Premijer u Šibeniku: U našem mandatu ugovorili smo 53 posto sredstava iz EU financijske omotnice

PREMIJER ŠIBENIK

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Šibeniku na konferenciji „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“. U izjavi za medije, istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da je dosad ugovoreno 53 posto sredstava iz aktualne EU financijske omotnice, koja iznosi 10,7 milijardi eura.Naglasio je da je veliki dio tih sredstava namijenjen za Slavoniju. "U dvije smo godine mandata ove Vlade - od listopada 2016. kada smo zatekli devet posto ugovorenih sredstava iz ove financijske omotnice - ugovorili 53 posto", poručio je.

Predsjednik Vlade kazao je da postupno - ne samo kroz najvidljiviji projekt ove financijske perspektive, Pelješki most, koji će biti trajan spomenik prvih godina članstva u Europskoj uniji - idu i ostali projekti, smanjivanje nejednakosti i ubrzani razvoj svih hrvatskih županija i regija, kako bi dostigle one unutar Europske unije koje su razvijenije.

"U mandatu ove Vlade za regionalni razvoj izdvojeno je 700 milijuna kuna", dodao je te izdvojio donošenje zakona o potpomognutim područjima, zakona o stambenom zbrinjavanju na tim područjima, zakon o otocima, ali i najavio je da će uskoro i zakon o gradu Vukovaru."Partnerstvo, povjerenje i dobro poznavanje prioriteta svih dijelova Hrvatske krasi odnos intenzivne suradnje između naše Vlade, naših župana, gradonačelnika, načelnika i svih ostalih dionika korištenja europskih fondova", ocijenio je.

Treba vrlo jasno vidjeti činjenice i onda donositi zaključke

Na pitanje novinara je li normalno da se jedan pravosudni spis izgubi i treba li za to netko odgovarati, predsjednik Vlade Plenković je odgovorio: “Nije i treba”.Upitan da komentira optužbe oporbe "da se radilo o zataškavanju", predsjednik Vlade je odgovorio da to ne zna."Treba utvrditi. Očekujem od glavnog državnog odvjetnika da, nastavno na ono što je rekao jučer, dodatno pojasni tu situaciju", kazao je.Istaknuo je da je Vlada, vezano uz smjer kojim želi da ide društvo i država, vrlo decidirana i jasna."Ovo su teme koje su se otvorile bez ikakvog upliva mene, bilo koga tko je povezan sa mnom, vodstva HDZ-a ili Vlade. Ovo treba rasvijetliti i raščistiti. Nekada imam dojam da nema toga što se nije dogodilo u hrvatskoj tranziciji - od gospodarstva pa i ovakvih tema, a da se ne vraća na dnevni red baš u naše vrijeme. I raščišćavat ćemo - nemam ja tu nikakvih dilema, dapače. Ovo nisu stvari koje se donose na temelju dojma, na temelju kontekstualnih elemenata. Treba vrlo jasno vidjeti činjenice, tada možemo donositi zaključke", zaključio je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.