Predsjednica Grabar Kitarović u trodnevnom posjetu Albaniji

PREDSJEDNICA ALBANIJA

Na poziv predsjednika Republike Albanije Ilira Mete predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u trodnevnomu državnom posjetu Republici Albaniji. Nakon srdačnog dočeka  od strane predsjednika ilira Mete, drugi dan državnog posjeta Republici Albaniji predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je susretom s predsjednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom te predsjednikom Parlamenta Gramozom Ruçijem. U nastavku državnog posjeta Republici Albaniji predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je luku Drač gdje je predstavljeno pokretanje projekta UN-ovog programa za razvoj (UNDP), koji financijski potpomaže i Hrvatska, o "Upravljanju morskog i obalnog onečišćenja za pojačanu sigurnost na moru u skladu s pomorskim zakonima i politikama EU-a".

 Nakon svečanog dočeka bilo je riječi o bilateralnoj gospodarskoj suradnji Hrvatske i Albanije koja je u stalnom je usponu, a jedan od preduvjeta za njezino značajno proširenje je bolja prometna povezanost, počevši od realizacije Jonsko-jadranske autoceste do uspostave trajektnih i direktnih zrakoplovnih linija, složili su se predsjednica Grabar-Kitarović i njezin albanski domaćin, predsjednik Ilir Meta.

  Jedna od tema dvoje predsjednika bio je i problem onečišćenja Jadrana, posebice vidljivog u zimskim mjesecima zbog vjetrova i morskih struja. Predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula strateški značaj zaštite Jadranskog mora, s obzirom na veliku ovisnost hrvatskog gospodarstva o turizmu. Kazala je i da je poglavlje o zaštiti okoliša u pregovaračkom procesu pristupa Albanije Europskoj uniji jedno od "najsloženijih" i izrazila volju i spremnost da hrvatska strana pomogne Tirani oko tog gorućeg pitanja. Prema njezinim riječima, dvije države će na tome raditi i uz pomoć UNDP-a.Albanija želi ispuniti sve uvjete i provesti sve potrebne standarde za rješavanje problema onečišćenja Jadrana. Ovo je početak naše duge suradnje po tom pitanju", kazao je albanski Predsjednik i dodao da u cijeli proces želi uključiti i Crnu Goru.

 Predsjednik Meta zahvalio je hrvatskoj Predsjednici na velikoj potpori Albaniji na njezinom putu prema pristupanju Europskoj uniji, a kao jednu veliku sponu između dviju naroda je spomenuo i nacionalne manjine. "To su moćni povezujući mostovi kada je u pitanju bliskost dvaju naroda", kazao je i istaknuo "izvanredno, stoljetno prijateljstvo Hrvatske i Albanije".Hrvatska Predsjednica je istaknula kako je albanska manjina primjer uspješne uključenosti te da je "važan čimbenik utkan u tkivo hrvatskog društva". Istaknula je doprinos pripadnika albanske manjine u borbi Hrvatske za samostalnost. "Od 18.000 Albanaca koji su 1990. živjeli u Hrvatskoj, njih 2500 su bili dragovoljci u Domovinskom ratu. Nažalost, poginulo ih je 87, 386 je teško ranjeno, a 37 se i dalje vode kao nestali", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. 

Predsjednik Republike Albanije Ilir Meta nije zaboravio čestitati na "izvanrednom uspjehu hrvatske nogometne momčadi" na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Dodao je kako taj uspjeh nije važan samo za Hrvatsku već i ostale zemlje u susjedstvu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.