Aktualno prijepodne: oporba oštro s Plenkovićem o INA-i, HERA-i, BiH...

Aktualno prijepodne: oporba oštro s Plenkovićem o INA-i, HERA-i, BiH...

Aktualno prijepodne, koje se trebalo održati prije dva tjedna, ali je odgođeno zbog pozitivnog nalaza premijera Plenkovića na koronavirus, obilježilo je dan u Saboru. Prema ozračju u sabornici, kao da smo u završnici izborne kampanje. Pljuštale su optužbe, podijeljen je niz opomena, a bilo je i izbacivanja.

Na aktualnom prijepodnevu pitanja je postavilo 40 zastupnika prema redoslijedu koji je određen ždrijebom. Aktualac je obilježen provokativnim pitanjima oporbenih zastupnika i ponekad žustrim prepirkama s članovima Vlade, pogotovo Plenkovićem, o temama kao što su korupcija, Ina, HERA, zdravstvo, Hrvati u BiH... S druge strane, zastupnici koji čine većinu uglavnom postavljaju pitanja koja članovima Vlade omogućuju da u odgovorima ističu svoja postignuća.

Više je zastupnika Plenkoviću spočitavalo da im nije doista odgovorio na pitanja, što su karakterizirali kao povredu Poslovnika, s čime se pak nije slagao predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji im je redom dijelio opomene.

Nakon aktualnog prijepodneva Sabor poslijepodne raspravlja o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Zakonske dopune donose se po hitnom postupku kako bi se osiguralo da liječnici sudjeluju u pregovorima o granskom kolektivnom ugovoru koji počinju 31. listopada.

Primorac: Snižavanje PDV-a nije polučilo željene učinke

16:30

Ministar financija Marko Primorac rekao je u srijedu u Saboru da mjera snižavanja PDV-a na širok krug proizvoda nije polučila željeni učinak jer oni koji su trebali preuzeti dio tereta krize nisu podmetnuli leđa.

- Vlada je u nekoliko navrata snižavanjem stope PDV-a na širok krug proizvoda pokušala utjecati na snižavanje cijena, no ta mjera nije polučila do kraja željene učinke, ne zbog toga što je Vlada nešto pogrešno napravila, ona je pokazala dobru volju i odlučan potez, već zato jer oni koji su trebali preuzeti dio te krize, trgovci, proizvođači i svi ostali u nizu, čini se nisu podmetnuli svoja leđa, kazao Primorac tijekom aktualnog prijepodneva na upit Borisa Lalovca (SDP).

Primorac naglašava da Vlada zato planira dodatni porez na dobit. Time će se po njegovim riječima identificirati slučajevi u kojima netko subvencije Vlade, namijenjene građanima da lakše podnesu udar inflacije, usmjerava prema ekstra profitima.

Ministar je dodao da će ekstra zarade Vlada potom redistribuirati građanima.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac pohvalila se ovogodišnjim dobrim turističkim rezultatima, istaknuvši kako je vrijednost fiskaliziranih računa već sada pet milijardi kuna veća u odnosu na cijelu 2019., te da procjene HNB-a govore da će prihod od stranih turista iznositi 11,3 milijarde eura.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je pak kako je potrebno dalje raditi na financijskoj održivosti i stabilnosti zdravstvenog sustava, navodeći kako je sanacija zdravstva u prošloj godini iznosila 6,7 milijardi kuna ali i da je ove godine situacija puno bolja.

- Dosad je sanacija bila 1,7 milijardi kuna a do kraja godine očekujem još određene iznose ali nikako ne u iznosima kao prošle godine", rekao je Beroš, odgovarajući na upit Danijela Spajića (DP) o tome koliki će biti deficit u zdravstvu.

Ministar zdravstva poručio je kako se nada da će se kao i dosad na nivou Vlade naći rješenja te da se nikada neće dogoditi nestašica lijekova ni da se nauštrb financijskih elemenata dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite ne održavaju na čitavom našem teritoriju.

Katarina Peović (RF) pitanjem premijeru izazvala je ponovno reakciju HDZ-ovaca. Zanimalo ju je zašto ne razvrgne sporazume koji sadrže klauzulu o arbitraži i zbog kojih će Hrvatska izgubiti milijarde kuna, te ustvrdila da sve što su premijer i ministri danas rekli ide u prilog tezi o kvislinškoj stranci.

