Predsjednik Vlade primio je predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

PREMIJER PEIMIO PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE VIJEĆA EUROPE

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Michelea Nicolettija koji boravi u Zagrebu u povodu održavanja, u Hrvatskome saboru, sastanaka Biroa, Predsjedničkog i Stalnog odbora Parlamentarne skupštine u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo prvim hrvatskim šestomjesečnim predsjedanjem Odborom ministara Vijeća Europe, koji je Hrvatska preuzela 18. svibnja od Danske. Predstavio je četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja: borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštitu i promicanje kulturne baštine.

 

Nicoletti je pohvalio odličnu organizaciji sastanaka Parlamentarne skupštine u Zagrebu i naglasio da Hrvatska preuzima predsjedanje u turbulentnom vremenu s mnogim izazovima pred Vijećem, naglasivši kako je Vijeće Europe uvijek bila ključna organizacija za određivanje normi na polju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava diljem Europe. Predsjednik Vlade je istaknuo da će Hrvatska, kao predsjedavateljica, nastojati poticati dijalog i pridonijeti prevladavanju teškoća s kojima se organizacija trenutačno suočava.

 

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bile potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, te Sanja Putica, zastupnica u Hrvatskom saboru i voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

 

Vijeće Europe, koje je osnovano 1949., najstarija je europska organizacija i ima sjedište u Strasbourgu. Glavni su joj ciljevi jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. Vijeće Europe broji 47 država članica, a Hrvatska je punopravna članica od 6. studenog 1996. godine. Od svibnja do studenog ove godine, Hrvatska prvi put predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.