Najnoviji podaci o smanjenju javnoga duga i suficitu proračuna potvrda su odgovornog vođenja javnih financija, ističe Premijer

premijer

Najnoviji podaci o smanjenju javnoga duga i suficitu proračuna potvrda su odgovornog vođenja javnih financija istaknuo je Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade osvrnuvši se na aktualne teme u proteklome tjednu. Najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku i  Eurostata  o proračunu i javnom dugu Hrvatske ocijenio je dobrima i pozitivnima te istaknuo da bi dug trebao i dalje padati, ali da treba vidjeti kakve će reperkusije na financijsko stanje imati jamstva Uljaniku.Govoreći o sastanku Europskog vijeća izdvojio je nekoliko važnih poruka. Prva se odnosila na situaciju u Bosni i Hercegovini nakon izbora, pri čemu je predsjednik Vlade kolegama u Vijeću iznio hrvatsko viđenje poštivanja Daytonskog sporazuma i činjenicu da se to na ovim izborima, po treći puta, nije dogodilo.Ponovio je kako to nije dobro ni za funkcioniranje Bosne i Hercegovine ni za ravnopravnost triju konstitutivnih naroda.
„Ovakva vrsta senzibiliziranja koristi da naši partneri unutar Europske unije pomognu u daljnjim procesima koji bi trebali dovesti do pravičnoga izbornog zakona, koji bi trebao osigurati legitimnu zastupljenost sva tri naroda u svim institucijama“, dodao je.

Hrvatska se zalaže za ispregovarani Brexit 

Čelnici Europske unije raspravljali su i o Brexitu. Premijer Plenković kazao je kako su pregovori trenutno u zahtjevnoj fazi pri čemu je ključna tema kako postići dogovor o režimu na granici između Irske i Sjeverne Irske.To pitanje trenutno predstavlja najveći prijepor, pojasnio je, o tome hoće li se postići takozvani ispregovarani Brexit ili će doći do scenarija u kojem će Velika Britanija 30. ožujka postati takozvana treća država.
Hrvatska se, dodao je, zalaže za postizanje dogovora kako bi se izbjegao taj drugi, neželjeni scenarij.

Razgovarali su o migracijama i unutarnjoj sigurnosti, a premijer je sudjelovao i na sastanku na vrhu Europodručja na kojem je predstavio hrvatske aktivnosti u provođenju Strategije za uvođenje eura.

Država uprihodila više nego je potrošila

Osvrnuo se na najnovije podatke za 2017. godinu Državnog zavoda za statistiku i Eurostata.„Suficit opće države bio je 3,15 milijardi kuna, dakle veći nego što su bile naše procjene ranije. To je još jedna potvrda odgovornog vođenja javnih financija u prošloj godini“, naglasio je i dodao kako je unatoč svim izazovima i unatoč velikom poreznom rasterećenju, koje se i dalje nastavlja, država uprihodila više nego što je potrošila.U prilog dobrim rezultatima govori i podatak o javnom dugu, koji je bio na 77,5 posto BDP-a.„Po našim projekcijama u ovom trenutku on bi do kraja godine trebao doći ispod 75 posto, odnosno oko 74,5. S tim da još treba vidjeti kakve će reperkusije na naše financijsko stanje imati sve obveze koje se tiču jamstava vezanih uz Uljanik grupu, o čemu ćemo danas čuti izvješće ministra Marića“, napomenuo je predsjednik Vlade.Od ostalih tema, izdvojio je obilježavanje 140. obljetnice Crvenoga križa, izrazivši zahvalnost za požrtvovnost svim volonterima ove organizacije koji pomažu najugroženijima u različitim situacijama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.