Premijer je odgovorio da je to što ona govori na tragu njezine proruske politike. "Vi ste među rijetkima koji niste glasali za Rezoluciju o Ukrajini, način na koji vi gledate na poziciju Hrvatske je da nas vratite u zatvorene autarkije", odgovorio joj je Plenković. Spočitnuo joj je i organiziranje prosvjeda pred HDZ-om, poput onog prije par tjedana na kojem su se okupili predstavnici radikalnih, paramilitarnih skupina.

Reagirali su HDZ-ovi Josip Đakić, Nada Murganić, Majda Burić Nikola Mažar optuživši Peović da vrijeđa i poziva na nasilje.

 

Okršaj Orešković i Plenkovića

15:13

Za ovo vaše pitanje je čak izlišno odgovarati niječno, smiješno je, jadno, žalosno, odgovorio je u srijedu premijer Andrej Plenković Daliji Orešković koja ga je pitala sudjeluje li osobno u raspodjeli plijena iz javnih tvrtki i europskih fondova.

 

Dio ste kolopleta stvaranja samo mržnje, tu ste istaknuti s formulacijama, epitetima i lažnim tezama koje bi trebale poslužiti da netko povjeruje da je to što govorite točno, rekao je zastupnici Centra. Kazao je i kako je guglao njene ranije izjave i kako nisu prekopametne, ali da je ono što je izgovorila unatrag mjesec dana strašno. Govorili ste, podsjetio ju je, da HDZ treba tretirati kao Nijemce nakon 2. svjetskog rata, da smo kvislinška vlada, da je cijeli HDZ korumpiran, da sam ja na vrhu korupcijske piramide i da valjda uzimamo pare iz svih mogućih izvora. 

Kad se radi o svim ovim insinuacijama, možemo koristiti vaš jezik, pa vas optuživati, ali neću, ne da mi se to raditi s vama, jer ste ispod razine, rekao je Orešković, suglasivši se s izjavama da bi joj trebalo skinuti imunitet koji je štiti, pa neka pred sudom objasni i argumentira to što izgovara.

 

Bili ste na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Što se to u vama dogodilo? zapitao se Plenković, podsjetivši na izjavu "prijatelja od Petrova" (Zorana Milanovića) da je tamo došla intervencijom svekra.

 

I sad vi takva nama govorite sve to što govorite i optužujte me da sam vrh korupcijske piramide, kako vas nije sram, rekao joj je premijer.

 

Orešković uzvraća da u aferama, od Agrokora, do Ine, sudjeluju premijerovi najodaniji i najprobraniji ljudi. Mojim pitanjem nije prejudicirana ničija krivnja, ali građani imaju pravo dobiti odgovor stoji li premijer iza svih ovih korupcijskih afera, kazala je zastupnica.

 

Prepirka Petrova, Plenkovića i drugih zastupnika oko HDZ-a

15:11

Božo Petrov (Most) rekao je da je Hrvatska geopolitički dugoročno neodrživa bez Hrvata u BiH, gdje se u nedjelju održavaju izbori. Kritizirao je postupke diplomacije Plenkovićeve vlade. Prvo ste ih uljuljkivali da ćete s partnerima iz Bruxellesa uspjeti promijeniti izborni zakon, ali da od toga nije bilo ništa, potom ste im govorili da, ako ostane isti zakon, ne izlaze na biralište, a sada ih obilazite i govorite im da izađu na izbore, rekao je Mostov zastupnik. Premijera je pitao je li se dogovarao s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom oko promjene izbornog zakona ili nije.

 

- Jer ako niste, onda ste lagali, javno, preko Vlade. Ako jeste, onda ste Bošnjacima dali mogućnost da izvrše pritisak na Schmidta i pogoršaju položaj Hrvata u BiH, rekao je Petrov.

 

Plenković je Petrova nazvao jatakom Milanovića, za kojeg je pak rekao da je Hrvatima u BiH načinio štetu vrijeđanjem Schmidta. Rekao je da Petrov laže, da je izrekao niz neistina te da nema apsolutnog pojma o BiH i pravima Hrvata u toj državi. Poručio je da su Hrvati u BiH prioritet njegove vlade od prvog dana, a i prije.

 

Upitao se kome je čudno da hrvatska vlada i diplomacija razgovara s predstavnikom međunarodne zajednice.

 

- Što bi mi trebali, šutjeti? Ili se možda hvaliti? Mi to radimo tako da s čovjekom razgovaramo da učini ono što treba, rekao je Plenković.

