarao, između ostalog, i o novoobjavljenoj studiji koju je Austrija provela među svojim studentima brzim testovima antigena. Objasnio je da uzorci nisu uzeti iz nosa već iz usne sluznice te da se ispostavilo da je vrlo malo asimptomatskih slučajeva. i pogreška jer pouzdanost takvih ispitivanja nije sto posto.
Novinare je zanimalo hoće li se u Hrvatskoj provesti istraživanje slično austrijskom, a Fuchs je odgovorio da je pitanje u kojoj mjeri se može provesti kao preventivna mjera. Spomenuo je međimursku inicijativu za provođenje testova u nekoliko škola, o čemu resorno ministarstvo nije bilo obaviješteno. Smatra da se ozbiljniji postupak može obaviti samo u dobro razvijenoj studiji na znanstvenoj osnovi s reprezentativnim uzorcima, ali da bi testiranje trebalo vrlo često ponavljati jer se situacija svakodnevno mijenja.
Na pitanje novinara da su to dramatične promjene i na izravno pitanje što će se promijeniti u školama, Fuchs je ponovio raniju ocjenu da je situacija u školama još uvijek stabilna i da nema dramatičnih promjena. Smatra da bi potpuni prijelaz na internetsku nastavu nanio višestruku štetu ne samo obrazovanju, već i psihološkom, sociološkom i drugom razvoju djece. S tim u vezi, spomenuo je i UNESCO-vu studiju koja trenutno poziva da se što više održavaju satovi uživo zbog lošeg utjecaja koji učenje na daljinu ima na djecu.

Ne razumijem u potpunosti protest prosvjetnih radnika

Na pitanje što može reći nekim odgajateljima koji su jutros prosvjedovali, ministar je odgovorio da ne razumije u potpunosti njihov prosvjed jer je Vlada Andreja Plenkovića poštivala sve što je dogovorila i prije dva-tri tjedna na sastanku je javno rečeno da je od 1. siječnja 2021. godine isplatit će se povećanje plaće od četiri posto u trenutku kada državni proračun nije baš pun, štoviše, u posljednjem tromjesečju u negativnoj je varijanti.Primjedbe novinara bile su da su odgajatelji upozoravali da im nije plaćen paralelni rad u nastavi uživo i s djecom u samoizolaciji, da su smanjene plaće učiteljima u samoizolaciji te da ravnatelji odbijaju dopustiti učiteljima rad na mreži u samoizolaciji.

Na ove primjedbe ministar je odgovorio da su to elementi koji se mogu raščlaniti, da rad učitelja u samoizolaciji određuje ravnatelj, pa ako učitelj može raditi, pogotovo ako je, kao u nižim razredima, cijeli razred u samoizolaciji, tada učitelj prima punu plaću. ako je bolestan i u samoizolaciji, onda to sigurno nije smanjenje plaće za trećinu ili četvrtinu, ali plaća može biti niža za nekoliko stotina kuna.Izjavio je da je prioritet uvijek zaštita djece, pa je propisano da se djetetu koje je bolesno ili je samoizolirano trebaju obratiti njegovi učitelji jer ono ne smije izgubiti iz škole. To bi, naglasio je, trebali raditi učitelji tijekom radnog vremena, a napokon nitko od učitelja ne podučava osam sati, ali ima nekoliko sati pripreme kako bi mogli samostalno raditi s učenicima.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.