Premijer na DHT: Do kraja godine 19 i pol milijuna turista, 106 milijuna noćenja i više od 12 milijardi eura prihoda

HVAR DHT PREMIJER

Za posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji i gradu Hvaru predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s hvarskim gradonačelnikom Rikardom Novakom, hvarskim biskupom, mons. Petrom Palićem, a posjetio je i brod M/Y Vita u povodu Manifestacije „Zaplovimo Panonskim morem. Sudjelovao je i na završnici Dana hrvatskog turizma te uručio nagradu za turističku destinaciju godine gradu Zagrebu, istaknuvši pritom izvrsne ovogodišnje turističke rezultate.Premijer Plenković čestitao je dobitnicima, zahvalio domaćinima, svojim ministrima, gospodarstvenicima te posebno turističkim djelatnicima koji su pridonijeli najboljoj turističkoj sezoni u povijesti Republike Hrvatske. 
"Ja vam na tome iskreno čestitam", rekao je te nastavio:"Turizam za Hrvatsku ima posebno, veliko značenje i dugu tradiciju – Opatija, Hvar, vidjet ćemo tko ima dulju - za razvoj hrvatskog gospodarstva i našega nacionalnog identiteta.
Bez snažnog gospodarstva nema ni snažnog turizma
- Mjerama koje na osnovi Nacionalnog programa reformi koje provodimo na više reformskih područja, osobito poticanjem investicija i odgovornom fiskalnom politikom, nastojimo ostvariti gospodarski rast i pozitivno, poslovno okruženje za hrvatsko društvo, gospodarstvo u cjelini, kvalitetniji život naših sugrađana, a osobito i za sektor turizma. Jer bez snažnog gospodarstva nema ni snažnog turizma koji se temelji i na održivom i na odgovornom razvoju kako bi generacije koje će doći iza nas imale mogućnost uživati u dobrobitima turističke djelatnosti.Nakon lanjskih rekorda i u ovoj godini ostvarili smo izvrsne turističke rezultate.Do kraja godine možemo očekivati 19 i pol milijuna turista, 106 milijuna noćenja i preko 12 milijardi eura prihoda.To je sjajan doprinos. Hrvatski turizam da skoro 20 posto BDP-a hrvatskoj ekonomiji, istaknuo je Premije dodavi da je Hrvatska među tri najpoželjnija europska odredišta.
Naša je zemlja bolje nego ikad rangirana na svjetskoj turističkoj karti!Svrstani smo među tri najpoželjnija odredišta u Europi.Financial Times nas je istaknuo kao sedmu najzanimljiviju zemlju za ulaganje u turizam.Kad je riječ o investicijama u turizmu na razini države, bilježimo ove godine preko milijardu eura investicija, u idućoj godini procjena je Ministarstva turizma je milijarda i sto milijuna eura. Među zainteresiranima su i mnogi poznati svjetski brendovi - poput Four Seasonsa, Corinthije, Marriotta i drugih lanaca. 
Investicije u turizmu povećane za gotovo 55 posto 
Ukupno gledajući, od početka našega mandata investicije u turizmu su se povećale za gotovo 55%, prihodi od turizma prema procjenama za ovu godinu gotovo 20 posto te turistički promet za oko 16 posto.Kako bi turizam i dalje bio perjanica Hrvatske, nakon 20 godina uređujemo turistički sustav donoseći paket ključnih reformskih zakona sukladnih suvremenim trendovima i potrebama tržišta.Treba izdvojiti zakone kojima ćemo urediti sustav turističkih zajednica i zakon o turističkom zemljištu.Paket turističkih zakona koji je pripremljen ima pritom zajedničke ciljeve: decentralizirati sustav, profesionalizirati ga i pridonijeti ravnomjernom razvoju. 
Porezno rasterećenje poduzetnika 
Podsjećam kako smo krajem prošle godine donijeli odluku o poreznom rasterećenju svih poduzetnika koji svojim sezonskim radnicima osiguravaju smještaj i topli obrok. I drago nam je da su na takvu odluku poslodavci u turizmu vrlo pozitivno reagirali, na taj način se i zadržavaju i otvaraju nova radna mjesta.Time Hrvatska postaje konkurentnija i zanimljivija ulagačima.Koliko je radna snaga značajna, svjedoči i niz akcija i programa koje provodimo radi unapređenja zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu.
Riječ je o mjerama koje su i kratkoročnog i dugoročnog karaktera. Povećali smo broj kvota za strane radnike, stipendiramo naše učenike i studente.Treba posebno istaknuti i Centre kompetentnosti za koje je osigurano 500 milijuna kuna i koji predstavljaju temelj cjeloživotnog obrazovanja, kvalitete i stručnosti radne snage u turizmu. 
Našu smo zemlju učinili dostupnijom 