 

Petrov je rekao da nema razloga biti Milanovićev odvjetnik, ali da je predsjednik očito popularniji od premijera. Sam vaš odgovor vam govori da ste poraženi i da ste napravili probleme Hrvatima u BiH, kazao je Petrov. Upozorio je i da su Hrvati ponovno u opasnosti da možda neće moći izabrati svoje predstavnike u vlasti te da je to rezultat njegovog lobiranja i rada za Hrvate u BiH.

 

- Meni ne trebate držati predavanja, ja sam za svoje Hrvate u BiH više napravio nego što ćete vi ikada napraviti, poručio je.

 

Reagirao je Nevenko Barbarić (HDZ), koji je uime Hrvata u BiH Petrova zamolio da ih više ne brani. Petrov ga je zamolio da se malo češće javlja u Saboru kako bi se uistinu moglo reći da brani interese Hrvata u BiH. Josip Borić (HDZ) Petrova je optužio da je prije tri godine na deklaraciji o Hrvatima u BiH pobjegao iz sabornice. Uslijedila je prepirka između više drugih zastupnika na tu temu, zbog čega je Jandroković podijelio niz opomena.

 

Božinović: Hrvatska je sigurna zemlja

14:53

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na upit Ante Sanadera (HDZ) o stanju opće sigurnosti poručio je da je Hrvatska sigurna zemlja, da to pokazuju sve europske statistike. Danas smo na razini koja je bolja nego ikada od neovisnosti Hrvatske kada govorimo o kaznenim djelima, razbojništvima, teškim krađama, istaknuo je.


Ministar rada Marin Piletić je, odgovarajući na upit zastupnika, najavio povećanje sredstava za projekt Zažali za 245 milijuna kuna te istaknuo da će svi koji su se javili na treći poziv, njih više od 470, biti obuhvaćeni alokacijom. Pohvalio se i podacima o zaposlenosti posebno istaknuvši mjere samozapošljavanja i sustav vaučera.

 

Naglašavajući važnost predškolskog odgoja, ministar obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako je cilj do 2027. izgraditi dodatne vrtićke kapacitete s ciljanim brojem djece 22.500 uz kasniju mogućnost dodatnih 17.500 mjesta a sve kako bi se dosegla razina EU-a s obuhvatom djece od 96 posto.

 

Kekin o Rocheu

14:44

Ivana Kekin (Nova ljevica) podsjetila je da je Plenković prije tri godine objavio da Roche u Hrvatskoj gradi ekskluzivni onkološki laboratorij, da se ta tvrtka tada obvezala financirati projekt u iznosu od 90 milijuna kuna, do svibnja ove godine trebao je biti otvoren zavod za personaliziranu medicinu, a do prosinca labos za liječenje raka. Međutim, nastavila je, vrlo brzo donesen je akcijski plan prema kojem je jedini nositelj projekta KBC Zagreb, koji je i najveći kupac Rocheovih lijekova.

 

Kekin je rekla da do danas nema ni traga ni zavodu ni laboratoriju, ni investiciji od 90 milijuna kuna, ali da KBC Zagreb šalje sve uzorke na obradu u Njemačku u Rocheov laboratorij te da ta sekvencioniranja plaća HZZO.

 

Plenkovića je pitala koliko je Roche dosad uložio od spomenutih 90 milijuna kuna te koliko je dosad primio za "praktični monopol" za navedenu pretragu.

 

Plenković je odgovorio da je to više pitanje za ministra zdravstva Vilija Beroša nego za njega, te da će Beroša zamoliti da se konzultira s KBC-om Zagreb kako bi poslali pismeni odgovor u kojoj je projekt fazi. Dodao je da je taj projekt ideje personalizirane medicine izrazito kvalitetan i dobar, u skladu s najmodernijim dostignućima najrazvijenijih država.

 

Benčić je primijetila da joj Plenković nije odgovorio, "kao ni većini kolega". Među ostalim je podsjetila i da je Plenković osobno s Rocheom dogovorio poklanjanje aparata za PCR testiranje Klinici za zarazne bolesti Fran Mihaljević, ali da taj aparat može koristiti samo Rocheove reagense, za što je toj tvrtki bez javne nabave otišlo 72 milijuna kuna.

 

- Umjetnica, zastupnica, građanka neće biti zdrava, ali će Roche biti pun para. I što ćemo sad, premijeru?, zaključila je Kekin.

