Plenković: Usvajamo nacionalni plan reformi i program konvergencije

HRT

Premijer Andrej Plenković se početku Vladine sjednice osvrnuo na pregovore s 13 sindikata i TKU za javne i državne službe. Rekao je da je postignuti dogovor konzistentna politika Vlade, politika koju Vlada vodi od kraja 2016. Podsjetio je da je u mandatima prethodnih Vlada osnovica iznosila 5 108,04 i nije se mijenjala pune četiri godine. Tu smo osnovicu u proteklih više od pet godina dignuli za ukupno 18,31% do jučer, a jučer smo je podigli za dodatnih 4%. Uvećavali smo i materijalna prava radnika, dodao je. 

- Dogovorili smo se o povećanju troška za prijevoz na 1,35 kn po km, plus korektivni mezanizam od 10% u varijanti da se poveća cijena goriva. Treća, najvažnija stvar koju smo dogovorili jest osnovica plaća - 4% od 1. svibnja i na taj način smo poslali poruku da smo u stanju postići kvalitetan kompromis, rekao je Plenković. 

Podsjetio je da je prosjećna plaća od listopada 2016. do sada u RH porasla za 1 810 kn, na 7 452 kn - 32%. Sada smo na 5,5 godina mandata Vlade. Sedam godina prije nas plaća je rasla 7%. Podigli smo i minimalnu plaću u zadnjih pet godine s 330 na 500 eura, za 50%, rekao je Plenković. Zahvalio je ministru Aladrovići i svim članovima pregovoračkog tima.

Novi nacionalni plan reformi

- Danas usvajamo novi nacionalni plan reformi. Pripremili smo ga na tragu lanjskog dokumentu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji slijedi preporuke Vijeća.  Obuhvaća 95 mjera u šest područja: gospodarstvo, javna uprava, pravosuđe i državna imovina; obrazovanje, znanost i istraživanje; tržište rada i socijalna zaštita; zdravstvo i obnova zgrada, rekao je Plenković.

Dodao je da su sve aktivnosti stavljene u širi kontekst klimatskih promjena, energetske tranzicije održivosti, sprječavanja i suzbijenja korupcije, jačanja adminstrativnih kapaciteta, provedbe i programiranja europskih fondova, modernizacije obrazovnog sustava, podrške najugroženijima i promicanja zdravih životnih navika.

Usvajanje programa konvergencije

- Usvajamo i program konvergencije koji je vrlo važan nakon jako dobrog oporavka hrvatske ekonomije, rast od 10,2%, drugi najbrži rast u EU u novim okolnostima rasta cijene energenata, inflacijskih okolnosti. Očekujemo realni rast BDP-a u ovoj godini od 3% koji će pratiti rast od 4,4% u 2023. godini, zatim 2,7% u 2024. i 2,5% u 2025. godini, rekao je premijer.

- Naša politika koja je usmjerena da Vlada učini maksimalne napore kako bi se smanjili inflatorni trendovi vodila se i kroz usvajanje paketa za ublažavanje rasta cijena na standard kućanstva, vrijednog 5 milijardi kuna, zaključio je.

Govorio je o prijedlogu zakona o uvođenju eura koji ide prema definitivnom uvođenju eura kako je i zacrtano - 31. siječnja 2023.

 

Osvrt na događanja ovoga tjedna

Čestitao je Robertu Golobu na pobjedi na slovenskim izborima i govorio o posjetu povjerenika EU-a za proširenje ovog tjedna s kojim je pričao o stanju u BiH i novom izbornom zakonu.

- Iskazali smo jasan stav hrvatske Vlade da je to tema koju treba držati na stolu i riješiti je što prije i što kvalitetnije, kazao je Plenković.

Spomenu je i obilježavanje Dana planeta Zemlje te obilježavanja proboja iz koncentracijskog logora Jasenovac.

- Ponovili smo koliko je važno da mlade generacije kroz obrazovni sustav steknu prave, točne, pouzdane informacije o svemu što se zbivalo, i na taj način imaju jedan zdrav pogled na tamne stranice povijesti, i odgovornost da svojim djelovanjem djeluju prema tolerantnom i uključivom društvu u budućnosti, zaključio je Plenković.

Potpredsjednik Vlade na odlasku, Boris Milošević, predstavio je najnovije informacije vezane uz potres, a premijer mu je zahvalio na doprinosu u obnovi i cjelokupnom doprinosu u radu Vlade.

Na sjednici će među ostalim biti riječi i o Izvješću o korištenju sredstava Proračunske zalihe državnog proračuna za 2022., koje se odnosi na prvo tromjesečje. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/115-sjednica-vlade-7008303

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.