Uložili smo 30 milijuna kuna u program pozicioniranja Hrvatske kao aviodestinacije.Hrvatska je tako povezana s više od 70 novih redovnih aviolinija, što je dovelo do rasta ukupnog broja rotacija za 15% u odnosu na prošlu godinu.
Stvorena je pretpostavka za širenje potražnje, uz tradicionalna inozemna tržišta, i na one udaljenije poput Kine, Južne Koreje, Japana te Sjedinjenih Američkih Država odakle nam dolazi sve veći broj turista.Ujedno, sve naše zračne luke bilježe dvoznamenkast porast prometa putnika. 
Na sjednici Vlade 49 projekata 
Danas smo na Hvaru. Meni je posebno drago da smo ove Dane hrvatskog turizma dodatno oplemenili sutrašnjom sjednicom Vlade koja će imati, ne samo 49 projekata vezane za brojne hrvatske otoke, nego će imati paket zakona koji se odnose na novi Zakon o otocima i na tri zakona iz turističkoga sektora.Naime, na otocima na kojima stanuje svaki trideseti stanovnik Hrvatske, ostvareno je gotovo 26 milijuna noćenja, odnosno četvrtina svih noćenja u Republici Hrvatskoj. Toliki doprinos hrvatskom turizmu daju hrvatski otoci. Vidjet ćete sutra kada ministrica Žalac podnese izviješće o provedbi Zakona o otocima, kada se 2017. u otoke s različitih aspekata uložilo čak milijarda i 700 milijuna kuna, većinom bespovratnih sredstava, a dio toga i u kreditiranju.Najviše se ulagalo u prometnu povezanost, prometnu, komunalnu infrastrukturu i gospodarstvo.Sve je to dio naših napora da turizam kao ključna gospodarska grana bude i dalje generator rasta. Ali za sve to potrebni su ljudi, kao i svakom segmentu.
Dogodine Dani hrvatskog turizma u Osijeku
Stoga još jednom, u ime cijele Vlade i osobno želim svima zahvaliti. Rekao je naš laureat gospodin Sladoljev, da ste možda i patnici, pa neki od vas i supatnici, ali rezultati koje dajete su briljantni i sjajni. Na tome vam, zaista, zahvaljujem i kao predsjednik Vlade i kao netko tko voli i hrvatske otoke i cijelu hrvatsku obalu, ali u ovom trenutku sam posebno zadovoljan jer mi je šapnuo ministar turizma da ćemo iduće godine, uz sve ovo što smo danas vidjeli – gdje je Zagreb najbolja destinacije, gdje su brojevi u priobalju fantastični – imati Dan hrvatskoga turizma u Slavoniji i na taj način spojiti cijelu Hrvatsku - kontinentalnu ponudu, kako često volimo reći – zelenu i plavu, a meni je posebno drago da se upravo i ovakva inicijativa uklapa u naš Projekt Slavonija, ravnomjernog regionalnog razvoja upravo onih županija kojima treba pružiti ruku i pomoći. siguran sam da su Dani hrvatskog turizma dogodine u Osijeku, a suradnja svih županija biti sjajni.
Svima čestitke i posebne zahvale", zaključio je predsjednik Vlade.
  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.