 

Kapulica i Grlić Radman protiv Milanovića

14:31

Mario Kapulica (HDZ) kritizirao je Zorana Milanovića vezano za rat u Ukrajini i položaj Hrvata u BiH, rekavši da nije jasno kakvu vanjsku politiku, s kojim ciljevima, partnerima i učincima, predsjednik Republike vodi. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da su već višekratno ukazali na štetnost Milanovićevih izjava i postupanja, te da im je to otežalo neke aktivnosti kako bi osvijestili i internacionalizirali obespravljen položaj Hrvata u BiH. Ustvrdio je i da je politička scena u BiH radikalizirana te da bi bošnjačka strana trebala pokazati više razumijevanja i naći određeno rješenje s predstavnicima hrvatskog naroda.

 

"Da li se" ministru Paladini?

14:13

Domagoj Hajduković (nezavisni, klub Socijaldemokrata) rekao je da su do njega došle informacije da se ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanu Paladini, koji bi trebao voditi proces obnove, "više ne da". Također je ustvrdio da "nema šanse da ćemo potrošiti novac koji smo dobili od EU-a za sanaciju šteta od potresa u produženom roku, do lipnja 2023.", no Plenkovića je ipak pitao može li garantirati da ćemo do tog roka novac ipak potrošiti.

 

Plenković je prisutnog Paladina pitao je li istina da mu se "ne da", na što je ministar odgovorio da apsolutno nije, a na Plenkovićevo pitanje "Hoćemo li potrošiti pare" odgovorio je: "Veliku većinu, a potrudit ćemo se da potrošimo sve".

 

Premijer je također rekao da, da nije bilo njihove vlade, ne bi ni dobili 680 milijuna eura za obnovu Zagreba i 320 milijuna eura za obnovu Banovine.

 

- A da nije bilo mene osobno, ne bi produžili taj rok još godinu dana. To vam mogu garantirati 300 posto, rekao je Plenković.

 

Složio se s da je proces obnove sporiji nego što bi htio, ali je poručio da je zadaća svih da se angažiraju i da se sve skupa ubrza.

 

Hajduković je rekao da bi spomenuta sredstva dobila svaka vlada na čijem se teritoriju dogodila takva stvar, kao i da je produžetak isposlovao samo zato što nisu bili sposobni potrošiti taj novac u roku. Također je rekao da su svi koji imaju izbora otišli s potresom pogođenih područja, a da su ostali oni koji nemaju izbora - uglavnom starija populacija.

 

Pavliček: Hrvatska se pretvara u zemlju staraca

13:33

Marijan Pavliček (Suverenisti) osvrnuo se na popis stanovništva i pad broja stanovnika, izrazivši žaljenje što se Hrvatska "pretvara u zemlju staraca, sa sve manje djece" te upozorivši da ćemo vrlo vjerojatno sljedećih 30-40 godina imati "kolaps mirovinskog sustava". Plenkovića je pitao što planira učiniti kako bi se demografski trendovi ublažili ili zaustavili.

 

Plenković je rekao da je negativni prirodni priraštaj hrvatska realnost koja traje zadnjih 70-ak godina te da nismo jedini s tim problemom. Rekao je da je iseljavanje olakšano zbog članstva u EU-u. Rekao je da su izašli s projektom Slavonija, Baranja i Srijem, izdvojili pozamašna financijska sredstva i poduzeli "brojne mjere demografske politike".

 

- Ono što je ključ - ključ je promjena ozračja i mentaliteta. To je po mom dubokom uvjerenju najteže i najkompliciranije. Materijalne prilike - da, poticaji - da, olakšice - da, stupnjevane porezne olakšice - isto tako da, sve moguće beneficije i dobre prakse drugih zemalja koji potiču da obitelji imaju više djece treba činiti. Međutim, ako se ne dogodi taj kvalitativni mentalitetni pomak, to jako teško ide, rekao je Plenković.

 

Pavliček je podsjetio da su predlagali mjeru majka odgajateljica na razini cijele Hrvatske. Rekao je da ljudi najviše odlaze zbog nepravednog sustava jer je Hrvatska postala "država samo za povlaštene", kao i da obnova na Banovini nakon potresa nije krenula kako treba.

 

Beroš o Čavajdi: Nije bila floskula kad sam rekao da me nazove

13:05

Odgovarajući na pitanje Ivana Ćelića (HDZ), ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je reforma zdravstvenog sustava potrebna, da je planiraju i da je već sada utemeljena.

