Vlada proglasika kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj

Vlada proglasika kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku o kraju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, slijedom odluke Svjetske zdravstvene organizacije o kraju pandemije nakon više od tri godine, istaknuo je premijer Plenković. "Važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih 100 godina, izvučemo pouke u daljnjim suočavanjima s potencijalnim krizama ovoga tipa", poručio je.

Otvarajući današnju, 215. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.  
Ranije ovoga tjedna obilježen je Dan Europe, a premijer Plenković podsjetio je na, kako je rekao, vizionarsku Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine kojom su postavljeni temelji današnje Europske unije. Tadašnja Europa, podijeljena između demokratskog i komunističkog bloka, dodao je, tek je sanjala o ujedinjenju kakvo imamo danas, više od 70 godina kasnije.  
Hrvatska je danas dio projekta, koji uz Sjedinjene Američke Države i Kinu čini jedan od tri najsnažnija svjetska gospodarstva.  
"Europska unija je globalni primjer demokratskih standarda i u zajedničkom i solidarnom djelovanju nastojimo da svi građani diljem Europe žive u što boljim uvjetima i sa što boljim standardom", istaknuo je premijer Plenković.
 
U završnoj smo fazi apsorpcije sredstava za obnovu iz Fonda solidarnosti
 

U prvih deset godina članstva, dodao je, Hrvatska je i jedina zemlja koja je istoga dana ušla u Schengenski prostor i europodručje, kao dvije dublje integracije.  
Podsjetio je i na velika bespovratna sredstva koja su Hrvatskoj na raspolaganju za ovo desetljeće – 15 milijardi eura iz Višegodišnjeg financijskog okvira i 10 milijardi iz Instrumenta EU iduće generacije.  
"U samoj smo završnoj fazi apsorpcije sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu od potresa", istaknuo je.   
Naveo je da je za obnovu nakon petrinjskog potresa dosad iskorišteno 321 milijun eura, a za obnovu nakon zagrebačkog potresa 551 milijun eura. Preostalo je potrošiti 132 milijuna eura u narednih 45 dana, što će se ovom dinamikom sigurno i ostvariti.  
Nakon što se u cijelosti potroše ova sredstva, dodao je, obnova će se nastaviti financirati s milijardu i 200 milijuna eura iz Instrumenta EU iduće generacije, kao i sredstvima iz proračuna te zajmovima.
 
Prvih 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji
 
Govoreći o prvih deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, premijer Plenković naveo je nekoliko važnih podataka.  Prvo, BDP je danas na 73 posto prosjeka Europske unije, a ranije je bio na 61 posto.  
Zatim, broj zaposlenih povećan je za 18 posto, a stopa zaposlenosti povećana je s 57 na 70 posto, dok stopa nezaposlenosti iznosi samo 6,2 posto.  
Bilježi se i rast mirovina, rast plaća i rast BDP-a, pri čemu je minimalna plaća povećana za 70 posto. Broj osoba u riziku od siromaštva smanjen je za 40 posto.  
Prihodi u turizmu su udvostručeni, kao i devizne pričuve, a strana ulaganja su učetverostručena.
 
Odluka o kraju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj
 

Od ostalih aktivnosti izdvojio je sudjelovanje potpredsjednika Božinovića na skupu Paneuropske unije povodom obilježavanja 10. godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman sudjelovao je na krunidbi kralja Charlesa III. Održana je i komemoracija u povodu smrti bivšeg predsjednika Vlade Nikice Valentić.  Na telefonskoj sjednici Vlade u ponedjeljak utvrđene su najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a cijene su, zahvaljujući mjerama Vlade, sada na dobroj razini i za 20-ak centi povoljnije nego što bi bile bez njih.  
Otvoren je Centar Nikole Tesle u Karlovcu, vrijedan 6,5 milijuna eura. 
Od odluka s današnje sjednice Vlade izdvojio je onu o financiranju najamnine za privremeno stambeno zbrinjavanje stradalnika u potresu.Donijet će se i odluka o kraju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, slijedom odluke Svjetske zdravstvene organizacije o kraju pandemije nakon više od tri godine.  
"Važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih 100 godina, izvučemo pouke u daljnjim suočavanjima s potencijalnim krizama ovoga tipa", poručio je premijer Plenković i dodao da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo objaviti nove preporuke kako se ponašati u novim okolnostima u vezi toga virusa.
 
Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i Zakon o socijalnoj skrbi
 
Danas je u javno savjetovanje upućen Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, podsjetio je. Najavio je da će se u javno savjetovanje uputiti i Zakon o socijalnoj skrbi, kojim će se povećati naknade za roditelje njegovatelje.  
Za roditelje njegovatelje koji njeguju jedno dijete naknade će se povećati s 530 eura na 663.  
Za roditelje njegovatelje koji njeguju jedno dijete koje se radi zdravstvenog stanja ne može uključiti u programe u zajednici s 597 na 796 eura.  Za roditelje njegovatelje koji samostalno njeguju dvoje ili više djece sa 796 na 995 eura.  
Novim prijedlogom proširuje se pravo i na osobe s poremećajima autističnog spektra četvrtog stupnja.  Sada se roditeljima njegovateljima, koji do sada nisu smjeli raditi, nudi mogućnost rada putem ugovora o djelu ili autorskih ugovora.  
Dodatno, osigurava se pravo primanja naknade roditeljima njegovateljima u slučaju smrti djeteta još deset mjeseci.  
Ukida s i institut zabilježbe, ne samo s jedine nekretnine nego sa svih nekretnina.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.