 

Reagirajući na ranije pitanje Katice Glamuzine (nezavisna, klub Socijaldemokrata), koja je Plenkovića upitala za broj Beroševa telefona - referirajući se na Beroševu izjavu o tome da ga je Mirela Čavajda, pacijentica čiji je slučaj s pobačajem prije nekoliko mjeseci okupirao pozornost hrvatske javnosti, trebala nazvati u vezi svog problema - Beroš je rekao da su on kao ministar i ministarstvo na raspolaganju svim pacijentima.

 

- Ovo nije bila floskula kada sam rekao da me nazove - ne mene osobno, nego ministarstvo - gospođa čiji se slučaj, vidim ponovno politizira, rekao je Beroš.

 

Rekao je da je u okviru mogućeg provedena procedura, da je Čavajda po svojoj želji otišla postupak prekida trudnoće obaviti u inozemstvu jer se on u ovom trenutku ne radi u RH, te da je taj postupak plaćen u razomnom roku. Dodao je da je sve provedeno sukladno pravilima i zakonodavnom okviru.

 

Ahmetović o cijeni po kojoj Ina prodaje naftu i plin MOL-u

12:53

Mirela Ahmetović (SDP) pitala je ministra gospodarstva Davora Filipovića po kojoj cijeni Ina prodaje hrvatsku naftu i plin mađarskom MOL-u, a po kojoj drugim poduzećima.

 

Filipović, koji je ustvrdio da se radi o benignom pitanju, rekao je da je cijena po kojoj Ina prodaje naftu Mađarskoj za prva tri mjeseca ove godine bila sukladna tržišnim cijenama. Dodao je da zna konkretan broj, ali da ga ne može iznijeti jer se radi o poslovnoj tajni.

 

Ahmetović je rekla da je poslovna tajna uobičajena Plenkovićeva mantra kad ga pitaju o cijeni hrvatske nafte i plina.

 

Između ostalog rekla je da joj je nevjerojatno da se Plenković izmiče od odgovornosti za uplitanje u poslovnu politiku Ine, s obzirom na to da, kako je ustvrdila, javnost zna da je on naredio potpisivanje memoranduma o izvozu hrvatske nafte i plina.

 

Benčić o Ini

12:21

Sandra Benčić (Možemo!), koja se zbog oboljenja od COVID-a javila videovezom, rekla je da je odluka o zatvaranju Rafinerije u Sisku donijeta u vrijeme Plenkovićeve vlade. Plenkovića je pitala je li oko zatvaranja ikada bio konzultiran od članova Uprave ili Nadzornog odbora Ine i je li o tome razgovarao s bilo kojim članom mađarske vlade, te koja je bila njegova politička pozicija po tom pitanju.

 

Plenković je rekao da je privatizacija Ine krenula u SDP-ovoj vladi koju je vodio Ivica Račan, a da je drugi dio napravljen u vladi HDZ-ovog Ive Sanadera, te da je netko drugi nekada davno, što nema nikakve veze s njim ni njegovom vladom, odlučio o tome kako se upravlja Inom.

 

- Nikakvih razgovora s bilo kime u mađarskoj vladi, barem što se mene tiče, nije bilo o tome kako će kompanija funkcionirati, rekao je Plenković.

 

Rekao je da se procesi donose unutar kompanije, kao i da je činjenica da bi bilo bolje da Ina nikad nije privatizirana.

 

Nino Raspudić (nezavisni, klub Mosta) ponovno je pozvao povredu Poslovnika kritizirajući Plenkovića zbog neodgovaranja na pitanje, za što je dobio i drugu opomenu.

 

Benčić se složila da nije dobila odgovor na jednostavno pitanje o konzultiranju.

 

- Nezamislivo je da vi o tome s premijerom Orbanom niste razgovarali, a ako niste, onda je to još veći problem od činjenice da niste iznijeli decidirani politički stav da je za RH i za vas kao premijera te zemlje neprihvatljivo da se zatvori sisačka Rafinerija prije nego se u potpunosti modernizira riječka, rekla je Benčić.

 

Pitala ga je i kako je dozvolio Ćoriću da u ljeto 2018. godine supotpiše memorandum kojim se konstatira da će Ina uložiti maksimalne napore da poveća količinu transportirane sirove nafte od JANAF-ovog terminala u Omišlju prema Mađarskoj i Slovačkoj.

 

Prkačin o ustanku u Srbu

12:02

Ante Prkačin (Domovinski pokret) kritizirao je financiranje obilježavanja ustanka u Srbu 27. srpnja 1941., rekavši da to nije bio nikakav dan antifašističke borbe, već da su tada "lokalni Srbi poklali sve hrvatsko". Plenković, koji je Prkačinu spočitnuo okrenutost prošlosti, rekao je da je važna sastavnica politike njegove vlade nastojanje da naprave iskorake u pomirbi i suživotu sa srpskom manjinom u Hrvatskoj. Pozvao je Prkačina kao nekoga tko ima autoritet na desnici da bude generator suživota prema budućnosti, pa makar inzistirao na temama koje su teške, ali vođene istinom. Naposljetku je najavio odgovor o tome kako se sufinancira obilježavanje.

 

Prkačin se opisao kao osobu s velikim razumijevanjem prema sugrađanima srpske nacionalnosti, rekavši da je 15 njegovih prijatelja Srba ostalo u hrvatskoj vojsci, dok je samo jedan otišao na drugu stranu, ali da ga to ne sprječava da ozbiljno uđe u hrvatsku povijest.

 

Na Plenkovićev odgovor reagirao je i Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti), koji je rekao da Plenković vrijeđa zastupnike i širu javnost te kritizirao financiranje iz proračuna parastosa srpskim žrtvama u Borovu selu od 1991. do 1995. Dobio je dvije opomene jer nije bila riječ o povredi Poslovnika i jer je nastavio govoriti nakon isteka vremena.

 

Kuzmanić o plinskoj aferi

11:47

Odgovarajući na pitanje Matka Kuzmanića (Klub zastupnika Socijaldemokrati) o plinskoj aferi, Plenković je kao netočne odbacio insinuacije o krivnji bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića i sebe.

 

Kuzmanić je rekao da ne zna gdje se Plenković nazvao prozvanim, ali da su njegova dva prethodnika (Ivo Sanader i Tomislav Karamarko) otišla i završila svoju političku karijeru upravo na Ini.

 

Daus o bespravnoj gradnji u Istri

11:39

Emil Daus (IDS) upozorio je na bespravnu gradnju i krčenje šuma u Istri, a Plenkovića pitao je li Vlada napokon spremna spustiti ovlasti građevinske inspekcije na županiju i gradove i kazneno goniti bespravne graditelje.

 

Plenković je rekao da je od 1. travnja 2019. do 23. rujna 2022. u Istarskoj županiji zaprimljeno 3665 podnesaka u području nadzora građenja, od kojih se 2455 odnosi na nezakonitu gradnju, te da je obavljeno 1593 nadzora građenja i doneseno 1378 rješenja s osnovom nepravilnosti u području građenja. Naveo je i da je temeljem postupanja građevinske inspekcije uklonjena 121 nezakonita građevina.

 

Ustvrdio je da je Daus dobro dijagnosticirao da se u županiji događaju stvari koje nisu normalne te da će na temelju njegova upita dodatno zadužiti Državni inspektorat da intenziviraju svoje aktivnosti.

 

Daus je rekao da inspektorat doista nešto bio na terenu, ali da je to nedovoljno.

 

Martinčević o Stričakovom incidentu

11:23

Natalija Martinčević (Reformisti) rekla je da u Vladinom paketu mjera nedostaju dvije bitne mjere - obveza usklađivanja mirovina sa stopom inflacije i podizanje neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna. Plenković je rekao da su itekako pokazali koliko su im važni sugrađani zrelije dobi, podsjetivši na mjere jednokratne pomoći umirovljenicima i indeksaciju mirovina. Rekao je i da u ovom trenutku imamo 1,8 milijuna ljudi koji su izvan poreznih škara poreza na dohodak.

 

Martinčević je Plenkovića pitala i o eventualnoj ostavci HDZ-ovog varaždinskog župana Anđelka Stričaka nakon sudjelovanja u sukobu u Varaždinu prošlog vikenda u ranim jutarnjim satima. Premijer je odgovorio da je Stričak bio žrtva u tom incidentu, za koji je rekao da bi bilo puno bolje da se nije dogodio. Martinčević je pak istaknula da u policijskom izvješću ne piše da je Stričak bio žrtva, već da je prijavljen za vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika te prekršajno prijavljen za remećenje javnog reda i mira. Dodala je da Striček ima dugu povijest pojavljivanja u crnim kronikama, da se protiv njega vodio proces za obiteljsko nasilje te da je bio prijavljen za silovanje (što je Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu lani odbacilo).

 

Vrkljan o veleposlaniku SAD-a u Hrvatskoj

10:59

Milan Vrkljan (Pravedna Hrvatska) pitao je Plenkovića kako to da SAD dvije godine nije imenovao svog veleposlanika u Hrvatskoj i je li jedan od razloga to što Hrvatska nije uspjela zaštititi Hrvate u BiH. 

 

Plenković je rekao da je to njihova odluka te da misli kako je to stvar šire aktivnosti američke administracije. Poručio je i da je SAD jedna od ključnih zemalja Kvinte koja je apsolutno za ravnopravnost Hrvata u BiH.

 

Vrkljan je rekao da se Hrvatska dobro pozicionirala što se tiče vanjske politike.

 

Vidović o sisačkoj Rafineriji

10:44

Davorko Vidović (NZ, klub Socijaldemokrati) pitao je Plenkovića zašto je donio odluku o zatvaranju sisačke Rafinerije, a premijer je u odgovoru istaknuo da je Vidović bio ministar u vladi Ivice Račana te ga pitao tko se sjetio da se ide u privatizaciju Ine.

 

- Nikakve strateške odluke mene, moje vlade o tome nema. Nije bilo, rekao je Plenković.

 

Rekao je i da su prije više od godinu dana mađarskoj strani ponudili odgovarajuću cijenu za ono što je bila stvarna vrijednost MOL-ovog udjela u Ini, ali da oni na to nisu pristali. Ustvrdio je da način upravljanja Inom donosi ovakve strašne afere te izrazio žaljenje što se na tu kompaniju ne može osloniti kao na HEP da iznese dio krize kao državna kompanija.

 

Vezano za primjedbu o Račanovoj vladi, Vidović je rekao da je odluka da se ide u strateško partnerstvo s MOL-om, iz brige da Hrvatska ima dvije rafinerije, bila najpoštenija i najtransparentnija.

 

- Sve ono što se događalo s Inom događalo se u vladama koje su išle iza toga, dodao je.

 

Troskot: Bračni regulatorni uhljebarij i hvarski kartel

10:29

Zvonimir Troskot (Most) rekao je da je za vrijeme Plenkovićeve vladavine HERA postala "bračni regulatorni uhljebarij", utvrdivši da su Alenku Kinderman Lončarević za članicu Upravnog vijeća HERA-e postavili njezin suprug i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, kojeg je nazvao "najvećim zlom elektroenergetskog sustava u RH" nakon Tomislava Ćorića. Plenkovića je upitao što će učiniti da nas zaštiti od njih i sebe samog.

 

Plenković je Troskotu spočitnuo što ga je nazvao najopasnijim čovjekom u Hrvatskoj, pa uzvratio podacima o povećanju zaposlenosti, prosječne plaće, minimalca i mirovina u svojim mandatima, budućem ulasku u Schengen, osiguravanju europskog novca...

 

- Ja vjerujem da se vi nas u biti jako bojite kad čujete sve ovo radi čega smo mi opasni, poručio je.

 

Rekao je da ljude koje je Troskot spomenuo ne poznaje, ali da HEP na svoja leđa stavlja to da će poduzetnici plaćati jeftiniju struju nego inače i da će građani jesen i zimu prebroditi kao da krize nema.

 

Sabina Glasovac (SDP) pozvala je povredu Poslovnika ustvrdivši da je premijer održao politički govor i bezobrazno izbjegavao odgovor, na što je Jandroković rekao da nije propisano što ni kako predstavnik Vlade mora odgovoriti na zastupnička pitanja. Katarina Peović (RF) optužila je Plenkovića za omalovažavanje cijelog hrvatskog naroda i manipuliranje statističkim podacima, ustvrdivši da imamo jednu od najnižih stopa zaposlenosti u Europi te da je naša prosječna plaća bijedna, na što joj je Jandroković dao opomenu rekavši da nije bilo povrede Poslovnika.

 

- Nema propisa kako se odgovara. Mogao je govoriti u te četiri minute što god je htio, i onda zastupnik ima mogućnost komentara, rekao je Jandroković.

 

Arsen Bauk (SDP) rekao je da Plenković vidi tko mu postavlja pitanja, ode na Google i vidi što je taj govorio pa onda bez obzira na pitanje govori po svome.

 

- Pa predlažem da sljedeći put umjesto premijera dođe Google ili da jednostavno snimi video kad vidi tko mu postavlja pitanje, rekao je Bauk, koji je također dobio opomenu.

 

Hrvoje Zekanović (HDS), koji je nedavno postao dio vladajuće većine, rekao je da kolege iz SDP-a, pa čak i Radničke fronte, danas svesrdno brane kolege iz Mosta. Također je dobio opomenu.

 

Opomenu je dobio i Branko Bačić (HDZ), koji je rekao da su oporbeni zastupnici dobili što su tražili jer su imali priliku prije 15 dana postavljati pitanja ministrima, ali nisu htjeli jer su željeli da im na pitanja odgovara premijer.

 

Troskot je naposljetku rekao da nije zadovoljan Plenkovićevim odgovorim, citirajući izreku "Država - to sam ja". 

 

- Ono što ja vidim jest utjelovljenih 60 milijardi u vašoj personi korupcije koliko se na godini ukrade u RH, što je 13,52 posto BDP-a. Ja ne znam koji gospodarski rast vi možete imati da nadoknadite korupciju, rekao je.

 

Ustvrdio je i da elektroenergetski sustav u RH vode spomenuti bračni regulirani uhljebarij zajedno s "hvarskim kartelom" na čelu s Barbarićem koji, kako je rekao, uživaju političku potporu Plenkovića i glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, koji također dolazi s Hvara.

 

- HEP je vrlo vjerojatno nova sljedeća afera, rekao je Troskot, upozorivši da se na PLC brojilima vrlo vjerojatno izvlači veliki novac.

 

Hajdaš Dončić: HDZ-ovci s prstima u kriminalu

10:01

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) pitao je premijera Andreja Plenkovića zašto se uvijek netko tko je član njegove stranke nađe s prstima u kriminalu, referirajući se na afere u koje su bili umiješani HDZ-ovci.

 

Plenković je uzvratio kritiziranjem SDP-a zbog izbacivanja članova iz stranke ironično mu čestitajući. Zatim je rekao da borba korupcije podrazumijeva nezavisan, samostalan i nepristran rad policije, USKOK-a i DORH-a.

 

- Ne vodimo računa o tome da zovemo ministra policije ili ravnatelja policije ili državnu odvjetnicu - "'Ajde dođite malo na briefing da čujemo što se to zbiva u tajnim izvidima pa da javimo možda nekom našem poznatom" - kao što ste vi vjerojatno činili - "'Aj pusti njega". Toga nema, rekao je Plenković.

 

Hajdaš Dončić rekao je da je zadovoljan kako Plenković prati SDP, ali da nije dovoljno inovativan te da se reciklira - "Ali bit će bolje, Andrej".

 

Rekao je da se kriminal ne događa sam po sebi, već kada netko dopusti da osobe koje imaju takve sklonosti dođu u određene agencije ili ustanove.

 

Filipović: Neće biti nikakvih nestašica

09:52

Dragana Jeckov (SDSS) upitala je hoće li doći do nestašice proizvoda čija je cijena ograničena mjerama Vlade, a ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da neće biti nikakvih nestašica.

 

- I dalje ćemo pomagati onima kojima bude potrebno, poručio je.

 

Jeckov je rekla da je važno da država kontrolira da trgovci osiguraju dovoljnu količinu neophodnih proizvoda jer ćemo jedino tako imati mirnu jesen i zimu.

 

Vidović Krišto izbačena iz sabornice

09:46

Miro Bulj (Most) pozvao je povredu Poslovnika i rekao da je sjednice besmislena te da se nakon "neviđene pljačke" u Ini jedino trebalo raspravljati o ostavci Vlade i samoraspuštanju Sabora, nakon čega je dobio dvije opomene jer po predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću nije bilo povrede Poslovnika.

 

Karolina Vidović Krišto (NZ) također je pozvala povredu Poslovnika rekavši da je još u prosincu uputila dopis da je Danijel Žamboki, donedavni predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, krivotvorio svoj životopis, a da Jandroković nije reagirao i nije uvrstio točku u dnevni red. Dobila je tri opomene i izgubila pravo govora.

 

- Završit ćete kao vaš idol Sanader jer kršite zakon. Ovo nije Sjeverna Koreja, već Hrvatska, rekla mu je Vidović Krišto, zbog čega joj je Jandroković odredio napuštanje sabornice.

 

Potom je reagirao i Bulj, koji je zbog toga dobio treću opomenu.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/aktualno-prijepodne-9840181

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.